Postikortti täyttää 150 vuotta – tunnistako mikä Helsingin kaupunginosa on tässä vuoden 1904 kortissa?

Tunnistatko, mistä Helsingin kaupunginosasta tämä vuoden 1904 kortti on? Oikea vastaus jutun lopussa. Frans Karell / Helsingin kaupunginmuseo
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Postikortti viettää tänä vuonna juhlavuottaan: maailman ensimmäinen nykymuotoinen postikortti lähetettiin jo vuonna 1871.

Korttikeräily oli suosituimmillaan Suomessa 2000-luvun alkuvuosina, mutta nyt kiivain innostus on hieman hiipunut.

– Postikortit ovat olennainen osa filateliaharrastusta, sillä ne on jo aikaa sitten hyväksytty mukaan esimerkiksi suuriin kansainvälisiin näyttelyihin, kertoo Suomen filatelistiliiton hallituksen jäsen Jukka Mäkipää.

Testaa, tunnistatko Helsingin paikat vanhoista valokuvista? – Kaikissa kuvissa on jotain, joka on yhä katukuvassa

Ensimmäiset postikortit lähetettiin tasan 150 vuotta sitten. Näin upealta näytti aikoinaan Tullisaaren eli Tuurholman kartano. Helsingin kaupunginmuseo

Mäkipään mukaan Helsinki-aiheisilla korteilla on oma vakiintunut kerääjäkuntansa. Materiaalia löytyy pääkaupungista vaihtelevasti.

– Vanhoista kaupunginosista, esimerkiksi Eirasta ja Kruununhaasta on olemassa kuvakortteja pilvin pimein, mutta vaikkapa Haaga-kokoelman saaminen kasaan voi tuottaa haasteita, Mäkipää valottaa.

Myöskään Helsingin uusista lähiöistä ei ole tehty kovin monia kotiseutukokoelmaan soveltuvia kortteja.

– Korttikokoelmaa voi tietenkin täydentää posti- ja frankeerausleimoilla, niitä ovat paikalliset yritykset käyttäneet aikanaan runsaastikin.

Helsinkiläiset innostuvat, kun Yehia Eweis, 45, saapuu kameransa kanssa paikalle – työskentelee kuin legendaarinen Signe Brander 100 vuotta sitten

Korttikeräily houkuttelee nyt selkeästi keski-ikäisiä helsinkiläisiä.

– Ei se ole mikään vanhojen ukkojen ja mummojen harrastus, vaan joukossa on runsaasti myös 30–50-vuotiaita, Mäkipää muistuttaa.

– Vanhimmat kortit kiinnostavat keräilijöitä eniten. Suomessa ensimmäiset postikortit lähetettiin 1880-luvun lopulla, mutta niiden hinnat ovat jo varsin korkealla.

Mäkipään mukaan korttikeräilyä on mukavasti elvyttänyt postcrossing-harrastus.

Siitä kiinnostuneet keräilijät lähettävät toisille tuntemattomille keräilijöille kortteja ympäri maailmaa.

Oikea vastaus kuvan kysymykseen: Oulunkylä

Testaa, tunnistatko Helsingin paikat vanhoista valokuvista? – Kaikissa kuvissa on jotain, joka on yhä katukuvassa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut