Näin puolueista kommentoidaan HU:n tekemän gallupin tulosta – Kokoomuksen mukaan tilanne ei ole hälyttävä, demareissa uskotaan kahden suuren puolueen aseman murenevan

Helsingin Uutisten viime lauantaina julkaiseman kannatusgallupin mukaan vihreät on noussut Helsingissä suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen. Perussuomalaiset ovat kyselyssä menneet ohi vasemmistoliiton ja ovat neljänneksi suurin puolue heti demareiden perässä.

Viikonloppuna spekuloitiin HU:n galluptuloksen jopa saattaneen vauhdittaa Kirsi Pihan päätöstä luopua pormestariehdokkuudesta.

Gallup: Vihreät nousi kokoomuksen ohi Helsingin suosituimmaksi puolueeksi – perussuomalaiset tuplaamassa kannatuksensa

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov ei pidä tilannetta hälyttävänä, vaan viittaa HS:ssä esillä olleeseen Taloustutkimuksen tutkimukseen, jossa tulokset olivat erisuuntaiset.

– Gallup-tulokset kertovat siitä, että kisa on aidosti auki ja ratkeaa vaalityön perusteella, Sazonov tulkitsee.

Turbulenssia puolueen sisällä toki on, sitä Sazonovkaan ei kiistä. Hänestä positiivista on se, että puolueen valovoimaisena tähtenä pidetty kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti olevansa ehdolla kuntavaaleissa Helsingissä sekä aiemmin kunniasta kieltäytynyt kansanedustaja Juhana Vartiainen kertoi alustavasta kiinnostuksestaan Helsingin pormestariehdokkuuteen. Vartiaiselta odotetaan virallisempaa ilmoitusta asiasta tiistaina.

Atte Kalevan kohuvideota väitetty jopa syyksi Kirsi Pihan lähtöön – näin hän kommentoi: "Osui joillekin kiusallisen lähelle"

Herättiinkö puolueessa tilanteeseen vasta, kun alkoi näyttää siltä, että johtopaikka lipeää käsistä Helsingissä?

– Puolue joutui poikkeukselliseen tilanteeseen ja puoluejohto on nyt kantanut vastuuta, kun varapuheenjohtaja Lepomäki esimerkiksi asettui ehdolle Helsinkiin, Sazonov kuittaa ja alleviivaa, että Helsingissä syntynyt Lepomäki on myös aidosti kiinnostunut pääkaupungin asioista.

Juhana Vartiainen olisi Sazonoville erittäin mieluisa pormestariehdokas. Myös Lepomäki totesi Hesarin haastattelussa, ettei itse hae paikkaa mutta tukisi Vartiaista pormestariksi.

”Ei itse tärvellä vetovoimaa” – kävelykeskustakiista muhii puolueissa: vihreiden mielestä viihtyisään oleskeluun satsaavat kaupunkikeskustat menestyvät myös kaupallisesti

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen ei lähde riemuitsemaan galluptuloksesta, vaan toteaa, että äänet annetaan vaalipäivänä.

– Toki suurimman puolueen paikkaa tavoitellaan ja siihen on erinomaiset mahdollisuudet.

Hänen mukaansa HU:n tuoreen gallupin tulos vastaa pitkälti vihreiden eduskuntavaalitulosta Helsingissä, jolloin puolue oli myös suurin.

Perussuomalaiset koki kyselyssä nousun, huolestuttaako se?

– Tietysti se huolestuttaa, Vanhanen vastaa, mutta toteaa, että perussuomalaisten gallupmenestys ei aina realisoitunut vaaleissa etenkään Helsingissä.

Siihen, voisiko vihreät hyväksyä perussuomalaisen apulaispormestarin, ei Vanhanen ota kantaa.

– Paikat tullaan muutenkin vaalien jälkeen neuvottelemaan.

Valtiosihteeri ja Helsingin SDP:n valtuustoryhmän toinen varapuheenjohtaja Pilvi Torsti kommentoi, että galluptuloksessa näkyy prosenttiyksiköiden kasvu demareiden kannatuksessa, joka edellisissä kuntavaaleissa oli heikko.

– Hallituksen vastuullinen koronatyö näkyy, hän sanoo ja muistuttaa, että vastuullista koronatyötä ja jälkihoitoa tarvitaan myös kaupungin johtamisessa tulevalla kaudella.

Toinen Torstin esille nostama asia on se, että vihreillä ja kokoomuksella ei gallupin mukaan olisi yhdessä yli 50 prosentin osuutta valtuustossa.

– Pidän varsinkin yhteistyön näkökulmasta tärkeänä ja toivottuna, että kahdesta puolueesta ei muodostu enemmistöä.

"Emme ole mikään vihreiden tai kokoomuksen apupuolue" – Helsingin pormestariksi pyrkivä SDP:n Nasima Razmyar listaa tavoitteensa ja kertoo mikä häntä riepoo nuorisojengikohussa

Myös Eveliina Heinäluoma (sd.) toteaa, että kahden suuren puolueen asema Helsingissä näyttää tulevan haastetuksi vaaleissa SDP:n ja perussuomalaisten toimesta.

– Yhteistyön merkitys korostuu, sillä kaupunkipolitiikassa ei ole hallitus-oppositio-rajoja vaan päätöksiä tehdään laajalla rintamalla.

Perinteisesti viimeiset viikot ovat ratkaisevia kuntavaalikamppailussa, hän toteaa. Kuntavaalit ainakin näillä näkymin järjestetään suunnitellusti huhtikuussa.

– Viranomaiset ovat kertoneet vaalijärjestelyjen olevan hyvässä mallissa, jotta äänestäminen toteutuu turvallisella tavalla, Heinäluoma vakuuttaa.

HU selvitti kaupunginvaltuutettujen poissaolot – poliitikkojen tehtailemien aloitteiden käsittely kyllästyttää Osmo Soininvaaraa: "Kerran jäin pois laiskuuttani"

Kun Helsingin kaupunkisuunnittelusta väännetään, Anni Sinnemäen nimi nousee usein esiin – "Ihmisten totuttua johonkin uudistukseen siihen on yleensä oltu tyytyväisiä"

Onko kokoomus kriisissä, varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen? – "Petteri Orpolla on puheenjohtajiston luottamus"

Kirsi Piha luopuu Helsingin pormestariehdokkuudesta - ”On olemassa todellinen vaara, että minulla ei olisi edellytyksiä onnistua”

Helsinkiläiset Toni, 26, ja Tiina, 25, edustavat puoluetta, jota moni ei vieläkään tunne – silti ura politiikassa kiinnostaa ja puolisokin löytyi sieltä: "Moni muu olisi varmaan jo kyllästynyt"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut