Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkäriltä varoitus suositusta luontaistuotteesta: "Suurina annoksina saattaa olla munuaisille myrkyllinen" – harva syöpäpotilas mainitsee vaihtoehtomenetelmät vastaanotolla

Harva syöpäpotilas ottaa vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä puheeksi lääkärin vastaanotolla. Siksi helsinkiläisen yksityisen Docrates-syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri Juha Kononen kysyy aina, onko potilas tutustunut vaihtoehtoisiin hoitomenetelmiin. Ja usein moni on.

– Hankaluus on se, ettei niitä ole kunnolla tutkittu. Purkkimuodossa olevien aineiden kanssa pitää olla varovainen, koska niitä ei samalla tavalla säännellä ja tutkita. Valmistuspitoisuudet saattavat vaihdella erästä toiseen paljon.

Syöpä on yhä monelle iso mörkö, vaikka sen hoito on kehittynyt paljon – "Tapaan potilaita, jotka ovat halunneet ummistaa silmänsä siltä", toteaa syöpälääkäri

Silti Kononen ei automaattisesti tyrmää vaihtoehtohoitoja, vaan niihin hänen tutkijamielensä suhtautuu uteliaasti.

– Haluan aina tietää, miksi potilas on ajatellut, että vaihtoehtoinen hoitotapa olisi hyvä. Lääketieteessä todetaan voimakas plasebovaikutus, jolla on todellista vaikutusta, Kononen myöntää.

Syöpäpotilas ei halua lääkehoitoa maailmankatsomuksen takia – Lääkäri Ylelle: ”Itselleni tulee 1–2 tapausta vuodessa”

Joillakin luontaistuotteiden ainesosilla voi olla sama metaboliareitti syöpälääkkeen kanssa, eli ne saattavat sotkea syöpälääkkeen pitoisuuksia. Siksi potilaan kanssa on tärkeää keskustella, onko jokin vaihtoehtoinen hoito haitaksi varsinaiselle syöpähoidolle.

– Esimerkiksi pakurikääpä tuli aiemmin usein esiin ja suurina annoksina se saattaa olla munuaisille myrkyllinen. Näiden osalta pitää olla varovainen, Kononen toteaa.

– Sen sijaan hyödyllinen ja positiivinen asia ovat suomalaiset marjat, kuten mustikat. Usein syövän tai lääkkeiden takia ruokahalua ei ole, mutta suomalainen mustikkasoppa on monesti semmoinen, mikä maistuu ja menee.

Juttua muokattu 4.3.: Korjattu Docrates-saïraalan nimi oikeaan muotoon. Ensimmäisessä kappaleessa luki aiemmin Docratres.

Husin tutkimus: Terveyskeskusten lääkärit löytävät pään alueen syövät hyvin ja hoitoon pääsee nopeasti, vaikka oireet ovat epämääräiset ja yleislääkäri kohtaa yhden tapauksen kymmenessä vuodessa

Loppuvatko syöpälääkkeet Suomesta? – MTV: Nyt myös rinnakkaislääkkeistä on pulaa

Sinä kesänä pelko oli läsnä – Viisi vuotta sitten Emilia Hirvosen oksenteluun, kuumeiluun ja kylkikipuun saatiin vihdoin selvyys