Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Itis julisti maskipakon – näin kommentoivat asiakkaat koronatoimia: "Keskustassa ihmiset käyttävät maskeja ja pitävät etäisyyttä, täällä ei ihan niin"

Korona: Tiukentuneet rajoitukset näkyivät maanantaina kauppakeskuksissa ja ne vaikuttavat myös järjestyksenvalvontaan.

Maanantaista alkaen tarpeeton oleskelu kauppakeskuksissa on Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä kielletty. Liiketilat ja kulku niihin pysyvät auki.

Triplan kauppakeskuksessa oli maanantaina silmämääräisesti huomattavasti hiljaisempaa kuin helmikuun arkiaamuina. Aseman penkeilläkin oli normaalia vähemmän ihmisiä. Myös kahviloissa oli tyhjää.

Itiksessä oli hieman rauhallisempaa maanantaina kuin edellisellä viikolla. Enää nuoria ja aikuisia ei näkynyt hengailemassa, mutta viime viikolla sitä osaltaan selitti myös talviloma. Kahviloissa ja ravintoloissa oli hiljaisempa. Ohikulkevia ihmisiä näkyi kuitenkin melko paljon.

Itiksen kauppakeskusjohtaja Christoffer Jansén arvioi viime viikon lopulla, että noin 70 prosenttia asiakkaista käyttää maskia. Asiaan kuitenkin puututtiin jo viikonloppuna, kun Itikseen asetettiin maskipakko asiakkaille.

– Tulemme nyt kiinnittämään tähän entistä enemmän huomiota ja edellytämme Itiksen työntekijöiltä ja palveluntarjoajilta maskin käyttöä. Tulemme jakamaan maskeja niille asiakkaille, joilta se puuttuu, Jansén sanoo.

Maanantaina Itiksen työntekijä kertoi, että parhaimmillaan maskeja on jaettu 2 500 kappaletta päivässä. Jotkut eivät suostu kuitenkaan ottamaan maskia vastaan tai eivät pue sitä heti päälle. Osalla ihmisistä voi olla myös perusteltu syy maskittomuuteen.

Helsingin Uutiset kävi kysymässä kauppakeskuksen asiakkailta, tuntuuko asiointi turvalliselta kun koronatilanne on ollut pahenemassa.

Nimettömänä pysyttelevä pariskunta kertoo, että he ovat Itiksessä vain läpikulkumatkalla.

– Emme hengaile täällä, vaan yritämme löytää oikeaan paikkaan, jossa kyytimme odottaa. Olemme vältelleet liikkumista tällaisissa julkisissa paikoissa keväästä lähtien. Jos joutuisi isoon väentungokseen, se kyllä ahdistaisi, nainen sanoo.

Helsingissä tungeksitaan ravintoloihin ja asiakkaat huomauttelevat turvaväleistä – kebab-ketju:  ”He vain änkeävät sisään, sitä on vaikea hallita"

Niin ikään asiaa nimettömästi kommentoiva nuori nainen on tullut ostoksille, mutta toteaa, ettei tule enää nykyisin "muuten vain" kauppakeskukseen.

– Nykyään nettishoppailen enemmän, niin ei tarvitse käydä myymälöissä.

Itiksessä maskien käyttöaste on hänen mielestään paljon pienempi kuin esimerkiksi Forumissa tai Jumbossa, jossa hän myös on käynyt. Nainen tosin kertoo, ettei aina itsekään käytä maskia, vaikka nyt se on päällä.

– Keskustassa ihmiset käyttävät maskeja hyvin ja pitävät etäisyyttä. Täällä ei ihan niin. Ei minua silti pelota liikkua täällä, vaikka koronaluvut ovat Itä-Helsingissä vähän korkeammat, nainen jatkaa.

"Maskista tulee finnejä ja se sotkee ripsivärin" – VS: Jopa yli puolet teini-ikäisistä riisuu maskin luokan ulkopuolella, opettajat penäävät työsuojelua

Kaija-Leena ja Petri tulevat yleensä kauppakeskukseen ruokaostoksille tai hakemaan noutoruokaa ravintolasta. Pariskunta kertoo, ettei heitä ahdista liikkua Itiksessä, vaikka väkeä on juuri sillä hetkellä paljon.

– Mutta eihän tämä huolettomampaa ole kuin vaikka kesällä, koska nyt tilanne on menossa pahempaan suuntaan. Porukka alkaa väsymään tähän. Edelleen on esimerkiksi yllättävän paljon ihmisiä, jotka eivät käytä maskia, Petri sanoo.

Kauppakeskus Forumista ja Itiksestä kerrotaan, että kauppakeskusten järjestyksenvalvojat pyrkivät hajaannuttamaan suositusta suurempia väkijoukkoja yleisissä tiloissa, jos sellaisia havaitaan. Itiksessä järjestyksenvalvojien määrää on lisätty.

– Järjestyksenvalvojat ovat ohjeistettu seuraamaan tilannetta ja puuttumaan, jos turvavälejä ei noudateta, Jansén sanoo.

Työterveyslaitos: ffp-suojainten laajaan käyttöön ei tarvetta – "Arjen käyttöön riittää kirurginen maski"

Lähes kaikki koronakuolleet Uudeltamaalta – Riskiryhmäläisten kannattaa olla erityisen varovaisia tietyillä alueilla