Kirkon ulkomaanavun tutkija Marko Juntunen kantaa huolta siitä, että helsinkiläiset moskeijat ryhtyisivät elämään ”omaa elämäänsä”.
Kehityskulku saattaisi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että moskeijoista voisi tulla räjähdysherkän ääriajattelun kehtoja.
– Nyt sellaista ei ole nähtävissä, mutta kyllä moskeijoiden järjestäytyminen osaksi muuta yhteiskuntaa on Helsingissäkin ehdottoman välttämätöntä, Juntunen korostaa.
– Jos se torjutaan, moskeijoista tulee tavallaan näkymättömiä, irrallisia saarekkeita. Silloin ollaan jo menetetty paljon, Juntunen pohtii.
Juntunen on tutkinut laajasti suomalaisten lähiöiden islamisaatiota. Viime vuonna häneltä ilmestyi Vastapainon kustantamana teos Matkalla islamilaisessa Suomessa.
Kirja kertoo turkulaisen Varissuon lähiön muuttumisesta umpisuomalaisesta asuinpaikasta monikulttuuriseksi, mutta tutkimustulokset ovat rinnastettavissa myös Helsinkiin.
– Helsingissä ollaan kuitenkin vielä kaukana Ruotsin ja Tanskan tilanteesta, jossa on syntynyt kokonaisia epävakaita maahanmuuttajakaupunginosia.
USU: Valtaosa suomalaisista pelkää ääri-islamia tai -oikeistoa
Muutoksen toteamiseksi Juntusella on yksinkertainen konsti.
– Jokainen voi ottaa käyttöön esimerkiksi Google Maps -palvelun ja siirtää sen kameran vaikka Århusin ja Kööpenhaminan lähiöihin, Juntunen kehottaa.
– Siellä on kilometrikaupalla ränsistynyneitä kortteleita, joiden palvelujen heikko laatu on täysin eri tasolla kuin muualla yhteiskunnassa.
Suomessa sen sijaan ei ole alueita, joissa valtio loistaisi poissaolollaan.
– Jo tästä nähdään, että elämme Suomessa toisessa todellisuudessa kuin muissa Pohjoismaissa.
Ruotsalaisissa lähiöissä kytee aikapommi, jonka moni pelkää räjähtävän myös Helsingissä.
Tukholman ja Malmön lähiöissä on valtava määrä kortteleita, jotka ovat lähes kokonaan maahanmuuttajataustaisten asuttamia. Joukossa on myös ääri-islamilaisittain ajattelevia ryhmiä, jotka pyrkivät avoimesti vaikuttamaan kunnalliseen päätöksentekoon.
Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.) kertoo olevansa huojentunut siitä, että vastaava kehitys ei ole toteutunut Helsingissä.
– Jos lasketaan mukaan varavaltuutetut, meillä on ainakin neljä muslimitaustaista valtuutettua. He edustavat kaikkia suuria puolueita, eivätkä he tietenkään edusta ääriajattelua, Kivekäs muistuttaa.
– En kuitenkaan sinänsä kavahda ääriryhmiä, vaan ne voivat punnita kannatuksensa missä tahansa vaaleissa. En usko, että heillä on suomalaisessa yhteiskunnassa merkittävää kannatusta.
KORJAUS 9.3. kello 8.45: Marko Juntunen on Kirkon ulkomaanavun tutkija, ei Helsingin yliopiston tutkija, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.
Korona: Miksi Helsingin kirkot suljettiin, mutta moskeijoita ei? – Imaami kiistää somehuhun