Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää valmiuslain pykälien käyttöönottoa – Näin Marin kommentoi mahdollista ulkonaliikkumiskieltoa

Hallitus päätti perjantaina esittää, että valmiuslaista otetaan käyttöön neljä pykälää: 106, 107, 86 ja 88.

Pykälä 106:n ensimmäinen momentti keskittää koronaepidemiasta viestimistä valtioneuvoston kanslialle ja 107 antaa valtioneuvostolle mahdollisuuden ratkaista, millä taholla on toimivalta, jos siitä on epäselvyyttä.

Suomeen ei kuitenkaan perusteta erillistä viestintäkeskusta, kertoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) hallituksen iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Pykälät 86 ja 88 liittyvät sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Pykälällä 86 sosiaali-ja terveysministeriö (STM) sekä aluehallintovirasto voivat määrätä niin kunnallisia kuin yksityisiäkin sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita muuttamaan toimintaansa. Pykälä 88 mahdollistaa kiireettömän hoidon määräajoista, jos kiireellisen hoidon järjestäminen sen kyseisessä kunnassa vaatii.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) mainitsi, että pykälän 86 voimin määrättiin viime keväänä, että vanhustenhuollossa otettiin käyttöön vahva suojaus.

Pykälä 88 ei Kiurun mukaan saa johtaa kuitenkaan automaattiseen ja tarpeettomaan hoitovelan lisäämiseen.

– Asia ei ole helppo, sillä kiireettömän hoidon määräajoista luopuminen ei saa heikentää potilasturvallisuutta.

Ulkonaliikkumiskieltoakin hallitus valmistelee, mutta pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan lähinnä tilanteen pahenemisen varalle.

– En lähde ennakoimaan, tuleeko ja milloin mahdollisesti tulisi tällaista kokonaisuutta (ulkonaliikkumiskielto) käsittelemään, Marin sanoi.

Jos ulkonaliikkumiskielto tulisi, se olisi voimassa Marinin mukaan todennäköisesti hyvin rajatulla alueella. Se olisi myös rajattu mahdollisimman lyhyeen ajanjaksoon.

Marinin mukaan ulkona liikkumisen rajoittamista pitäisi harkita tilanteessa, jossa epidemia kiihtyy niin nopeasti ja voimakkaasti, ettei muuta vaihtoehtoa olisi.

Sairaalahoidossa on nyt jo enemmän koronapotilaita sairaalahoidossa kuin viime kevään epidemiahuipun aikaan, sanoi Kiuru.

Erityisen heikko tilanne on hänen mukaansa nyt Husin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, mutta heikentyminen koskee muitakin alueita.

– Valmiuslain pykälät mahdollistavat sen, että on työkaluja, hän sanoi.

Muokattu 5.3.2021 kello 13.37: Lisätty tieto, että kommentit ovat tiedotustilaisuudessa, sekä lisätty Marinin viimeinen kannanotto ulkonaliikkumiskieltoon. Kello 13.41 Korjattu "hallitus päätti" muotoon "hallitus esittää". Kello 14.26: Tarkennettu pykälien sisältöä.