Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus valmistelee ulkonaliikkumiskieltoa – Poliisihallitus Ylelle: "Liikkumisen välttämättömyys voitaisi tarkistaa pikaisessa kenttäkuulustelussa"

Hallitus valmistelee parhaillaan ennakolta ulkonaliikkumiskieltoa, joka otettaisi käyttöön niillä alueilla, joilla koronatilanne pahenee, eikä viruksen leviämistä saada muuten hillittyä. Asiasta ovat kertoneet muun muassa Helsingin Sanomat, iltapäivälehdet ja Yle.

Hallitus kertoo tiedotteella neuvottelevansa tänään Säätytalossa kello 16 alkaen. Hallitus käsittelee keskiviikon neuvotteluissaan covid-19-tautitilannetta ja sen edellyttämiä toimia, kuten valmiuslain käyttöä.

Perusoikeuksiin kuuluvan vapaan liikkumisen kieltäminen on kova toimi ja se vaatii valmiuslain voimassaoloa. Pääministeri Sanna Marin sanoi kuitenkin uutistoimisto STT:lle, ettei ulkonaliikkumiskieltoa käsitellä tänään. Jo aiemmin Marin on useaan otteeseen tähdentänyt, että ulkonaliikkumiskielto otetaan käyttöön vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä.

Malli, jonka mukaan ulkonaliikkumiskielto mahdollisesti toteutettaisiin, ei ole selvillä. Yle kertoo, että Marinin mukaan sallittua olisi esimerkiksi ruokakaupassa ja apteekissa käynti.

Muualla Euroopassa ulkonaliikkumiskieltoa on toteutettu esimerkiksi iltaan ja yöhön kohdistuvin aikarajoin, jolloin liikkuminen päättyy vaikkapa kello 18. Tosin tämä on herättänyt jo sosiaalisessa mediassa ihmetystä siitä, eikö malli johtaisi päin vastoin suomalaisulkoilijoiden pakkautumiseen aiempaa pienemmän aikaikkunan sisään. Helsinki ei ole myöskään verrattavissa eurooppalaisiin suurkaupunkeihin öisin tapahtuvan liikkumisen määrässä, ja kokonaisuudessaan Suomi on hyvin harvaan asuttu.

Miten ulkonaliikkumiskieltoa sitten valvottaisiin? Ylen haastattelema poliisihallituksen operatiivinen lakimies Konsta Arvelin ei ole tietoinen valmisteltavien lakien sisällöstä, mutta arvioi, että kieltoa valvottaisiin pitkälti samalla tavalla kuin Uudenmaan sulkua vuosi sitten.

– Lähtökohta on se, että ihmiset noudattavat lakia ja olisivat liikkeellä vain välttämättömissä tarkoituksissa. Tämä voitaisiin tarvittaessa tarkistaa pikaisessa kenttäkuulustelussa, Arvelin sanoo Ylelle.

Poliisi voisi sitten sakottaa niitä, joiden selitys ei olisi uskottava.