Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juhana Vartiainen tähtää Helsingin pormestariksi, eikä kakkospestistä edes keskustella – hän haluaa nähdä kasvua ja kansainvälistymistä: "Kaupunki on rakennettu todella väljästi"

Pormestariehdokas: Juhana Vartiainen kirittäisi Helsinkiä kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Pariisissa, Lontoossa ja Tukholmassa aiemmin asunut Juhana Vartiainen (kok.) haluaa, että Helsinki kasvaa määrätietoisesti entistä suuremmaksi ja kansainvälisemmäksi kaupungiksi.

Valtuusto on jo päättänyt nostaa Helsinkiin valmistuvien uusien asuntojen vuosittaista tavoitetta 8000:een.

– Toivoisin, että kasvu olisi vielä tuotakin nopeampaa, sanoo kokoomuksen pormestariehdokkaaksi maanantaina nimetty Vartiainen.

"Se on vastavoima ja se kasvaa" – Asukkaat heräsivät puolustamaan Helsingin metsiä ja taistelussa heitä auttaa mies, jonka mukaan kaupungin nykyinen kasvutahti on aivan liian kova

Siitä hän sanoo olevansa iloinen, että aiemmat äänet, jotka halusivat pitää Helsingin väkimäärän ennallaan ja rajata kasvua, ovat vaimenneet.

Vartiainen korostaa, että kasvu ei tarkoita vain uusia asuntoja ja taloutta, vaan parempaa elämää, kuten esimerkiksi kattavia kulttuuripalveluita kaikille. Samalla hänen mukaansa on luonnollinen seuraus, että myös rakentamista vastustavaa asukasliikehdintää syntyy. Viheralueet ja kaupungin kasvu eivät Vartiaisen mukaan kuitenkaan sulje toisiaan pois.

– On ihan luonteva jatkumo, että kun Helsinki kasvaa, tilasta tulee niukempaa ja on tietysti selvää, että jokaista kallionnyppylää ei voida säästää. Silti kun Helsinkiin tulee lentokoneella, näkee, että kaupunki on rakennettu todella väljästi.

Myllypuroon suunniteltua jääurheilukeskusta vastustetaan satojen nimien adressilla, myös poliitikot heräsivät – "Parempia sijainteja alustavasti löydettävissä"

– Keskuspuiston ystävänä aion sitä erityisesti suojella, sanoo Vartiainen, joka kertoo tekevänsä Keskuspuistossa pitkiä kävelylenkkejä.

Lisäksi tulevan pormestarin pitäisi puolustaa Helsinkiä valtakunnan tasolla. Verotuksen suhteen Vartiainen näkee uhkakuvia, joissa helsinkiläiset rahoittaisivat muuta Suomea vielä entistä enemmän esimerkiksi maakuntaveron kautta.

– Tulee pitää huolta siitä, ettei resurssien jako maassa muutu kohtuuttomaksi Helsingin kannalta.

Hakkuut tyrmistyttävät Pirkkolassa, toinen metsää uhkaava hanke käsittelyssä maanantaina – "Ei pidä rakentaa paikkaan, joka kaventaisi Keskuspuistoa"

Maahanmuuttoa tarvitaan paikkaamaan työvoimapulaa. Niille, jotka epäilevät Helsingin uusien asuntojen menevän tukien varassa eläville maahanmuuttajille, Vartiaisella on selkeä kolmen kohdan vastaus.

– Ensinnäkään maahanmuutosta ei pidä puhua yhtenä ilmiönä. Ne, jotka tulevat töihin, ja joita Helsingin pitääkin tavoitella, ovat eri tavalla valikoitunutta porukkaa kuin turvapaikanhakijat. Alhainen työllisyysaste maahanmuuttajataustaisilla johtuu suurelta osin samoista syistä joiden vuoksi kantasuomalaistenkin työllisyysaste on alhaisempi kuin vaikka kantatanskalaisten. Sosiaaliturvajärjestelmämme on liian passivoiva ja työllisyyspolitiikka liian jäykkää, Vartiainen sanoo ja toteaa, että nämä asiat pitää ratkaista valtakunnanpolitiikassa, jossa uudistuksia onkin vireillä, kuten muun muassa paikallisen sopimisen lisääminen.

– Kolmas asia on se, että asuinalueiden kaavoituksen lisäksi päiväkodit ja koulut ovat merkittävässä asemassa. Kun maahanmuuttajaperheiden lapset saadaan jo päiväkodissa mukaan yhteiskuntaan, heidän ennusteensa ammattiin opiskelemisessa ja työllistymisessä ja ylipäänsä hyvän elämän elämisessä muuttuu samankaltaiseksi kuin kantasuomalaisten lasten.

Sekoittava asuntopolitiikka on Vartiaisen mielestä onnistunut hyvin, eikä Helsingissä ole eriytyneitä ongelmalähiöitä.

Näin puolueista kommentoidaan HU:n tekemän gallupin tulosta – Kokoomuksen mukaan tilanne ei ole hälyttävä, demareissa uskotaan kahden suuren puolueen aseman murenevan

Kirsi Pihan vetäytymisen, puolueen sisäisten ristiriitojen esiin pulpahtamisen ja heikon galluptuloksen jälkeen Vartiaisesta odotetaan Helsingin kokoomuksen pelastajaa ja vaalivoiton tuojaa. Miltä se tuntuu?

– Jännittävältä, innostavalta ja kiihottavalta. Ja täytyy tietysti tehdä parhaansa, että voin ne odotukset toteuttaa, sanoo Vartiainen, joka kertoo saaneensa kentältä yhteydenottoja ja kannustusta jo suuren määrän.

Kysymykseen siitä, kelpaisiko Vartiaiselle mahdollinen ”kakkospesti” kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestarina, jos vihreät voittaisi vaalit, tulee napakka vastaus:

– Tavoittelen pormestarin paikkaa ja aion sen voittaa.

Helsinki houkuttaa muuttajia – "Tänne halutaan monesta muustakin syystä kuin työn perässä"

Kun Helsingin kaupunkisuunnittelusta väännetään, Anni Sinnemäen nimi nousee usein esiin – "Ihmisten totuttua johonkin uudistukseen siihen on yleensä oltu tyytyväisiä"

Anni Sinnemäki HU:ssa: Meri-Rastila toimisi esimerkkinä muuallakin Helsingissä – "Arvokkaita alueita voidaan kaupungin kasvaessa jättää kokonaan rauhaan"

"Emme ole mikään vihreiden tai kokoomuksen apupuolue" – Helsingin pormestariksi pyrkivä SDP:n Nasima Razmyar listaa tavoitteensa ja kertoo mikä häntä riepoo nuorisojengikohussa

Helsingillä on pakkomielle kasvaa, sanoo pormestarikisaan lähtenyt Jussi Halla-aho – "Valtaosa muuttovoitosta tulee ulkomailta ja se edistää kaikkea kielteistä"

Paavo Arhinmäki "asuu kaavoittamallaan alueella" ja pyrkii Helsingin pormestariksi – "Ne, jotka maalaavat Itä-Helsingistä kuvaa, jossa autot palavat, eivät yleensä ole täällä edes käyneet"

Eva Biaudet: Helsingin ruotsinkieliset yhä lapsipuolen asemassa – "Perussuomalaiset kylvävät koko ajan pelkoa"

Halla-aho: Rivipoliisit kertovat aivan toisenlaisesta todellisuudesta kuin viralliset tiedotteet – Näin poliitikot kommentoivat jengiväkivaltaa