Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puistoa ja muistomerkkiä ehdotettu Koskelaan – Mielipiteitä tullut puolesta ja vastaan: "Saattaa olla perusteltua, että puisto olisi jossain muualla"

Puisto: En halua muistopaikkaa tälle tragedialle, vaan muistutuksen lasten oikeuksien tärkeydestä koko kaupungille, perustelee asiasta aloitteen tehnyt Pia Pakarinen (kok.).

Koskelan sairaala-alueelle, jossa 16-vuotias helsinkiläispoika murhattiin joulukuun alussa, ehdotetaan muistomerkkiä ja puistoa.

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) on jättänyt valtuusto-aloitteen, jossa hän esittää Koskelan surmapaikan alueen tai jonkin muun sopivan puistoalueen muuttamista Lasten oikeuksien puistoksi. Puistoon voitaisiin myös pystyttää esimerkiksi keräysvaroin muistomerkki, joka muistuttaa kiusaamisen ja väkivallan ehkäisemisen tärkeydestä.

Koskelan järkyttävä rikos on herättänyt suomalaisissa paitsi syvää myötätuntoa, myös uteliaisuutta: esimerkiksi tapauksen esitutkintamateriaalia on tilattu Helsingin poliisilta useita satoja kertoja. Onko ajatus muistomerkistä ja puistosta tekopaikalle aivan loppuun asti harkittu?

– En halua muistopaikkaa tälle tragedialle, vaan muistutuksen lasten oikeuksien tärkeydestä koko kaupungille, Pakarinen vastaa ja jatkaa, että saattaa olla perusteltua, että puisto olisi jossain muualla kuin Koskelassa.

– Jätän itse asiassa paikan avoimeksi aloitteessani.

– Olen saanut kaupunkilaisilta toiveita aloitteen tekemisestä, mutta tänään myös palautetta, jonka mukaan aloite on huono. Ymmärrän myös ne näkemykset, joiden mukaan tällaista aloitetta ei pitäisi tehdä, Pakarinen sanoi HU:lle perjantaina.

Hän kertoo saaneensa aloitteeseensa allekirjoituksia monilta valtuutetuilta yli puoluerajojen.

– Olemme uhrille velkaa sen, että teemme kaikkemme, jotta vastaava tragedia ei enää koskaan toistuisi. Toivoisin, että kiusaamisen ja väkivallan vastaisten toimenpiteiden suunnittelu ja toteuttaminen ei lakkaisi – taas kerran – siinä vaiheessa, kun media ei enää kirjoita asiasta. Tarvittavat toimenpiteet ovat tietenkin jotain aivan muuta kuin puisto. Lasten oikeuksien puistoa koskevan esityksen tarkoituksena on nostaa esille juuri tätä puolta.

Koskelan sairaala-alue on parhaillaan rakenteilla asuinalueeksi.

– Asuintalojen rakentaminen on käynnissä. Murhapaikan lähistöllä se jatkuu vielä parisen vuotta, mutta rakennusten valmistuttua paikalle perustetaan puisto. Tämän hetken arvion mukaan Rohtotarha-nimisen puiston viherrakennustyöt alkavat syksyllä 2022. Puiston pitäisi olla valmis loppuvuodesta 2023. Rohtotarhasta on suunniteltu valoisa ja heleä puisto koivikkoineen ja niittyineen, joille kylvetään myös villikukkia, Pakarinen siteeraa kaupunkiympäristön toimialalta saamaansa tietoa.