Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syöpäjärjestöt: Nuuskan ja nikotiinipussien sääntelyä tehostettava – tuotteiden salakuljetus on yleistä

Nuuskaaminen yleistyy Suomen puutteellisten lakien ja Ruotsista tulevan salakuljetuksen takia. Ongelmaksi ovat muodostuneet myös nikotiinipussit, jotka sisältävät nikotiinia jopa myrkyllisiä määriä.

Näin katsoo nuuskatilannetta Syöpäjärjestöt -kansanterveysjärjestö, jonka mukaan nuuskan ja nikotiinipussien sääntelyä ja sen toimeenpanoa on parannettava.

Nordic Studies on Alcohol and Drugs -tiedelehdessä julkaistussa tutkimusartikkelissa analysoidaan, miten nuoria voitaisiin säätelyllä paremmin suojella nuuskalta ja nikotiinipusseilta.

– Jotta nuoria voitaisiin suojella nuuskalta ja nikotiinipusseilta, lainsäädäntöä olisi parannettava niin Suomessa, Ruotsissakin kuin EU-tasollakin. Myös säännösten noudattamista tulisi valvoa tehokkaammin, toteaa artikkelin toinen kirjoittaja, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila.

Nikotiinipussit ovat nuorille suunnattuja, makuaineita ja usein erittäin korkeita nikotiinipitoisuuksia sisältäviä nuuskankaltaisesti käytettäviä tuotteita.

Suomi säätelee nikotiinipusseja lääkelaissa ja Viro tupakkalaissa. Tanskan uuteen tupakkalakiin ehdotetaan nikotiinipussien säätelyä. Ruotsissa nikotiinikorvaushoitotuotteet ovat lääkelain alaisia.

Tiedelehden artikkelissa esitetään, että EU voisi käynnissä olevan tupakkalainsäädännön uudistamisen yhteydessä harmonisoida EU:n tasolla nuuskan kaltaisten tuotteiden, kuten nikotiinipussien sääntelyä.

EU:ssa nuuskan myynti ja muu kulutukseen saattaminen on kielletty. Ruotsi sai kuitenkin Euroopan yhteisöön liittyessään poikkeusluvan nuuskan pitämiseksi markkinoillaan lupaamalla tehdä kaikkensa, ettei se leviä muiden EU-maiden markkinoille.

Nuuskan sääntely jäi Ruotsin kansallisen lainsäädännön varaan, Syöpäjärjestöt huomauttaa.

Ruotsissa nuuskan nikotiinipitoisuuksia tai makuaineita ei säännellä. Nuuskatuotteita on kehitetty erityisesti nuoria kiinnostaviksi käyttämällä nuoria houkuttelevia makuaineita ja pakkauksia.

Syöpäjärjestöt toteaa, että nuuskan myynti laivoilla on jatkunut EU:n korkeimman tuomioistuimen päätöksen vastaisesti.

Nuuskaa tuodaan Suomeen Ruotsista pohjoisrajan tuntumassa olevista nuuskakaupoista sekä ruotsinlaivoilta.

Nuuskaa salakuljetetaan Suomeen suuria määriä, koska valvonta on EU:n avoimilla sisärajoilla vaikeaa. Lisäksi nuuskan leviämistä edistää korkea sallitun matkustajatuonnin määrä, mikä on 1 000 grammaa vuorokaudessa.

Omaan käyttöön tuodun nuuskan myynti tai muu edelleen levittäminen on kiellettyä, mutta sitä tapahtuu yleisesti, Syöpäjärjestöt kertoo tiedotteessa.