Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HU:n kysely paljasti karut luvut kiinni menevien ravintoloiden määrästä – take away -myynnissä lohduton ongelma

Kysely: Moni ravintola sulkee ravintolansa kokonaan ainakin kolmeksi viikoksi, koska noutoruoan myynti voi olla kannattamatonta.

Harvempi kuin yksi seitsemästä yksityisestä ravintolasta yrittää sinnitellä ulosmyynnillä 8. maaliskuuta jälkeen, jolloin hallituksen suunnitteleman ravintolasulun on tarkoitus alkaa.

Helsingin Uutiset kysyi asiaa 39 ravintolasta. 32 vastasi, että ovet suljetaan kokonaan kolmeksi viikoksi. Viisi sanoi jatkavansa nouto- ja ulosmyyntiä ja yksi vastasi lopettavansa toimintansa kokonaan. Yksi ravintola kertoi vielä harkitsevansa toimia.

Helsingin Uutiset oli yhteydessä ravintoloihin, joista oli tehty juttuja lehteen viimeksi kuluneen noin vuoden aikana – poislukien suuret ketjut, joista esimerkiksi NoHo on ilmoittanut aloittavansa koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut.

Moni ravintola sanoo, että noutoruoan myyminen ei yksinkertaisesti kannata.

– Ravintolan kokoluokka ja tilaratkaisut ovat sellaiset, että pitäisi olla kaksi töissä. Toinen keittiössä ja toinen salissa. Se ei kannata. Sen laskimme jo keväällä. Alkoholin ulosmyyntiä ei meillä ole, kertoo ehkä yksi kaikkein tyypillisin vastaus.

Ensimmäiseen korona-aaltoon avattu Mannerheimintien Aino menee taas kiinni. Ravintoloitsija Markku Peltola-Antell kertoo, että yhtiön Bistro K Hämeentiellä toimii noutoruokapaikkana ja Korkeasaaren ravintolat on suljettu siihen asti kunnes Korkeasaari saa luvan aukaista porttinsa. Sillan kahvila on auki noutoperiaatteella viikonloppuisin säiden salliessa.

Osa käyttää tilanteen hyväksi muun muassa keittiöremonttiin, kuten Puksu Room. Yrittäjä Hardev Gill tekee jo toista liikeidean kehitystyötä lyhyen ajan sisään.

– Pääpainoksi otamme take away’n ja street foodin, jotta voimme pysyä kehityksessä ja kasvussa mukana. Vaihtoehtona ei ole enää vain odottaa, vaan laittaa remontti käyntiin. Olen päättänyt ottaa henkilökohtaista lainaa.

– Pidämme ravintolamme avoinna nouto- ja kuljetustilauksiin, kuittaa koronan ykkösvaiheen aikana laajentaneen Nauhgty Burgerin Akseli Herlevi.

Alppilan Weeruskasta ja keskustan Lasipalatsista tunnettu Ravintolakolmio-konserni aikoo sulkea ravintolansa toistaiseksi.

– Ainakin 7. huhtikuuta saakka. Pääsiäiseksi ei kannata avata. Sulun jälkeen avaamisesta päätetään tarkemmin vasta sitten, kun tiedämme, millä toimintaedellytyksillä saamme ravintolat avata eli onko minkälaisia rajoituksia tulossa, toimitusjohtaja Joonas Keskinen sanoo.

– Suljetaan tilapäisesti kolmeksi viikoksi ja suurella todennäköisyydellä pidempään. Valtioneuvosto jatkaa aivan varmasti ravintoloiden sulkua. Meillä ovet pysyvät kiinni myös siinä tapauksessa, että anniskelu- ja aukiolorajoituksia rajoitetaan nykyisestään sulun jälkeen, kalliolaisen ravintola Toverin Pasi Ahokas synkistelee ja arvelee:

– Kolmessa viikossa Uudenmaan tartuntaluvut eivät ehdi laskea niin alas, että ravintoloiden avaamista harkittaisiin viime kesäkuun malliin.

Inhorealismi on karua ja näkökulmia on useita, kuten ulosmyyntiä jatkavan ravintola Mullikan Tommi Varli kuvaa:

– Meillä on kokemusta edellisen lock downin ajoilta ja siitä on käytettävissä dataa.

– Take away on tällaisina aikoina paljon raskaampaa kuin voisi kuvitella. Pitämällä paikan auki tekee vähemmän tappiota, mutta samalla menettää mahdolliset valtion tuet. Viime keväänä olisimme tehneet parempaa tulosta pitämällä ovet kiinni, Varli laskee.