Petteri Orpo: En aio erota, enkä suostu vaalien siirtoon

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo näkee, että hänellä on puoluejohdossa ympärillään dream team ja Helsingissä voittava kärkikaksikko.

– Onhan ollut aikamoiset pari päivää, naurahtaa Petteri Orpo ihmisistä tyhjillään, mutta vaalirekvisiitasta täynnä olevassa kokoomuksen puoluetoimistossa Helsingissä.

Orpo viittaa viime lauantaina tulleeseen Kirsi Pihan ilmoitukseen, kun hän päätti yllättäen luopua Helsingin pormestariehdokkuudesta.

– Meillä olisi ollut mahdollisuus voittaa Helsingissä Kirsin johdolla. Tutkimuksemme osoittivat, että toisaalta menestyneenä yrittäjänä hän olisi uskottava perinteisessä porvarikentässä ja toisaalta hänellä oli vetoa myös vihreiden rajapinnassa, ja yksi ääni vihreiltä meille tarkoittaisi käytännössä kahta ääntä – yksi pois vihreiltä ja yksi meille lisää. Kirsi teki kuitenkin mitä teki.

– Nyt tilanne on se, että meillä on Helsingissä laajan listan lisäksi voittava kärki. Liberaali talousosaaja Elina Lepomäki tulee olemaan kova ääniharava. Tämä yhdistettynä Juhana Vartiaisen pormestariehdokkuuteen on kova kaksikko. (Lopullisesti Vartiaisen ehdokkuudesta päättää kokoomuksen piirikokous ensi viikolla, mutta Vartiainen vahvisti tänään tavoittelevansa paikkaa.)

Pihan vetäytyminen ja hänen siitä kirjoittamansa blogi avasi vihervasemmistolle ovet hyökätä ”äärioikeistolaisen ja hajaantuneen” kokoomuksen kimppuun. Orpo asettelee sanansa tarkasti.

– Kirsin lähtö avasi keskustelun, jota en siinä mittakaavassa tunnista. Onneksi se alkoi ja päättyi nopeasti. Puolueen ulkopuolelta tilannetta yritettiin härskisti käyttää hyväksi.

Selvää on, että tulevat hallitukset joutuvat siivoamaan Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitusten jäljet.

Orpo painottaa, että vuorokauden määrätietoisella työllä kokoomuksen juna saatiin hänen näkökulmastaan takaisin raiteille, viitaten Lepomäen ehdokkuuteen Helsingissä sekä Vartiaisen todennäköiseen pormestariehdokkuuteen.

–  Wille Rydman, Sari Sarkomaa ja monet muut ovat jo ilmaisseet tukensa Vartiaiselle. Nyt meillä on Helsingissäkin yhtenäinen joukkue.

Viikonlopun käänteet kuitenkin kiistatta ajoivat kokoomuksen ja sinut puolueen puheenjohtajana hankalaan tilanteeseen. Harkitsitko tai harkitsetko eroa puheenjohtajan paikalta?

– Meillä on dream team puoluejohdossa ja kentän tuki. Minulla ei ole mitään aikeita erota. Joukkueena tehdään töitä ja linja on selkeä.

Huhtikuussa pidettävien kuntavaalien kohtalosta on käyty kovaa keskustelua ja niiden siirtoa on väläytelty taajaan. Orpo ei lämpene ajatukselle.

– Lähden siitä, että vaalit on ehdottomasti pidettävä ajallaan. Tautitilannetta ei pidä vähätellä, mutta se ei myöskään ole nykyisellään syy siirtää vaaleja. Sen sijaan haluan herättää keskustelua siitä, mitä oikeusministeriössä on tehty, kun esimerkiksi ennakkoäänestysajan pidentämistä ei ole valmisteltu, vaikka siihen olisi ollut aikaa, kun tautitilanne on ollut tiedossa jo pitkään.

Sote- ja maakuntauudistusta yhdessä isojen kaupunkien ja Husin kanssa vastustava kokoomus uskoo yhä, että se on estettävissä.

– Mutta ei yksin kokoomuksen voimin. Vain viidennes ihmisestä kannattaa maakuntahallintoa ja alle viidennes maakuntaveroa, eli ihmiset eivät pidä tästä uudistuksesta. Sen sijaan ihmiset haluavat, että sote-asioista päätetään lähellä, eli kunnissa. Toteutuessaan uudistus siirtäisi päätösvallan etäälle kuntalaisista. Siksi on aivan olennaista, että sote- ja maakuntauudistus perataan kunnolla auki kuntavaaleihin liittyvissä keskusteluissa ja kansalaiset ymmärtävät, kuinka surkeasta hankkeesta on kyse. Silloin hallituksen hanke kaatuu, eikä sitä pystytä koronaverhon takana kuljettamaan enää eteenpäin, Orpo lataa.

Kokoomuksen sekavasta ja hajanaisesta linjasta puhuttaessa on nostettu esiin myös puolueen otteen lipeäminen talouspolitiikasta. Orpon mielestä linja sen sijaan on kirkas ja talouspolitiikka ollut hänen sekä puolueen pääviestinä määrätietoisesti.

– Hallitus ottaa nyt mahdottomasti velkaa, ilman mitään riittäviä toimia työllisyyden eteen. Tämän voin sanoa vilpittömästi, sillä meillä on takanamme näytöt edellisen hallituskauden onnistuneista toimista.

– Selvää on, että tulevat hallitukset joutuvat siivoamaan Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitusten jäljet. Se tarkoittaa sitä, että työnteko on tehtävä nykyistä kannattavammaksi, eli verotuksen keventämistä ja kannusteloukkujen purkamista, tarvittaessa etuuksia leikkaamalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut