Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leveät pyöräkaistat ja olematon jalkakäytävä ärsyttävät Sörnäisten rantatiellä – kävelijä: "Meille alkaa Helsingin vihreässä Amsterdamissa tulla tukalat paikat"

Sörnäinen: Leveät pyörätiet ja olematon jalkakäytävä kummastuttavat, etenkin kun lähistölle Hämeentielle juuri remontoitiin joukkoliikennekatu pyöräkaistoineen.

Sörnäisten rantatien kevyen liikenteen kaistaratkaisut ovat herättäneet jalankulkijoissa ihmetystä.

Keskelle jalankulku- ja pyörätietä Sörnäisten rantatielle on maalattu kaksisuuntainen pyöräkaista. Jalankulkijoille on sen sijaan jätetty kapea, viime viikkoina osin lumen peittämä katualue kauemmaksi tiestä.

Jalankulkijat ovat olleet ihmeissään siitä, miksi jalkakäytävä kapeni entisestään ja miksi pyörätie ei ala kadun reunasta.

Asiasta on käyty keskustelua Puskaradio Helsinki -Facebook-sivuilla.

– Meille, jotka haluamme liikkua kävellen, alkaa täällä Helsingin vihreässä Amsterdamissa tulla tukalat paikat. Ei mahdu kaksi ihmistä rinnakkain kävelemään ja juttelemaan, toteaa yksi kommentoijista.

Kaupungin liikenneinsinööri Teppo Pasanen kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että kyseessä on keskustan parantamistoimenpide, joka toteutettiin viime kesänä.

– Ajoradan ja pyörätien väliin varattiin tilaa pysyville liikennemerkeille ja ajoradan työmaan työnaikaisille merkeille, jotka aikaisemmin oli sijoitettu pyörätielle. Nyt merkeille on erotettu oma tila tienlaidasta. Se on tarkoittanut, että jalankulun tilaa on jouduttu pienentämään.

Tien reunassa on myös ajoradan kuivatukseen tarkoitettuja kaivonkansia, jotka eivät enää ole pyörätiellä, kuten aiemmin.

Sörnäisten rantatien uudet katujärjestelyt ovat Pasasen mukaan pysyviä – toistaiseksi.

– Alueen eteläosaa kehitetään. Rannassa on kaavahanke. Siinä yhteydessä katujärjestelyitä tehdään uusiksi.

Myös Kalasataman päässä on käynnissä Junatien alueen suunnittelu.

– Sen myötä muutoksia on ehkä vuosikymmenen päästä tulossa sinnekin, Pasanen toteaa.

Moni Sörnäisten rantatien katujärjestelyitä Puskaradiossa ihmetellyt hämmästelee pyöräilijöiden kadulla saama tilaa, kun samaan aikaan Hämeentielle raivattiin miljoonaremontilla pyöräilijöille omat kaistat suuntaansa autoilijoiden kustannuksella.

Hämeentiestä tehdään tämän vuoden lopussa valmistuvassa remontissa kevyttä liikennettä suosiva joukkoliikennekatu. Autoilu on siirretty remontin myötä Sörnäisten rantatielle.

Pasasen mukaan tilanne ei ole näin mustavalkoinen.

– Eivät nämä ole toisiaan poissulkevia asioita. Nämä tien palvelevat eri käyttäjiä. Hämeentie palvelee Kallion aluetta sekä Vallilan suuntaa, Sörnäisten rantatie sen sijaan Itä-Helsinkiä.

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi vuonna 2014 pyöräilyn kehittämisohjelman vuosille 2020–2025. Helsingin tavoitteena on tulevina vuosina kasvattaa pyöräillyn osuutta entisestään ja olla hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

Sekä Hämeentiellä että Sörnäisten rantatiellä on jatkossakin paljon pyöräliikennettä.

– Helsingissä pyöräilyolosuhteita kehitetään eri puolilla kaupunkia, Pasanen täsmentää.

Ennustemallissa Hämeentiellä tulee olemaan keskimäärin 2 800 pyöräilijää arkivuorokaudessa. Ensi kesänä tehtävässä laskennassa selviää, pitävätkö laskelmat paikkansa. Vuonna 2016 Hämeentiellä oli päiväsaikaan tehdyssä laskelmassa 500 pyöräilijää.

– Pyöräilijöiden määriin odotetaan reipasta kasvua nyt kun pyörätie on rakennettu, Pasanen toteaa.

Kesällä 2016 tehdyissä tuoreimmassa laskelmassa Sörnäisten rantatiellä oli kello 7–19 välisenä aikana 2 600 pyöräilijää.