Suuresta urheiluseurasta alkoi kiivas jäsenpako Helsingissä – "Huoli on iso"

Salibandy: EräViikingit vaatii Helsinkiin omaa areenaa.

Salibandyllä on perinteisesti ollut Helsingissä vahva jalansija. Tänään kaupungissa pelaa F-liigaa ainoastaan yksi seura, EräViikingit.

Salibandyliiton mukaan olosuhteet Helsingissä ovat harrastajille hyvät, mutta pääsarjatason olosuhteissa on parantamisen varaa. Pohjois- ja Itä-Helsinkiin profiloitunut EräViikingit pelaa omat kotiottelunsa Vantaalla Energia-areenalla. Korona-aikana pelit pyörivät Mosa-hallissa ilman yleisöä.

– Tämä on aina ollut meille ikuisuuskysymys. Olemme iso seura ja toimimme laajalla alueella. Helsingissä ei silti ole mitat täyttävää areenaa F-liigan peleille, todistaa seuran toiminnanjohtaja Jari Oksanen.

F-liiga on salibandyn sm-sarjan uusi nimi, joka otettiin käyttöön tälle kaudelle.

– Mosa-halliin mahtuu 500 katsojaa, mutta tavoitteemme on korkeammalla. Meillä ei ole resursseja olla rakentamassa mitat täyttävää kilpailuareenaa. Voimme olla hankkeissa mukana, mutta taustallamme ei ole rahoittavaa mesenaattia.

Korona aiheuttaa huolta Helsingissä, kun sarjat olivat ensin kiinni joulu- ja tammikuun. Helmikuussa seurat pääsivät kentille, mutta nyt maaliskuussa yli 12-vuotiaiden harjoittelua on taas rajoitettu.

Viestit kentältä ovat olleet huolestuttavia, kun toimintaa ja sarjoja on keskeytetty.

Salibandyliiton toimitusjohtaja Pekka Ilmivalta aloitti tehtävässään haasteellisessa paikassa. Vasta puoli vuotta virassa toiminut tuore urheilujohtaja on saanut paljon ylimääräistä ratkottavaa.

– Viestit kentältä ovat olleet huolestuttavia, kun toimintaa ja sarjoja on keskeytetty. Nuorten urheilijoiden motivaatio on ollut koetuksella. ”Drop outeja” on tullut. Kilpailutoiminta on urheilun sydän, sen puuttuminen rokottaa seurojen toimintaa ja arkea.

– Tietoon on tullut jopa päihdekokeiluja, kun aktiivinen seuratoiminta on ollut jäissä. Huipulle tähtäävä nuori jaksaa motivoitua, mutta monella muulla voi pitkäjänteisyys olla koetuksella, Ilmivalta sanoo.

Myös EräViikingeissä ollaan huolestuneita pudokkaista. Ennen koronaa seuran jäsenmäärä oli noin 2 000, tällä hetkellä jäseniä on noin 1 500. Vuonna 2019 Salibandyliitto kertoi, että seura on Suomen suurin.

– Harrastajista (kerran viikossa pelaavista) on hävinnyt vuoden aikana noin 30–40 prosenttia, nuorten kilpajoukkueissa lasku on ollut vähäisempää. Huoli on iso, Oksanen tunnustaa.

Viime vuonna korona katkaisi kaiken kilpatoiminnan maaliskuussa.

– Jos pelejä ei saada tänä keväänä pelattua loppuun, sitten ei olla kahteen vuoteen ratkottu juniorimestaruuksia, Ilmivalta kertaa.

Ilmivallan haaveena on, että 29. maaliskuuta jälkeen liiton alaiset kilpasarjat käynnistyisivät ja ne saataisiin pelattua päätökseen.

– Huipputason areenassa on Helsingissä vielä työsarkaa. Vaikka pudotuspeleissä ei tällä kertaa olekaan joukkuetta Helsingistä, mukana on seuroja pääkaupunkiseudulta. F-liigan mestaruuskannukin pitäisi saada jaettua huhtikuun aikana, Ilmivalta toivoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut