Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Harrastustilat laajalti kiinni maanantaina Uudellamaalla, sulku ei ole sittenkään täydellinen – Näitä kaikkia tiloja ja toimintoja sulku koskee

Etelä-Suomen aluehallintovirasto sulkee harrastus- ja oleskelutilat maanantaista lähtien pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen). Lisäksi sulku koskee muutamaa muuta kriteerit täyttäviä kuntia Hus-alueella. Nämä ovat Järvenpää, Kerava, Sipoo, Kirkkonummi ja Tuusula.

– Sairaanhoito on hyvin kuormittunut Husin arvion mukaan, alueella on korkeat ilmaantuvuusluvut ja alueella esiintyy tautiryppäitä, sanoi ylijohtaja Merja Ekqvist avin perjantaina iltapäivällä pitämässä tiedotustilaisuudessa.

Sulku perustuu tartuntatautilain uuteen pykälään 58 g.

Päätös ei koske ammattilaisurheilua, koteja eikä vuonna 2009 syntyneiden tai sitä nuorempien lasten ohjattua harrastustoimintaa.

Päätös koskee 10 hengen tai sitä suurempien joukkojen toimintaa. 10 henkeen ei lueta henkilökunnan jäseniä. Jos esimerkiksi kuntosalilla on kerrallaan vähemmän kuin 10 asiakasta, toimintaa voi jatkaa.

Ylitarkastaja Oona Mölsä terveydenhuoltoyksiköstä kertoi, että jos esimerkiksi urheiluhallissa on useita erillisiä huoneita, jokaisessa huoneessa voi olla 10 henkeä.

Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floréen lisäsi, että jos tilat pidetään auki, toimijan on tehtävä suunnitelma siitä, miten estetään, että esimerkiksi aulatiloissa ei ole yli kymmentä ihmistä yhtä aikaa. Tämän voi tehdä esimerkiksi porrastamalla ryhmäliikuntatuntien alkamis- ja päättymisaikoja.

Liikuntapaikat ja kauppakeskusten hengailutilat kiinni maanantaina pääkaupunkiseudulla, lukiot ja amikset jatkavat sittenkin etäopetuksessa

Huomattavasti laajempaa joukkoa tiloja koskee lievemmin rajoittava pykälä 58 d, joka tuli voimaan jo torstaina. Sen mukaan kaikkien toimijoiden on järjestettävä toimintansa niin, että asiakkaat voivat tosiasiallisesti välttää lähikontaktit.

Yritystenkin on huomisesta alkaen varmistettava kahden metrin turvavälit tai tiloille tulee käyttökielto – Koskee yli 10 hengen tiloja Hus-alueella

Oona Mölsän mukaan pykälä 58 d koskee myös lasten harrastustoimintaa.

Pykälien noudattamista valvovat aluehallintovirasto ja kunnat, kertoi ympäristöterveydenhuollon yksikön päällikkö Elias Dahlsten.

– Valvonta tultaneen suorittamaan epäilyn perusteella.

Avi valmistelee myös päätöksiä koko Etelä-Suomen alueen yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten tilojen sulkemista niin, että valtaosa oppilaista ja opiskelijoista on etäopetuksessa.

Erityistä tukea tarvitsevat nuoret jatkavat lähiopetuksessa.

Etäopetus perustuu hallituksen torstaina tekemään periaatepäätökseen ja se alkaa 8. maaliskuuta.

Hallitus esittää ravintoloiden sulkemista – Laaja kolmen viikon sulku vie nuorten harrastukset tauolle ja yläasteetkin etäopetukseen

Muokattu 26.2.2021 kello 15.27: Lisätty Oona Mölsän ja Elias Dahlstenin osuudet sekä luettelo siitä, mitä kaikkea toimintaa sulku koskee. Kello 15.32: Lisätty Mikko Floréenin kommentti. Kello 15.38: lisätty tieto, että tivolien ja huvipuistojen toimintaa sulku koskee myös ulkona sekä lisätty tieto, että pykälä 58 d koskee myös lapsia. Kello 15.42: Muutettu aikamuoto tilaisuuden päätyttyä.

Maralta ja PAMilta välittömät reaktiot ravintolasulkuun – "Asetetaanko ravintoloiden sululle liian suuria tavoitteita", kysyy Maran nokkamies

Koronan ilmaantuvuus nousi ennätyslukemiin – Ministeri: "Kyse ei ole enää vain pääkaupunkiseutua tai Uuttamaata koskevasta ongelmasta"

Hakunila, Vuosaari, Leppävaara... tilastot paljastavat pk-seudun alueet, joissa on todettu eniten uusia koronavirustartuntoja