Vaaligallup paljasti muutoksen yli 70-vuotiaiden helsinkiläisten äänestyskäyttäytymisessä

Kuvituskuva. Janne Lehtonen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Koronan tuoma epävarmuus näkyy yli 70-vuotiaiden vaali-innossa. Asia selviää Tietoykkösen helmikuussa Helsingissä tekemästä kuntavaaligallupista.

Täysin varmana äänestämistään pitävien yli 70-vuotiaiden osuus on laskenut aikaisempiin mittauksiin verrattuna.

– Tästä on tulkittavissa epävarmuutta, Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Juha Määttänen sanoo.

Sen lisäksi, että yhä useampi yli 70-vuotias ei ehkä halua tai voi lähteä äänestämään, eivät vaalikampanjat välttämättä edes tavoita heitä.

– Mikä vaikutus henkilökohtaisten kontaktien vähenemisellä on vaalitulokseen? Vanhemmat ihmiset ovat karanteenissa eikä kampanjoinnissa muutenkaan harrasteta paljon jalkatyötä. Se suosii ehdokkaita, joilla on nimeä. Esimerkkinä vaikkapa istuvat kansanedustajat. Jos kampanjointi menee sosiaaliseen mediaan, onko se kuinka tasa-arvoista.

Lue myös: Gallup: Vihreät nousi kokoomuksen ohi Helsingin suosituimmaksi puolueeksi – perussuomalaiset tuplaamassa kannatuksensa

Kaikista Tietoykkösen kyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa pitää äänestämistä täysin varmana. Asiasta varmimpia ovat 60– 69-vuotiaat.

Viidenneksi suosituimman puolueen, vasemmistoliiton kannattajat ovat varmimpia äänestämään.

Puoluekannastaan täysin varmoja on eniten perussuomalaisilla. Vähiten täysin varmoja on vihreillä.

Tutkimukseen haastateltiin puhelimella 750 helsinkiläistä helmikuun puolivälissä. Virhemarginaali on 3,6 prosenttia suuntaansa. Tietoykkönen kuuluu samaan Mediatalo Keskisuomalainen -konserniin kuin Helsingin Uutisia julkaiseva Etelä-Suomen Media.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut