Jo kokonaisen vuoden kestänyt koronatilanne on muuttanut pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoita ennennäkemättömällä tavalla – ja osin ehkä pysyvästi. Näin uskovat Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.
– Yksi koronavuoden tärkeimmistä opeista on ollut se, että asumisen tarpeet voivat muuttua nopeastikin. Se kannattaa ottaa huomioon asunnonhankinnassa. Monet ovat huomanneet, ettei nykyinen koti tai asuinpaikka enää vastaa omia tarpeita ja toiveita, sanoo tiedotteessa Esa Jäntti.
Jukka Rantanen puolestaan toteaa Helsingin Uutisille, että siinä missä Helsingissä halutaan edelleen urbaania – Lauttasaari, Töölö ja Kallio keikkuvat kysytyimpien alueiden kärjessä, ja on puhuttu jopa ylikuumenemisesta – myös muuntyyppisen asumisen kysyntä on kasvanut.
– Ihmiset alkoivat haluta enemmän tilaa, ehkä lisähuonetta, ja omaa pihaa. Ilmiö näkyi siinä, että Helsinki oli viime vuonna muuttotappiokunta, sanoo Rantanen.
Espoossa Rantasen mukaan omakotitalojen kauppa kävi viime vuonna vilkkaasti, mutta Espookin oli kokonaisuudessaan muuttotappiokunta, kun kehyskuntiin muutettiin edullisempien talojen perässä.
Etätyöskentelyyn soveltuvan lisätilan tarve voi jäädä pysyväksi ilmiöksi.
Etuovi.comin data-analyytikko Niina Matikainen laskee, että sivustolle tehdyistä myytävien asuntojen hauista suurin osa kohdistui viime kuussa omakotitaloihin, mutta toive omasta pihasta näkyy myös rivitaloasuntojen hakujen hurjassa kasvussa. Omakotitalojen hakuja tehtiin helmikuussa 33 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, rivitalojen 28 prosenttia enemmän ja kerrostalojen 13 prosenttia enemmän. Myynti-ilmoitukset poistuivat helmikuussa sivustolta keskimäärin 27 päivää nopeammin kuin helmikuussa 2020.
Pitkin koronasyksyä kerrottiin mediassa useiden kiinteistönvälittäjien suulla, että pääkaupunkiseudun asuntokaupassa oli enemmän kysyntää kuin tarjontaa, eli ostajia oli mutta ostettavaa ei ollut tarpeeksi. Mistä epäsuhta johtuu, kun suurimmalla osalla ostajista on yleensä kuitenkin oma asunto myytäväksi?
Jukka Rantasen mukaan etsijöitä on ollut paljon liikkeellä pk-seudulla, kun matalan korkotason aikana raha on ns. halpaa, väliaikaisrahoitus voi olla mahdollista, eikä pelkoa kahden asunnon loukusta koeta.
– Moni ajattelee, että pistän asunnon vasta sitten myyntiin, kun olen löytänyt sen oman kodin, pelätään nolla-asunnon loukkua.
– Asuntokaupassa ihan tutkitusti suomalaisille yksi isoin stressin aihe on muutto. Ja jos jää nolla-asunnon loukkuun ja joutuu muuttamaan väliaikaisesti vuokralle, niin siitähän tulee kaksi muuttoa ja tuplastressi, Rantanen jatkaa.
Tulevasta asuntokaupan kehityksestä Rantanen arvioi, että kun koronapandemia alkaa olla ohi ja matkustaminen on jälleen mahdollista, rahaa halutaan käyttää "patoutuneen kaukokaipuun purkuun". Hän arvioi, että matkustamisen vapautumista seuraavalla noin 1–1,5 vuoden jaksolla kysyntä ja tarjonta kohtaavat asuntomarkkinoilla nykyistä paremmin.
– Korona-aikana moni on vastaavasti panostanut asumiseen eli lisähuoneeseen tai vanhan kodin remontointiin.