Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jan Vapaavuori: Maahan tulijoilta pitäisi vaatia negatiivista koronatestiä – Virusvariantit leviävät erityisesti ravintoloissa, yksityisjuhlissa ja aikuisten harrastuksissa

Suomeen tulevilta matkailijoilta pitäisi vaatia negatiivista koronatestiä ja testata heidät uudelleen kolmen päivän päästä saapumisesta, vaatii Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Hän puhui asiasta perjantaiaamuisessa tiedotustilaisuudessaan. Hänen mielestään tämä pitäisi tehdä lailla eikä sysätä asiaa liikennöitsijöiden vastuulle.

– Se on mahdollista muissa pohjoismaissa, joten se on varmasti mahdollista Suomessakin.

Vapaavuoren mukaan testaaminen satamassa on erittäin hankalaa jo tilojen vuoksi. Helsinki tarjoaa satamassa koronatestejä, mutta pakottaa ei voi kuin pyytämällä aluehallintovirastolta jokaista kieltäytyjää erikseen koskeva määräys.

Vapaavuori huomautti, että naapurimaa Virossa on tartuntoja jo lähes 1 500 päivässä, ja maassa on huomattavasti vähemmän asukkaita kuin Suomessa. Suomessa tartuntaennätys on ollut noin 800 päivässä.

Helsinki tehostaa koronatartuntojen jäljitystä, Jan Vapaavuori kertoi.

Kaupunki on palkannut 120 uutta jäljittää, jotka ovat pääosin lääketieteen opiskelijoita.

– Lisäresurssin ansiosta tarkoituksenamme on purkaa jäljityksen ruuhkat vielä tämän viikon aikana.

Myös kouluille ja päiväkodeille on Vapaavuoren mukaan annettu uusi toimintaohje, jonka mukaan koulun on tiedotettava koulussa esiintyvistä koronatapauksista heti.

Kouluissa ja päiväkodeissa on ollut viivettä jäljityksessä. Muuten jäljitys on Vapaavuoren mukaan sujunut kohtuullisesti eli altistuneet on tavoitettu 1–2 vuorokaudessa. Ensimmäisenä otetaan yhteyttä samassa taloudessa asuviin ja asetetaan heidät karanteeniin.

– Helsingissä pystytään tällä hetkellä jäljittämään tartunnanlähde varmasti 56 prosentissa ja vahva epäily on 24 prosentissa eli yhteensä noin 80 prosentissa.

Viime viikkoina levinneen virusmuunnoksen aiheuttamat tartunnat ovat Vapaavuoren mukaan lisääntyneet syntymäpäiväjuhlilla, kuntosaleilla ja kontaktilajeissa.

– Virusvarianteista entistä suurempi osa tullut ravintoloista, yksityistilaisuuksista ja aikuisten harrastuksista.

Tällä hetkellä Helsingissä on tartuntoja sataa tuhatta asukasta kohden yli 300 tapausta 14 vuorokauden aikana.

– Hallituksen hybridistrategiassa leviämisvaiheesta puhutaan jo 25:n kohdalla, Vapaavuori muistutti.

Viime viikon aikana koronavirustapauksia on todettu pääkaupungissa Vapaavuoren mukaan lähes 1 400, kun luku edellisellä viikolla oli runsaat 1 100 ja sitä edeltävänä yli 800. Määrä on siis kasvanut tasaisesti ja varsin nopeasti.

– Positiivista on, että testeissä käydään paljon. Nyt tehdään 2 700 testiä päivässä. Positiivinen, tai pitäisikö sanoa negatiivinen, tulos on jo 5,6 prosentissa.

Kaikkiaan helsinkiläisistä 7 300 on tähän mennessä saanut koronatartunnan ja 222 on menehtynyt siihen.

– Jossain vaiheessa yli 40 prosenttia tartunnoista ja 50 prosenttia menehtyneistä oli helsinkiläisiä, nyt tilanne on vähän parempi.