Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaligallup paljasti muutoksen yli 70-vuotiaiden helsinkiläisten äänestyskäyttäytymisessä

Koronan tuoma epävarmuus näkyy yli 70-vuotiaiden vaali-innossa. Asia selviää Tietoykkösen helmikuussa Helsingissä tekemästä kuntavaaligallupista.

Täysin varmana äänestämistään pitävien yli 70-vuotiaiden osuus on laskenut aikaisempiin mittauksiin verrattuna.

– Tästä on tulkittavissa epävarmuutta, Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Juha Määttänen sanoo.

Sen lisäksi, että yhä useampi yli 70-vuotias ei ehkä halua tai voi lähteä äänestämään, eivät vaalikampanjat välttämättä edes tavoita heitä.

– Mikä vaikutus henkilökohtaisten kontaktien vähenemisellä on vaalitulokseen? Vanhemmat ihmiset ovat karanteenissa eikä kampanjoinnissa muutenkaan harrasteta paljon jalkatyötä. Se suosii ehdokkaita, joilla on nimeä. Esimerkkinä vaikkapa istuvat kansanedustajat. Jos kampanjointi menee sosiaaliseen mediaan, onko se kuinka tasa-arvoista.

Lue myös: Gallup: Vihreät nousi kokoomuksen ohi Helsingin suosituimmaksi puolueeksi – perussuomalaiset tuplaamassa kannatuksensa

Kaikista Tietoykkösen kyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa pitää äänestämistä täysin varmana. Asiasta varmimpia ovat 60– 69-vuotiaat.

Viidenneksi suosituimman puolueen, vasemmistoliiton kannattajat ovat varmimpia äänestämään.

Puoluekannastaan täysin varmoja on eniten perussuomalaisilla. Vähiten täysin varmoja on vihreillä.

Tutkimukseen haastateltiin puhelimella 750 helsinkiläistä helmikuun puolivälissä. Virhemarginaali on 3,6 prosenttia suuntaansa. Tietoykkönen kuuluu samaan Mediatalo Keskisuomalainen -konserniin kuin Helsingin Uutisia julkaiseva Etelä-Suomen Media.