Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postikortti täyttää 150 vuotta – tunnistako mikä Helsingin kaupunginosa on tässä vuoden 1904 kortissa?

Postikortti viettää tänä vuonna juhlavuottaan: maailman ensimmäinen nykymuotoinen postikortti lähetettiin jo vuonna 1871.

Korttikeräily oli suosituimmillaan Suomessa 2000-luvun alkuvuosina, mutta nyt kiivain innostus on hieman hiipunut.

– Postikortit ovat olennainen osa filateliaharrastusta, sillä ne on jo aikaa sitten hyväksytty mukaan esimerkiksi suuriin kansainvälisiin näyttelyihin, kertoo Suomen filatelistiliiton hallituksen jäsen Jukka Mäkipää.

Testaa, tunnistatko Helsingin paikat vanhoista valokuvista? – Kaikissa kuvissa on jotain, joka on yhä katukuvassa

Mäkipään mukaan Helsinki-aiheisilla korteilla on oma vakiintunut kerääjäkuntansa. Materiaalia löytyy pääkaupungista vaihtelevasti.

– Vanhoista kaupunginosista, esimerkiksi Eirasta ja Kruununhaasta on olemassa kuvakortteja pilvin pimein, mutta vaikkapa Haaga-kokoelman saaminen kasaan voi tuottaa haasteita, Mäkipää valottaa.

Myöskään Helsingin uusista lähiöistä ei ole tehty kovin monia kotiseutukokoelmaan soveltuvia kortteja.

– Korttikokoelmaa voi tietenkin täydentää posti- ja frankeerausleimoilla, niitä ovat paikalliset yritykset käyttäneet aikanaan runsaastikin.

Helsinkiläiset innostuvat, kun Yehia Eweis, 45, saapuu kameransa kanssa paikalle – työskentelee kuin legendaarinen Signe Brander 100 vuotta sitten

Korttikeräily houkuttelee nyt selkeästi keski-ikäisiä helsinkiläisiä.

– Ei se ole mikään vanhojen ukkojen ja mummojen harrastus, vaan joukossa on runsaasti myös 30–50-vuotiaita, Mäkipää muistuttaa.

– Vanhimmat kortit kiinnostavat keräilijöitä eniten. Suomessa ensimmäiset postikortit lähetettiin 1880-luvun lopulla, mutta niiden hinnat ovat jo varsin korkealla.

Mäkipään mukaan korttikeräilyä on mukavasti elvyttänyt postcrossing-harrastus.

Siitä kiinnostuneet keräilijät lähettävät toisille tuntemattomille keräilijöille kortteja ympäri maailmaa.

Oikea vastaus kuvan kysymykseen: Oulunkylä

Testaa, tunnistatko Helsingin paikat vanhoista valokuvista? – Kaikissa kuvissa on jotain, joka on yhä katukuvassa