Harva syöpäpotilas ottaa vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä puheeksi lääkärin vastaanotolla. Siksi helsinkiläisen yksityisen Docrates-syöpäsairaalan uusi johtava ylilääkäri Juha Kononen kysyy aina, onko potilas tutustunut vaihtoehtoisiin hoitomenetelmiin. Ja usein moni on.
– Hankaluus on se, ettei niitä ole kunnolla tutkittu. Purkkimuodossa olevien aineiden kanssa pitää olla varovainen, koska niitä ei samalla tavalla säännellä ja tutkita. Valmistuspitoisuudet saattavat vaihdella erästä toiseen paljon.
Silti Kononen ei automaattisesti tyrmää vaihtoehtohoitoja, vaan niihin hänen tutkijamielensä suhtautuu uteliaasti.
– Haluan aina tietää, miksi potilas on ajatellut, että vaihtoehtoinen hoitotapa olisi hyvä. Lääketieteessä todetaan voimakas plasebovaikutus, jolla on todellista vaikutusta, Kononen myöntää.
Joillakin luontaistuotteiden ainesosilla voi olla sama metaboliareitti syöpälääkkeen kanssa, eli ne saattavat sotkea syöpälääkkeen pitoisuuksia. Siksi potilaan kanssa on tärkeää keskustella, onko jokin vaihtoehtoinen hoito haitaksi varsinaiselle syöpähoidolle.
– Esimerkiksi pakurikääpä tuli aiemmin usein esiin ja suurina annoksina se saattaa olla munuaisille myrkyllinen. Näiden osalta pitää olla varovainen, Kononen toteaa.
– Sen sijaan hyödyllinen ja positiivinen asia ovat suomalaiset marjat, kuten mustikat. Usein syövän tai lääkkeiden takia ruokahalua ei ole, mutta suomalainen mustikkasoppa on monesti semmoinen, mikä maistuu ja menee.
Juttua muokattu 4.3.: Korjattu Docrates-saïraalan nimi oikeaan muotoon. Ensimmäisessä kappaleessa luki aiemmin Docratres.
Loppuvatko syöpälääkkeet Suomesta? – MTV: Nyt myös rinnakkaislääkkeistä on pulaa