Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kun on vuosi jo kitkuteltu, se on paljon" – Yrittäjät pettyivät hallituksen esitykseen kustannustuesta koronan kurittamille yrityksille

Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksensä kustannustuen kolmannesta kierroksesta. Suomen Yrittäjät pettyi esitykseen, koska tuen saannin ehtona on 30 prosentin pudotus liikevaihdossa.

– On suuri virhe, että liikevaihdon pitäisi pudota lähes kolmannes, ennen kuin tukea saa. Kun on vuosi jo kitkuteltu, se on paljon, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen järjestön tiedotteessa.

Hänen mukaansa kustannustuen kolmas kierros ei auta yrityksiä riittävästi siinä hädässä, johon ne joutuvat, kun rajoitukset "iskevät jysähtäen yrityskenttään".

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo valtioneuvoston tiedotteessa, että kolmas hakukierros on tarkoitettu maaliskuun sulkutoimia edeltävään yritystoimintaan.

– Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan kiireisesti tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille, joihin uudet maaliskuussa ilmoitetut sulkutoimenpiteet kohdistuvat, Lintilä sanoo tiedotteessa.

Hyvää esityksessä on Suomen Yrittäjien mukaan se, että yksinyrittäjien mahdollisuuksia tukeen parannetaan. Kolmas kierros tuo yksinyrittäjätuen osaksi yrittäjien kustannustukea.

Yksinyrittäjienkin liikevaihdon on pitänyt laskea vähintään 30 prosenttia ja koronan kustannusten olla vähintään 2 000 euroa 1.11.2020–28.2.2020. Lisäksi vaaditaan Y-tunnus.

Tuen määrä on vähintään 2 000 euroa.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kiittää sitä, että yksinyrittäjät voivat hakea jatkossa tukea Valtiokonttorista.

– Tämä on hyvä, sillä näin tukea voisivat saada aiempaa useammat yksinyrittäjät, silloin kun muut tukiehdot täyttyvät.