Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Turunväylän 88 ajoneuvon kolarisuma eteni, mukana myös ambulanssi ja poliisiauto – Poliisi kertoo, miten katastrofi olisi voitu estää

Poliisi tutkii Turunväylän tiistaisen kolarisuman tapahtumia rikosnimikkeillä liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja vammantuottamus. Vammantuottamuksesta epäillään vain osaa. Poliisi ennakoi tutkinnan kestävän muutaman kuukauden, koska kolarissa oli niin paljon osallisia.

Kaikkiaan Ikean kohdalla sattuneissa ketjukolareissa oli Länsi-Uudenmaan poliisin tuoreen tiedotteen mukaan osallisina 88 ajoneuvoa. Näistä Helsingin suuntaan menevillä kaistoilla oli 49 ja Turun suuntaan menevillä 39.

Ensimmäisen ketjukolarin jälkeen Turun suuntaan ajanut autoilija oli hidastanut reilusti vauhtiaan, jolloin kolaripaikalle matkannut paloauto oli törmännyt hidastaneeseen autoon. Tämän jälkeen raskaan ajoneuvoyhdistelmän kuljettaja ohjasi päin keskikaidetta, jotta ei törmäisi edessä olijoihin.

– Ajoneuvoyhdistelmä jatkoi kaiteen läpi siten, että vetoauton etupää päätyi Helsinkiin menevälle kaistalle ja perävaunu jäi osittain Turkuun menevälle kaistalle. Muita osallisia kertyi tasaiseen tahtiin, kuvaa tilannetta tiedotteessa komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Kun poliisin partioauto saapui kolaripaikalle ja hidasti vauhtiaan, myös sen perään ajoi auto. Partion jäsenet kävivät lääkärin tarkastuksessa.

Kaikkiaan onnettomuussumassa loukkaantui yli kymmenen ihmistä, joista yksi vakavasti loukkaantunut vietiin hoitoon Töölön sairaalaan.

Aineelliset vahingot olivat mittavat: muutama ajoneuvo vietiin autovahinkokeskukseen ja kolmisenkymmentä hinattiin läheiselle Ikean pysäköintipaikalle odottamaan jatkotoimenpiteitä.

Onnettomuuden syynä oli sekä pelastuslaitoksen eilisen tiedotteen että poliisin mukaan autoilijoiden olosuhteista piittaamaton käytös.

– Liukas keli, lumisade ja tiestä pöllyävä lumi tekivät ajamisen haastavaksi. Jos nämä olisi huomioitu ajonopeutta reilusti pudottamalla ja ajoneuvojen keskinäisiä etäisyyksiä kasvattamalla, osallisia ei olisi ollut kovinkaan montaa, Kantola sanoo tiedotteessa.

Poliisi on ottanut ketjukolareiden osallisten tiedot ylös.

Osallisten ei tarvitse tehdä erillisiä rikosilmoituksia.

Niitä vahinkoja kärsineitä, jotka eivät asioineet paikan päällä poliisin kanssa, poliisi neuvoo olemaan yhteydessä sähköpostitse: liikennerikostutkinta.lansi-uusimaa@poliisi.fi. Viestissä tulisi mainita ainakin auton rekisteritunnus ja kuljettajan yhteystiedot.

Muokattu 10.3.2021 kello 16.54: Korjattu tieto kolarissa mukana olleesta hälytysajoneuvosta. Kyseessä ei ollut ambulanssi vaan paloauto.