Helsingin pihviravintoloiden todellinen klassikko täyttää 50 vuotta – suosikkiannokseen tehty muutos poisti asiakkaalle kiusallisen ongelman

19. maaliskuuta piti Tehtaankadulla viettää merkkipäivää. Ravintola Amigon perustamisesta tulee silloin tasan 50 vuotta.

Viime viikolla ikkunapöytään istuivat Hannes Markkula ja Henri Klimscheffskij. Kumpikin on käynyt ravintolassa kuudella vuosikymmellä. Toimittaja–kirjailija Markkula on asunut pitkään Tehtaankadulla ja lukeutuu kanta-asiakkaisiin. Monialayrittäjä Klimscheffskij’stä tuli paikan omistaja 2005.

– Tätini oli niin ikään paikan kanta-asiakas ja aina kun tulin Turusta Helsinkiin, kävin hänen kanssaan Amigossa. Ensimmäisen lankkupihvini söin alle kymmenvuotiaaana, Klimscheffskij kertoo.

Helsingin ydinkeskustaan pettynyt ruokarekka iski kultasuoneen lähiössä – asukkaiden rahankäyttö löi yrittäjän ällikällä: "Ihan älytön!"

Hän tutustui vuosien saatossa myös paikan perustajaan Marja Svenbladiin ja lausahti kerran tälle, ”jos joskus aiot myydä, soita minulle”.

Kun soitto tuli, sovittiin lounaasta Esplanadilla. Keskustelun aikana – yhdeltä istumalta – päästiin yhteisymmärrykseen hinnasta. Muita liiketoimiaan Klimscheffskij luonnehtii ”vain kaupoiksi”. Amigossa oli tunnetta mukana.

Etelä-Helsingin tuntijana Markkula muistuttaa, että talon kivijalassa toimi aiemmin pesula ja ravintola Keidas.

Svenblad on muistellut ravintolan historiaa vuoden vaihteessa ilmestyneessä Gastronomilta gastronomille -kirjassa.

”Keitaan mentyä konkurssiin ymmärsimme Ritva ”Ritu” Halisen kanssa tilaisuutemme tulleen. Ritun äidin pankkilainan turvin teimme remontin ja kalustimme ravintolan viimeisen päälle. Olin ensimmäiset vuodet keittiössä Klaus Nyströmin kanssa. Lankkupihvit paistettiin puuseppä Raimo Mentulan valmistamilla puulankuilla”, Svenblad kirjoitti Suomen Gastronomien Seuran julkaisussa.

Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"

Lankkupihvi on ollut Amigon tavaramerkki. Myös Markkula valitsee tänään sen – emmittyään hetken, koska aikoo tulla huomenna uudelleen. Takavuosina lankkupihvi tehtiin aina kun mahdollista hevosen sisäfileestä.

Suosikkituote on muuttunut vain lisukkeiltaan. Paistettu tomaatti on korvattu kypsillä kasviksilla, jotka eivät roiskahda asiakkaan vaatteille. Maustevoi on alkuperäinen.

Myös muiden pihvien jallukastike ja pippurikastike sekä talon paella ja talon salaattikastike ovat aivan alkuajoilta.

Vuodesta 1986 keittiömestarina työskennellyt Ilkka Rajamäki sanoo reseptien olevan ”niin kuin ne olivat jo ennen minua”.

– Lista on todella melkein muuttumaton. Minä toin tullessani salaatti- ja kana-annokset. Maksa poistui, kun hävikki alkoi olla suurempi kuin menekki, Klimscheffskij kertoo.

Sisätilakin on kuin aikamatka: kerrostunut. Omistaja vakuuttaa, että arkkitehtuuriskandaalia ei ole odotettavissa.

– Tästä ei saa tehdä steriiliä paikkaa, Klimscheffskij sanoo ja muistuttaa, että paikan tekevät myös kanta-asiakkaat, kuten monet julkkikset, jotka saavat olla omana itsenään; täällä on pidetty jopa häitä ja hautajaisia.

– Seinät maalattiin, kun tuli täysi tupakkakielto. 1990-luvun lamavuosina Taka-Toroksi nimitetty kabinetti oli muutettu baariksi, pitkään Svenbladin muissakin ravintoloissa työskennellyt ravintolapäällikkö Pia Ala-Kortesmaa kertoo hienosäädöistä.

Jotain kuitenkin tulee. 1929 rakennetussa taloyhtiössä etenee putkiremontti. Se merkitsee myös Amigon sulkemista 2–4 kuukaudeksi nyt 50-vuotisjuhlavuonna. Koronasulku on pikkujuttu siihen verrattuna.

Huippukokkeja karkaa Helsingin keskustan ravintoloista – tänne he menevät: "Teen tiliä itselleni"

Helsinkiläinen pariskunta kiersi vuoden aikana kaikki Suomen 50 parasta ravintolaa – ”Nautimme lähes kaikissa neljä–viisi ruokalajia”

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut