Oletko jo hakenut? Kesätöissä ilahduttava käänne parempaan – vuokratyöfirma: "Pk-seudulla tulossa hyvä kesä"

Helsingissä on tällä hetkellä pulaa erityisesti hoito- ja sosiaalialan työntekijöistä, kertoo Uudenmaan TE-palvelut.

Sairaanhoitajien ja lähihoitajien lisäksi töihin etsitään paljon myös myyntineuvottelijoita, kiinteistöhuollon ammattilaisia ja vartijoita. Tilanne on TE-palveluiden mukaan melko samanlainen kuin koronan ensimmäisen aallon aikaan vuosi sitten.

Viime keväänä ruokakaupat tarvitsivat apukäsiä hyllyttämiseen ja verkkokaupan tilausten keräilyyn. Samat asiat työllistävät nyt yhä enemmän myös it-osaajia. Kysyntää on nyt tietoturvan, pilvipalveluiden ja verkkokaupan osaajista sekä data-analytiikkaan erikoistuneista ihmisistä.

–Vuosi sitten ei ymmärretty, että verkko-ostaminen on pysyvä ilmiö, kertoo Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.

Barona tunnetaan henkilöstövuokrauksesta, mutta Vanhala-Harmanen sanoo, että muun muassa IT-rekrytoinneilla haetaan ihmisiä yleensä pysyvämpään työsuhteeseen.

Kesätöitä etsiville Vanhala-Harmasella on lupaavia uutisia.

Koronakriisi on korostanut nuorten naisten ja miesten eroa tulevaisuuteen panostamisessa.

– Tulemme rekrytoimaan ihmisiä ravintola-alalle, koska kaikki me uskomme, että ravintoloille on tulossa hyvä kesä pk-seudulla.

Toinen positiivinen utinen löytyy teollisuudesta.

– Teollisuus palkkaa ihmisiä. Viime kesänä teollisuus laittoi kesärekryt kiinni, mutta tätä ilmiötä ei ole tänä vuonna.

Vanhala-Harmanen on huolissaan, mistä ravintola- ja matkailualalle löytyy riittävästi osaajia koronan jälkeen, kun kysyntä alkaa palautua.

– Huolena on se, että ihmisten luottamus hakeutua tietyille aloille karisee. Ihmiset ovat korona-aikana hakeutuneet muille aloille, kuten kauppaan ja logistiikkaan. Mutta koronan jälkeen he eivät olekaan enää palaamassa samaan työhön, josta lähtivät. Ravintola- ja ravitsemusala oli viimeisenä, kun tuhannelta ihmiseltä kysyttiin tutkimuksessamme, mille toimialalle he haluaisivat vaihtaa.

Koronakriisi on iskenyt kovimmin naisvaltaisille palvelualoille ja erityisesti nuoriin.

Nuorilla miehillä ja naisilla työttömyys näkyy kuitenkin eri tavoin: miehet ovat useammin työttöminä, naiset opiskelevat, selviää Tilastokeskuksen Tieto ja Trendit -blogista.

– Suuri osa työssäkäyvistä opiskelijanaisista on tehnyt osa-aikatyötä koronasta kärsineillä palvelualoilla. Töiden loppuminen on heidän osallaan tarkoittanut toimeentulon niukentumist. Samalla heille on kuitenkin tarjoutunut tilaisuus käyttää työltä säästynyt aika siihen, että he keskittyvät investoimaan tulevaisuuteensa koulutuksen kautta, Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela sanoo blogissa.

Sutelan mukaan Suomessa naisten ja miesten välinen ero koulutus­tasossa naisten hyväksi on kansainvälisesti verraten poikkeuksellisen suuri. Tilastojen perusteella tilanne ei ole olennaisesti korjaantumassa.

–  Koronakriisi on pikemminkin korostanut nuorten naisten ja miesten eroa opiskeluilla tulevaisuuteen panostamisessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut