Suomalaisten rakastamaan espanjalaisruokaan liittyy sitkeä mielikuvaharha – tässäkö syy väärinkäsitykseen?

Lankkupihvi on helsinkiläisen Amigon klassikkoannos.Pihviravintola tunnetaan vahvoista Espanja-mielikuvista. Martti Vahtera
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Kiitokset kaiketi kuuluvat matkailumoguli Kalevi Keihäselle, Hymy-lehdelle ja 1970-luvun julkkiksille. Espanja tuli tunnetuksi muustakin kuin pitkänmatkan juoksijoiden harjoitusleireistä.

”Suomalaiset olivat aloittaneet ryhmämatkat Espanjaan ja halusimme tarjota rentoa ravintolatunnelmaa ja laadukasta ruokaa. Halusimme saada asiakkaat meille suunnittelemaan ja fiilistelemään tulevaa etelänmatkaansa.”

Helsingin pihviravintoloiden todellinen klassikko täyttää 50 vuotta – suosikkiannokseen tehty muutos poisti asiakkaalle kiusallisen ongelman

Näin muistelee Amigon perustaja Maria Svenblad Gastronomilta gastronomille -kirjassa. Autenttista tunnelmaa loivat espanjalaiset tarjoilijat, jotka tarpeen tullen myös musisoivat.

Pari vuotta Amigon jälkeen Suomeen tupsahti muitakin espanjalaistyylisiä pihviravintoloita, kuten Elannon Varras Mannerheimintielle (nyt sen paikalla on Chico’s) ja Parilla Española Hotelli Tornin juureen.

1974 avautui Tampereelle Hannu Wissin perustama Salud.

Viittaus Espanjaan on sinänsä kummaa, koska pihvi ei ollut aidon espanjalaisen keittiön juttu – kokit eivät osanneet naudanlihan raakakypsytystä Francon aikaan. Nauta syötiin mahdollisimman tuoreena vasikanlihana.

1975 julkaistu Matti Larreksen Espanjan ruokia ja juomia -kirja arvelee mielikuvaharhan Espanjasta pihvimaana syntyneen härkätaisteluista!

Edelleenkin käypä kirja esittelee pihvin sijaan sadoittain ruokalajeja kotoisista kaneista eksoottisiin mereneläviin. Lisäksi se erittelee alueelliset keittiöt ja moittii nykymenoa, joka ”kansainvälistää Espanjaa” muun muassa hampurilaisten muodossa. Hauskaa kirjaa löytää divareista kohtuuhintaan.

Lue myös: Helsingin pihviravintoloiden todellinen klassikko täyttää 50 vuotta – suosikkiannokseen tehty muutos poisti asiakkaalle kiusallisen ongelman

Punaviiniä suomalainen turisti oppi rakastamaan Espanjassa ja Amigo oli ensimmäisiä paikkoja, joissa järjestettiin maisteluja, kun niin kutsuttu viinikulttuuri saapui Suomeen.

Myöhempien aikojen pihviravintolat ovat olleet amerikkavetoisia. Espanja on puolestaan esiintynyt enemmän tapaksien kotimaana. Huippuna oli Eteläranta 10:ssä toiminut baskimaalainen La Cocina. Fleminginkadulla pari vuotta toiminut Bar Con ei yllättäen saanut vastakaikua trendikkäiltä kalliolaisilta.

Helsingin ydinkeskustaan pettynyt ruokarekka iski kultasuoneen lähiössä – asukkaiden rahankäyttö löi yrittäjän ällikällä: "Ihan älytön!"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut