Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koillis-Helsingissä suunnitellaan koulu-uudistuksia, huoli heräsi pienistä ala-asteista – "Lähtökohta on, että kenenkään koulumatka ei ole yli kahta kilometriä"

Suunnittelu: Kaupungin mukaan yhtenäinen 1.-9. luokkien peruskoulu, jonka yhteydessä toimii päiväkoti ja mahdollisesti leikkipuisto, palvelee perheiden arkea.

Siltamäessä ja Suutarilassa harkitaan isoja tulevaisuuden muutoksia kouluverkkoon. Kaupunki on aloittanut koulutiloista ja muista palveluista selvityksen, sillä alueella on kolme koulua neljässä eri rakennuksessa.

Nyt tarkastellaan kolmea vaihtoehtoista sijaintia yhtenäiselle 1.–9. luokkien peruskoululle. Vaihtoehdot ovat joko Suutarinkylän peruskoulun tontti Vaskiniitynkujalla (entinen Suutarilan yläaste), Siltamäen ala-asteen tontti Siltakyläntiellä, sekä Suutarilan ala-asteen ja monitoimitalon tontti Seulastentiellä.

Rakennetun omaisuuden asiakaspäällikkö Antti Saarnio kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että lapsimääräennusteiden perusteella kyseeseen voisi tulla esimerkiksi kaksi yhtenäistä peruskoulua.

– Yhteen rakennukseen sijoittuva peruskoulu ei ole realistinen vaihtoehto ja sitä ei ole tarkasteltu, kertoo Saarnio, joka kertoo koostaneensa HU:n kysymyksiin vastauksia myös kasvatus- ja koulutustoimesta sekä asemakaavoituksesta.

– Vastaavan kaltaisessa alueellisessa tarkastelussa Puistolan alueella pari vuotta sitten päädyttiin toteuttamaan kolme yhtenäistä peruskoulua, joissa on noin 700 oppilasta. Niiden yhteydessä on noin 200-paikkaiset päiväkodit. Näiden koulujen yhteydessä olevien päiväkotien lisäksi tarvittiin muutamia muita päiväkoteja alueelle, Saarnio vertaa.

– Jakomäkeen valmistui syksyllä 2020 Kankarepuiston peruskoulu, päiväkoti, leikkipuisto ja nuorisotalo, jotka sijaitsevat kaikki samassa rakennuksessa. Siinä kaikilla eri toiminnoilla on omat tilansa, omat sisäänkäynnit ja piha-alueet, Saarnio antaa toisen esimerkin.

Hänen mukaansa mukaan ratkaisu, jossa koulu ja päiväkoti ovat samassa rakennuksessa ja mahdollisesti myös leikkipuisto niiden yhteydessä, tukee yhtenäistä opinpolkua ja tilojen joustavaa käyttöä sekä helpottaa perheiden arkea. Lisäksi uudisrakennuksissa huomioidaan entistä paremmin myös asukkaiden mahdollisuudet käyttää tiloja iltaisin.

Mielipiteitä suunnittelun pohjaksi kerätään parhaillaan kerrokantasi.hel.fi -palvelussa, jossa kommentoijat ovat jo paitsi kertoneet arvostavansa alueen nykyisiä pieniä ja viihtyisiä ala-asteita, myös esittäneet huolensa koulumatkojen pitenemisestä.

– Suunnittelussa huomioidaan tietenkin oppilaiden koulumatkat. Lähtökohtana on, että kenenkään koulumatka ei ole yli kahta kilometriä ja koulumatka on turvallinen, Saarnio rauhoittelee.

Tulevat yhtenäiskoulujen sijainnit on kaupungin mukaan valittu rakennettavuuden ja liikenneyhteyksien perusteella. Entisen Töyrynummen ala-asteen rakennus, joka nykyisin kuuluu Suutarinkylän peruskouluun hallinnollisesti, ei ole tarkastelussa mukana.

– Töyrynummen ala-asteen tontti voisi olla jatkossa olla hyvä paikka esimerkiksi päiväkoti- ja leikkipuistotoimintaan. Tämä on yksi vaihtoehto, jota tutkitaan, kertoo Saarnio.

Myöskään sitä, miten muita kouluilta vapautuvia tontteja lähdetään alueella kehittämään, ei ole päätetty.

– Tontista riippuen on mahdollista, että voidaan tutkia täydentävää asuinrakentamista tai mahdollisesti tontti voitaisiin säästää tulevaisuuden koulu- ja tai päiväkotitarpeita varten.

Myös leikkipuistoja tarkastellaan, sillä alueella on asukaspohjaan suhteutettuna useampi leikkipuisto kuin vastaavan kokoisilla alueilla yleensä, eli kolme kappaletta: Jalopeura, Kesanto ja Linnunrata.

– Nyt tarkastellaan leikkipuistorakennuksien kuntoja ja käytettävyyttä. On hyvä huomioida, että vaikka jostain leikkipuistorakennuksesta luovuttaisiin, tämä ei tarkoita sitä, että itse leikkipuistosta luovuttaisiin.