Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ronja, 16, oppivelvollisuusiän nostosta: "Moni saattaa hakeutua lukioon helpommin kun se on ilmaista" – rehtorin pelkona on, että seiskan oppilaat joutuvat matkustamaan kehyskuntiin

Opiskelu: Nuoret uskovat, että kynnys hakeutua lukioon alenee. Ensi syksynä oppivelvollisuus laajenee 18 ikävuoteen.

Ensi syksystä alkaen oppivelvollisuus pidentyy 18 ikävuoteen. Tähän asti oppipakko on päättynyt ysiluokkaan. Yhteishaku on parhaillaan käynnissä.

Itäkeskuksen peruskoulun rehtori Jutta-Riina Karhunen on huolissaan erityisesti helsinkiläisnuorten jatko-opiskelupaikoista. Matkojen maksuttomuus saattaa houkutella jatkossa aiempaa enemmän oppilaita kehyskunnista Helsinkiin.

– Helsingissä on paljon vetovoimaisia lukioita. Pelkona on nyt se, että kehyskunnista tullaan tänne hyvillä arvosanoilla ja helsinkiläiset seiskan oppilaat eivät enää pääse täällä lukioihin ja joutuvat matkustamaan kehyskuntiin. Tämä lisää turhaa matkustamista kuntien välillä.

Itäkeskuksen viisi ysiluokkalaista kertoo suhtautuneensa positiivisesti oppivelvollisuuden pidentämiseen. Keskustelussa nousee esille erityisesti opiskelun maksuttomuus.

– Uskon, että moni saattaa hakeutua helpommin lukioon nyt kun materiaalit ovat ilmaisia, toteaa Ronja Yildirim 16.

Aleksandra Vanhala uskoo, että oppivelvollisuuden laajentaminen antaa paremmat eväät erityisesti niille, joita opiskelu ei kiinnosta.

Lisää opojen työtä aika paljon.

– Jotkut saattaisivat lopettaa koulun kesken. Tulevaisuus ei silloin näyttäisi kovin hyvältä.

Helsingin Uutisten haastattelemasta viisikosta jokaisen ensimmäinen vaihtoehto on lukio.

– Hain ensimmäisenä vaihtoehtona Alppilan lukioon. Ilmapiiri vaikutti siellä niin hyvältä. Toisena vaihtoehtona on Sibelius-lukion peruslinja, kertoo pianoa ja kitaraa soittava Cecilia Le, 15.

Poikkeuksellisesti koronasta johtuen oppilaitoksiin ei ole päässyt tutustumaan paikan päälle. Koulut ovat esitelleet toimintaansa esittelyvideoilla.

Elgun Malikovin, 15, ensimmäinen vaihtoehto on Vantaan Martinlaakson lukio. Malikov on kuullut tutuiltaan koulusta hyvää.

– Haluaisin tehdä kaksoistutkinnon, koska haluan arkkitehdiksi. Toisena vaihtoehtona on Stadin ammattipisto.

Pitkä koulumatka mahdollistaisi myös sen, että ajokortin voisi saada suoritettua ikäpoikkeusluvalla jo 17-vuotiaana.

Aleksandra Vanhalaa kiinnostaa politiikka. Ensimmäinen hakutoive on Kulosaaren yhteiskoulun lukion yhteiskunta- ja talouslinja.

– Haluaisin diplomaatiksi. Uskon, että koulu voisi antaa siihen hyvät mahdollisuudet.

Emma Wegelius toivoo pääsevänsä Etu-Töölön lukioon ja Ronja Yildirim Herttoniemen yhteiskoulun lukioon.

Rehtori Karhunen on myös oppimateriaalien suhteen epäileväinen. Valitsevatko kunnat jatkossa parhaimmat vai halvimmat materiaalit.

– Opettajien pitäisi jatkossakin saada päättää opiskelumateriaalit, eikä niin, että kuntatasolla joku päättää, että ostetaan halvimmat kirjat. Digimateriaali tulisi kaikkein halvimmaksi.

Karhunen pohtii erityisesti aikataulua, jolla muutos tehtiin.

– Se tehtiin liian nopealla aikataululla. Kaikkia asioita ei ole otettu huomioon.

Eduskunta hyväksyi joulukuussa oppivelvollisuusiän nostamisen 18 ikävuoteen ja samalla toisen asteen maksuttomuuden.

Oppivelvollisuuden ikärajaa Karhunen ei olisi muuttanut lainkaan.

– Minä olisin käyttänyt rahat varhaiseen tukeen. Se olisi ollut kaikkein tehokkainta estää koulupudokkuutta.

Karhusen reilu kolme vuotta Itäkeskuksessa kestäneen rehtoriuran aikana kukaan peruskoulunsa päättäneistä ei ole jäänyt ilman opiskelupaikkaa.

Oppivelvollisuuden laajentaminen ensi syksynä tulee vaikuttamaan myös peruskouluihin ja työllistämään erityisesti opinto-ohjaajia eli opoja.

– Kun koulut syksyllä alkavat, opot ovat yhteydessä toisen asteen oppilaitoksiin. Peruskoulut ovat valvontavastuussa siitä, että oppilas ottaa syksyllä paikan vastaan. Tämä lisää opojen työtä aika lailla, toteaa Karhunen.

Opot ovat yhteydessä huoltajiin, mikäli oppilas ei vastaanota opiskelupaikkaa. Aikaisemmin näin ei ollut.