Syöpä on yhä monelle iso mörkö, vaikka sen hoito on kehittynyt paljon – "Tapaan potilaita, jotka ovat halunneet ummistaa silmänsä siltä", toteaa syöpälääkäri

Terveys: Juha Kononen muistuttaa, että syöpä koskettaa meitä kaikkia.

Syöpään sairastuminen ei ole nykyisin automaattinen kuolemantuomio. Näin syöpien parissa työskentelevät ajattelevat, mutta toisin voi olla potilaiden mielessä.

– Monille potilaille jo sana syöpä on iso mörkö. Tapaan potilaita, jotka ovat halunneet ummistaa silmänsä siltä, vaikka olisi selvää, että on syöpäsairaus, sanoo syöpiä tutkinut Juha Kononen.

Kononen on helsinkiläisen yksityisen Docratres-syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri. Ennen työtään yksityisellä puolella Kononen työskenteli pitkään julkisella puolella lääkärinä Keski-Suomessa. Sitä ennen uransa alkupuolella hän tutki syöpiä Yhdysvalloissa maailman isoimmassa tutkimuskeskuksessa ja myöhemmin myös Sveitsissä.

Koronaepidemian vaikutuksia syöpäpotilaiden ennusteisiin ei vielä tiedetä – "Enää hoitoja ei lykättäisi"

Moni on varmasti törmännyt väitteeseen siitä, että syöpiin ei edes haluta löytää oikeita parannuskeinoja, koska muuten se olisi iso rahanmenetys lääkefirmoille.

– Ei voisi olla kauempana realiteetista, nämä ovat niitä salaliittoteorioita. Kaikilla, perustutkijasta kliiniseen tutkijaan on vilpitön halu löytää keino parantaa kaikki syövät, Kononen sanoo.

– Syöpä koskettaa meitä kaikkia. Meillä kaikilla on joku omainen, joka on sairastunut syöpään tai jopa menehtynyt siihen, hän jatkaa.

Syöpä koskettaa meitä kaikkia.

Konosen mukaan tilastojen valossa joka kolmas ellei jopa joka toinen sairastu elämänsä aikana johonkin syöpäsukuiseen sairauteen. Syöpien ilmaantuvuus on tasaisesti noussut 1960-luvulta lähtien, selviää Syöpärekisteristä.

Syöpään sairastumiseen vaikuttavat geneettiset tekijät, ympäristövaikutukset ja puhdas sattuma.

– Ikävä kyllä tässä työssä näkee paljon ihmisiä, jotka ovat eläneet niin terveellistä ja henkisesti hyvää elämää kuin ikinä voi ajatella, ja siltikin tulee se syöpä. Aina sille ei vain voi mitään, eikä ole kenenkään vika, Kononen muistuttaa.

Yksi kuolinsyy korostuu Suomen työikäisillä

Juha Kononen sanoo, että suomalaisten olisi hyvä opetella kyseenalaistamaan lääkärin antamia mielipiteitä omasta terveydestä.

– Jotkut tapaukset ovat niin monimutkaisia, että on hyvä, jos tilanteen arvioi myös joku toinenkin lääkäri.

Hän kuitenkin ymmärtää, että kaikilla ei ole siihen varaa. Julkisellakin puolella syöpälääkäreiden osaaminen on kansainvälisesti huippuluokkaa.

– Haasteena ovat resurssit, jotka eivät aina riitä kalleimpiin hoitoihin ja uusimpiin työvälineisiin, Kononen sanoo.

Kuka?

Juha Kononen, 51.

Docrates-syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri.

Toiminut syöpätutkijana Yhdysvalloissa ja Sveitsissä.

Siltasairaalan täysin uudenlainen leikkaussali toimii poikkeuksellisella tavalla – Hus: "Tämä ei ole ollut aiemmin mahdollista"

Syöpäsairas Helena, 74, teki rikosilmoituksen, kun teini-ikäinen poika yskäisi tahallaan hänen kasvoilleen – näin vastaa Helsingin poliisi "koronarikoksista"

Tutkimus vahvistaa: HPV-testi löytää muutokset papa-koetta tehokkaammin kohdunkaulan syövän seulonnassa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut