– Jos vedetään tilannearviota yhteen, niin eihän tämä hyvältä näytä, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatoimista vastaava johtaja Pasi Pohjola STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilannekatsauksessa.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen puolestaan kertoi koronavirusepidemiasta, että Helsingissä ja Uudellamaalla tilanne on erityisten vaikea.
– Kaikki indikaattorit ovat koilliseen päin, tautitapauksia todetaan jatkuvasti enemmän. Positiivisten testien osuus kaikista tutkituista testeistä näyttää nousevan, Puumalainen kuvaili tilannekatsauksessa.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella taudin ilmaantuvuus on kaksinkertainen koko Suomeen verrattuna. Kaikista Suomen sairaanhoitopotilaista koronavirustaudin vuoksi puolet on Hus-alueella.
Myös Varsinais-Suomessa sekä Ahvenanmaalla koronavirustapausten ilmaantuvuus on lähtenyt kovaan nousuun.
– Valitettavasti tässä on nyt lähinnä punaista nuolta kartalla, sanoi Puumalainen viitaten todettujen koronavirustapausten ilmaantuvuuden muutosta osoittavaan kuvaajaan.
Valtaosan uusista tartunnoista Husin alueella aiheuttaa nyt viruksen Britannian muunnos.
– Muuntuneen viruksen aiheuttamat infektiot vaikuttavat olevan vakavampia ja johtavat useammin sairaala- tai tehohoitoon.
Jotain positiivista oli sentään kerrottavana:
– Tautiin menehtyneiden määrä on laskenut selkeästi viimeisen kahden kuukauden aikana, oletettavasti tämä johtuu siitä, että hoivakodeissa olevia on saatu rokotettua, Puumalainen jatkoi.
Puumalaisen puhuessa tautitilanteesta Euroopan osalta hän arvioi syiksi tautitilanteen kiihtymiseen eri maissa seuraavia:
– Kevään tulo ja koronaväsymys, rajoituksia ja suosituksia ei ole noudatettu ja joissakin maissa tiukkoja rajoituksia on purettu.
Koko Suomessa uusia koronatapauksia on viimeisten kahden viikon aikana todettu merkittävästi enemmän kuin aiemmin, ja tapausmäärät ovat lisääntyneet huolestuttavan nopeasti rajoitustoimista huolimatta. Viimeisen viikon aikana todettiin eniten koronatapauksia koko tähänastisen epidemian aikana. Tilanteen merkittävä heikentyminen edellyttää nopeasti entistä järeämpiä toimia epidemian hillitsemiseksi, sanotaan THL:n ja STM:n tiedotteessa.
Sairaalahoidossa Suomessa oli 3. maaliskuuta kaikkiaan 258 potilasta koronavirustaudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 106 erikoissairaanhoidossa 115 ja teho-osastoilla 37 potilasta.
Keskiviikkoon 3. maaliskuuta mennessä yli 90-vuotiaiden ikäryhmässä yli 60 prosenttia on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja 80–89-vuotiaiden ikäryhmästä noin puolet on rokotettu ainakin kerran.