Jättimäiset luolat täytettiin vesijohtovedellä Helsingissä: 320 miljoonassa litrassa kesti yli 3 kuukautta – pian alkaa lämmitys

Energia: Vanhaan öljyluolaan varastoitu vesi tulee olemaan lämpötilaltaan jopa kiehuvan kuumaa.

Mustikkamaan luolalämpövaraston veteen mahtuva lämpö vastaa 25 000:n kaksion ympärivuotista lämmittämistä. Helen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Mustikkamaan jättimäiset lämpöluolat on tällä viikolla saatu täytettyä vedellä. Huhtikuussa alkaa veden lämmitys ja luolat tuottavat lämpöä ja lämmintä käyttövettä koteihin heinäkuussa, kerrotaan energiayhtiö Helenistä.

Helsingin Uutiset kertoi luolalämpövarastojen rakentamisesta viime vuoden kesäkuussa (HU 13.6.2020). Varastot on rakennettu vanhoihin öljyluoliin, jotka louhittiin vuonna 1982. Luolat poistettiin käytöstä vuonna 1999.

Lämpöluolia alettiin täyttää vesijohtovedellä joulukuun alussa. Luolien täyttäminen kesti yli kolme kuukautta, koska kokonaistilavuus on niin valtava: 320 miljoonaa litraa. Luolat vetävät vettä niin paljon, että tavallisella keittiöhanalla niiden täyttäminen olisi kestänyt yli 50 vuotta.

Tällä hetkellä vesivaraston lämpötila on arviolta noin +30 astetta. Kallioperän hidas lämmitys on käynnistynyt ja varsinainen lämpöluolassa olevan veden lämmitys alkaa huhtikuussa. Tavoitteena on saada lämpöluolat käyttöön osaksi Helsingin nykyistä kaukolämpöjärjestelmää heinäkuussa.

Pasilaan valmistuu kesällä kerrostalo, joka lämpenee poikkeuksellisella tavalla – "Voi sanoa, että hinta on kilpailukykyinen"

Lämpöluolat tasaavat kaukolämpöverkon kulutushuippuja vuoden ympäri. Lämpöluolaan voidaan varastoida esimerkiksi jätevesien ja kiinteistöjen hukkalämpöä ja vapauttaa sitä käyttöön tarpeen mukaan. Lämpöluolassa olevan veden lämpötila vaihtelee Helenin mukaan jatkossa +45 ja +100 asteen välillä käyttötilanteen mukaan.

– Vanhojen öljyluolien käyttö energiavarastona on hyvä esimerkki maailmallakin ainutlaatuisesta, suomalaisesta innovaatiosta. Tulevaisuuden päästötön energiajärjestelmä koostuu monista palasista, ja varastointi on siinä tärkeä elementti. Lämpöluolat tukevat kaikkia lämmöntuotantomuotoja, kertoo tiedotteessa johtaja Timo Aaltonen Helenistä.

Hiilineutraalia tuotantoa rakennetaan parhaillaan myös Helenin lämpöpumppulaitoksella Sörnäisissä, jonne tulee kaksi uutta lämpöpumppua. Vuosaaressa rakennetaan merivesilämpöpumppua sekä biolämpölaitosta.

Ruskeasuon geotermisen lämpölaitoksen rakentaminen käynnistyy tänä keväänä. Lisäksi selvityksen alla on esimerkiksi Kilpilahden teollisuusalueen hukkalämmöt sekä laajamittainen merivesilämpöpumppujen hyödyntäminen.

Meriveden lämmön hyödyntämistä tutkitaan nyt kymmenien metrien syvyydessä – jättihanke voisi tuottaa jopa Salmisaaren hiilivoimalaa vastaavan kaukolämpötehon

Koelämpökaivon syvyys 2–3 kilometriä – Helsingin ensimmäistä geolämpölaitosta suunnitellaan Ruskeasuolle

Innovaatio

Luolalämpö

Mustikkamaan luolalämpövaraston veteen mahtuva lämpö vastaa 25 000:n kaksion ympärivuotista lämmittämistä.

Lämpö ei karkaa lämpöluolista, sillä kymmenien metrien kallioperä toimii oivallisena eristeenä.

Lämpöluolat vähentävät Helenin hiilidioksidipäästöjä 21 000 tonnia vuodessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut