Äänilevyjen puristaminen vinyylistä päättyi Suomessa 1990-luvun puolivälissä, mutta nyt nostalginen kiekko tekee paluun.
Vinyylilevyjen kysyntä kasvaa koko ajan ja hiljan perustettu Helsingin Levypuristamo aikoo vastata siihen. Yritys aloittaa vinyylilevyjen valmistuksen Vallilan Konepajan vanhassa voimalassa vielä loppuvuoden aikana.
– Kaikissa naapurimaissa on jo puristamot, joten miksei Suomessakin. Haluamme palvella laajalti kotimaista musiikkikenttää, aina aloittelevista bändeistä suuriin levy-yhtiöihin asti, hahmottelee Helsingin Levypuristamon perustaja ja toimitusjohtaja Lupu Pitkänen tiedotteessa.
Tehdas nousee Vallilan Konepajan 120 vuotta vanhan voimalarakennuksen päätyyn, josta on solmittu pitkä vuokrasopimus Vallilan Ratapiha Oy:n kanssa.
Levyjen puristamisessa käytettävät hydrauliset prässit toimittaa kanadalainen Viryl Technologies.
Viryl Technologiesin markkinointijohtaja Alex DesRoches pitää tuotannon pystyttämistä Suomeen hyvin ajoitettuna, sillä nykyisten tehtaiden kapasiteetti ei riitä vastaamaan kysyntään. Monet niistä eivät myöskään ota uusia asiakkaita.
Vinyylien valmistus on ollut perinteisesti ikävän kuuloista savupiipputeollisuutta, sillä puristusmuottien kuumennus ja jäähdytys vaativat paljon energiaa.
– Onneksi Helsingissä on saatavilla hiilineutraalia kaukojäähdytystä, biokaasua ja sähköä. Teollisuuden sähköveron laskeminen EU:n minimitasolle helpotti myös investointipäätöstä, sanoo Pitkänen.
Voimalan piippu pysyy siis jatkossakin vain Konepajan alueen historiasta muistuttavana maamerkkinä. Pitkäsen mukaan uudenaikainen laitteisto mahdollistaa tasaisen laadun ja hävikin minimoimisen.
– Raaka-aineiden kierrätysaste on myös tärkeää hiilineutraaliuden tavoittelussa.

Erityisesti Yhdysvalloissa vinyylilevyjen myynti on kasvanut voimakkaasti. Osin syynä on koronarajoitusten aiheuttama elävän musiikin ahdinko, mutta kehitys on jatkunut jo pitkään.
Formaattiin uskotaan Suomen suurimmassa levykaupassa, Levykauppa Äxässä. Toimitusjohtaja Jyri Lipposen mukaan vinyyli myy hyvin.
– En näe mitään syytä miksei täälläkin päästäisi vielä Yhdysvaltojen kasvuprosentteihin, jotka olivat viime vuonna 50 prosentin luokkaa. Suomessa vinyylin kasvun arvioisin olevan viime vuonna 20-30 prosenttia, toteaa Lipponen.
Vinyylijulkaisuihin erikoistunut levy-yhtiö Svart Records näkee perinteisen äänitemuodon suosion toimitusaikojen pidentymisenä.
– Laadukasta tuotantokapasiteettia on Euroopassa aika vähän ja koronakin vaikuttaa. Jonot tehtailla ovat olleet jopa kolmesta neljään kuukautta ja meitä pienemmillä asiakkailla varmasti pidempiäkin, toteaa tiedotteessa Svart Recordsin Jukka Taskinen.