Mirka ei pystynyt asumaan upouudessa hitas-asunnossaan – näin sanoo isännöitsijä yli 2 vuoden piinasta: "Olemme yhä aivan perusasioiden kimpussa"

Rakentaminen: HU kertoi vuosi sitten Kruunuvuorenrannan hitas-yhtiön ongelmista, joita on yhä. Yhtiö vaatii nyt käräjäoikeudessa, ettei vakuusrahoja vapauteta.

Laajasalon Kruunuvuorenrantaan muutama vuosi sitten valmistuneessa taloyhtiössä havaitut ongelmat jatkuvat yhä.

Asunto Oy Helsingin Hopealaakso jätti tammikuussa käräjäoikeuteen hakemuksen, jossa se vaatii, ettei uudiskohteen rakentamisaikaista vakuutta vapauteta. Syynä vaatimukseen ovat yhtiön mukaan havaitut puutteet, joita ei vieläkään ole korjattu.

Kohteen isännöitsijän Jouni Lehikoisen mukaan usko korjauksiin alkaa loppua.

– Jotain oli tehtävä, jotta vakuus ei vapaudu, koska valoa ei näytä olevan tunnelin päässä. Tämä on osakkailta nyt selkeä viesti, että olemme tosissamme. Olemme liian pitkään yrittäneet kiltisti ja nätisti neuvotella. Meillä on selkeitä näkemyseroja.

Vakavimmat ongelmat Lehikoisen mukaan liittyvät edelleen ilmanvaihtoon, kuten jo vuosi sitten, kun Helsingin Uutiset (HU 15.2.2020) kertoi edellisen kerran uudiskohteen ongelmista.

– Ilmanvaihto ei edelleenkään toimi. Ikkunat huurtuvat. Sitten on perustyövirheitä. Julkisivussa ja kivijalassa on roiskeita. Ne olisi helposti korjattavissa. Ruosteisia ovia oli jo ensimmäisen puolen vuoden jälkeen.

Lue myös: Mirka osti Helsingistä uuden hitas-asunnon, jossa ei pysty asumaan: "6-vuotiaasta tyttärestä suuri huoli" – ATT: Valtaosa asukkaista tyytyväisiä

Porraskäytävän laatoitus on Lehikoisen mukaan tehty huonosti. Laatan pintaan on jäänyt saumamassaa, johon lika imeytyy.

Joitakin korjauksia on jo tehty, mutta yhtiön laatimalla listalla puutteita on havaittu muun muassa sähköasennuksissa, julkisivuissa, liiketunnistimissa, hisseissä ja ilmanvaihdon ohjauksessa. Kohteessa yli kaksi vuotta rakenteilla ollut valotaideteos on edelleen keskeneräinen.

– Ihmettelen, miten alkujaankin rakennus on voitu ottaa vastaan niin pitkillä puutelistoilla. Yli kahden vuoden jälkeen olemme aivan perusasioiden kimpussa, Lehikoinen sanoo.

Helsinkiläisen koulun remontti tyssäsi urakoitsijan konkurssiin, oppilaiden väistö pitenee – korona kahmaissut muitakin rakennusyhtiöitä

Kohde vastaanotettiin virhe- ja puutelistoilla osittain keskeneräisenä lokakuussa 2018. Kohteen rakennuttajana on Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto (ATT). Pääurakoitsijana hankkeessa on ollut Lujatalo.

Hopealaakso on käräjäoikeudessa vaatinut, että rakennusajan 1, 1 miljoonan euron vakuutta ei vapauteta, kunnes puutteet ja virheet on korjattu. Lisäksi yhtiö vaatii ATT:tä korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Ainakin kolmen asunnon puutteista on valitettu myös kuluttajariitalautakuntaan.

Hitas-järjestelmä lakkaa, kaupungin vuokra-asuntoja lisätään – Helsinki pyrkii tasaamaan alueiden eroja uudella asunto-ohjelmallaan

ATT:n yksikön päällikkö Johan Hellberg toteaa, että laadullisista asioista on ollut erimielisyyksiä. ATT on myyjän ominaisuudessa palkannut tilanteeseen ulkopuolisen konsultin.

– Olemme antaneet toimeksiannon palkkaamillemme valvontakonsulteille, jotka jatkavat keskustelua urakoitsijan kanssa, jotta keskeneräiset työt saataisiin saatettua loppuun. Saamme silloin urakoitsijankin suuntaan pidettyä asian aktiivisena. Konsultti raportoi asioista takuukorjauspäälliköllemme.

Vastaavanlaista ikkunoiden huurtumisilmiötä ei ATT:n rakennuttamissa kohteissa ole Hellbergin mukaan aikaisemmissa ole tässä laajuudessa ollut.

Ulkopuolisen konsultin palkkaaminen ei ole rutiininomaista, muotoilee Hellberg.

– Joissain tapauksissa näin on tehty. Yleisempää on, että käymme keskustelut omalla henkilöstöllä.

Konsultit selvittelevät urakoitsijan kanssa tällä hetkellä muun muassa huurtuvien ikkunoiden ongelmaa ja sitä, tarkistetaanko kaikkien asuntojen ikkunat vai vain huurtuvien.

– Kylä me rakentajan ja ikkunatoimittajan kanssa haluaisimme löytää ratkaisun, että tätä epätoivottua ilmiötä ei tapahtuisi.

Hellberg korostaa, että myyjän vastuuta ei pysty ulkoistamaan.

– Me vastaamme myyjän ominaisuudessa kaupungin hitaskohteista ja vastaamme niistä tietenkin täysin.

Helsingin Uutiset tavoitti Lujatalon takuu- ja vastuutöistä vastaavan työpäällikön, joka ei halunnut kommentoida asiaa, vaan kehotti olemaan yhteydessä ATT:hen.

Helsingin Uutiset kertoi viime vuoden helmikuussa asunnon yhtiöstä ostaneesta Mirkasta, joka joutui muuttamaan tyttärensä kanssa pois ostamastaan asunnosta saatuaan sen sisäilmasta voimakkaita oireita. Myös osa muista talon asukkaista kertoi saaneensa oireita.

Juttua muokattu 4.3.: Poistettu aikaisemmassa jutussa haastatellun henkilön sukunimi.

Kaupunkilaiset äänestivät 100 000 euron kuntotutkimuksen käsiin lahoavalle huvilalle – "Se tiedettiin jo kymmenen vuotta sitten"

Rakentamisriita

Kohde valmistui 2018, mutta osa korjauksista on edelleen tekemättä

Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto (ATT) rakennutti Kruunuvuorenrantaan omistusasuntoja hitasehdoin.

Yhteensä 67 asuntoa käsittävä Asunto Oy Hopealaakso valmistui syksyllä 2018.

Osa korjauksista ja keskeneräisyyksistä on edelleen tekemättä

Kohteen pääurakoitsija on Lujatalo.

Kohteen vuositarkastus järjestettiin tammikuussa 2020.

Tarkastuksissa havaittiin virheitä ja puutteita.

Yhtiö vei vakuus-asian käräjäoikeuteen tammikuussa.

ATT on teettänyt kohteessa korjauksia, mutta kaikkia ei ole tehty.

Kruunusiltojen kustannusarvio nousi 35% – 350 miljoonan uudessa arviossa eivät ole mukana vaunut ja Laajasalon varikko

"Asunnoissa on ollut sisäilmaongelmia" – 1980-luvun taloille purkutuomio Itä-Helsingissä, betonirungot vaihtuvat puurakenteisiin

Paavo Arhinmäki "asuu kaavoittamallaan alueella" ja pyrkii Helsingin pormestariksi – "Ne, jotka maalaavat Itä-Helsingistä kuvaa, jossa autot palavat, eivät yleensä ole täällä edes käyneet"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut