Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Julkisen liikenteen välttely vetää autokaupoille – käytettyjen menekissä näkyy perinteinen ikävillitys

Koronapandemia on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen kotitalouksien auton hankintaan. Myös ostajan ikä näkyy autokaupoissa.

Vakuutusyhtiö Ifin teettämän kyselyn mukaan koronapandemia on vaikuttanut joka seitsemännen suomalaisen kotitalouden auton hankintaan. Koronan vuoksi auton hankkimista harkitsevat useimmin pääkaupunkiseudulla asuvat ja alle 30-vuotiaat.

Useimmin auton ostoa ovat lykänneet pikkulapsiperheet, heistä joka seitsemäs kertoo siirtäneensä auton hankintaa.

Autokaupoille vetäviä syitä ovat etenkin julkisen liikenteen välttely ja kotimaan matkustelu. Pandemian vuoksi auton ostaneista noin kolmasosalla ei ollut taloudessa ennestään autoa.

– Pandemia on selvästi lisännyt kiinnostusta ja tarvetta yksityisautoiluun etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa aiemmin on voinut pärjätä ilman autoa kattavan julkisen liikenteen vuoksi. Käytännössä korona on kuitenkin useammin siirtänyt auton hankintaa ja hiljentänyt autokauppaa varmasti ennen kaikkea taloudellisen epävarmuuden vuoksi, toteaa tiedotteessa Ifin ajoneuvovakuutusten johtaja Eero Färkkilä.

Käytettyjen autojen kauppa on saanut koronasta vauhtia. Ifin selvityksen mukaan joka neljännessä kotitaloudessa suunnitellaan auton ostoa tämän tai ensi vuoden aikana. Osuus on hieman yllättäen täsmälleen sama – 26 prosenttia – kuin vuosi sitten helmikuussa, kun If teki vastaavan tutkimuksen juuri ennen koronapandemian leviämistä Suomeen.

Eniten ostoaikeita on miehillä, paljon autoa ajavilla ja alueellisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä Helsingissä ja Uudellamaalla. Puolet auton ostoa suunnittelevista harkitsee ostavansa auton käytettynä, viidennes uutena ja loput ei ole vielä päättänyt.

Käytettyjen autojen myyntiin keskittyneen Kamux-ketjun tutkimuksen mukaan koronavuonna autokaupassa näkyi erityisesti viidenkympin villitys.

Viisikymppinen autoilija on hankkinut auton viimeisen vuoden aikana huomattavasti useammin kuin sitä edellisen vuoden aikana, kertoo Kamuxin tuore Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus.

– Koronavuosi kiihdytti viidenkympin tienoilla olevien vastaajien autonhankintaa. Loman ja vapaa-ajan viettäminen on keskittynyt kotimaahan. Liikkuminen mökille, harrastuksiin tai luonnonhelmaan sujuu kätevästi autolla, kertoo Kamuxin tiedotteessa maajohtaja Ilkka Virtanen.

Viisikymppiset ovat Kamuxin tutkimuksen ainoa ikäryhmä, jossa tuoreiden autohankintojen osuus kasvoi vuoden takaisesta. Osuus on sitä vastoin tippunut eritoten nuorimpien aikuisten, eli 18-24 -vuotiaiden keskuudessa, vuosi sitten joka kolmas heistä ilmoitti hankkineensa autonsa korkeintaan vuotta aiemmin, nyt näin vastasi vain joka viides.

– Koronan mukanaan tuoma epävarmuus on saattanut heijastua erityisesti nuoreen ikäpolveen, niin että auton hankkiminen on ollut erityisen tarkan harkinnan alla, Virtanen pohtii.