Teinin toilailuista ei aina pysty kertomaan edes hyvälle ystävälle – Minna Rosenborg, 47, tietää miten murrosikäisten äitejä tuetaan parhaiten

Tuki: Minna Rosenborg kuuntelee teini-ikäisten lasten äitejä, jotka eivät välttämättä pysty kertomaan perheen ongelmista edes hyvälle ystävälle.

Huopalahden kirkon pihapiirissä sijaitsee keltainen puurakennus Haagan Tönö. Siellä Haagan seurakunnan lastenohjaaja Minna Rosenborg, 47, tavallisesti pitää ja organisoi Kamalat äidit -ryhmiä. Koronan takia ryhmä tällä hetkellä tapaa etäyhteyksillä. Parin viikon välein kokoontuvassa kahdeksan äidin ryhmässä puretaan ongelmia, joita teini-ikäisten vanhemmat kohtaavat arjessa.

Kamalat äidit on Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen NNKY:n koordinoimaa vertaisryhmätoimintaa murrosikäisten lasten äideille. Rosenborg, jonka omat lapset ovat jo parikymppisiä, on ollut vertaisohjaajana kahden vuoden ajan. Hän siis tietää, millaisia haasteita teini-ikäinen lapsi tuottaa vanhemmalle, mutta on myös ottanut ryhmään avuksi kaksi vapaaehtoista teinin äitiä ohjaamaan toimintaa.

– Mikä sen parempi kuin vertaisohjaaja. Kun elää siinä arjessa, missä ovia paiskotaan sun muuta, niin vertaisohjaaja kyllä tietää, miltä toisesta sillä hetkellä tuntuu.

Haagan Kamalat äidit -ryhmä kokoontuu kymmenen kertaa ja jakaa kokemuksiaan muun muassa teini-ikäisen lapsen kiusaamisesta, yksinäisyydestä, päihteiden käytöstä ja kotiintuloajoista. Koronapandemia on kuitenkin tuonut keskusteluihin uuden teeman.

– Nyt korostuu korona-aika ja etäopiskelu. Nyt joudutaan olemaan vieläkin tiiviimmin perheen kanssa, jolloin tilanteet valitettavasti voivat kulminoitua. Kuulee juttua, että lapset ja mies ovat kotona ja äidistä tuntuu, että hän joutuu tekemään etätöiden lisäksi kaikki kotityöt.

Rosenborg selittää, että tilanne on kuitenkin ristiriitainen. Vaikka monella oman tilan puute kiristää hermoja ja voi tulehduttaa välejä lapsen kanssa, samalla kuitenkin moni on helpottunut siitä, että tietää lapsensa olevan turvassa kotona.

– Nyt kun tapaamme ryhmän kanssa Teamsin välityksellä, moni äiti lähtee lenkille saadakseen omaa aikaa. Kun lapset ovat kotona, on vaikea tilittää, miten oma lapsi ottaa päähän, jos hän kuuntelee vieressä.

Etäyhteydet ovat mahdollistaneet osallistumisen oman asuinalueen ulkopuoliseen ryhmään. Vaikka ryhmän sisäiset keskustelut ovat luottamuksellisia, kaikki eivät koe oloaan mukavaksi, jos joukosta löytyy esimerkiksi oman lapsen luokkakaverin äiti.

Rosenborg kertoo, että moni kokee häpeää ongelmista lapsensa kanssa. Moni ryhmäläisistä kokee pettymystä itseensä äitinä ja miettii, mitä on tehnyt väärin, kun lapsi ei esimerkiksi käy koulussa tai käyttää päihteitä.

– Aina ei hyvälle ystävällekään pysty kertomaan tällaisista asioista. Toisaalta ryhmässä saattaa myös kuulla, ovatko omat ongelmat tarpeeksi isoja, jos oma lapsi on vähän nuorempi eikä ole vielä suurta myllerrystä, ja sitten on toinen ääripää, jossa lapsi on saatettu ottaa huostaan. Jokaisella on kuitenkin omat murheensa ja ne tuntuvat sillä hetkellä aivan yhtä pahalta, Rosenborg toteaa.

Vertaistuen lisäksi ryhmäläiset jakavat vinkkejä, miten tilanne teinin kanssa kannattaisi ratkaista. Mielipiteitä löytyy yhtä paljon kuin osallistujia, mutta palkitsevinta on kuulla, kun yksi pieni neuvo on saattanut laukaista tulehtuneen tilanteen ainakin hetkellisesti.

– Onneksi usein siinä käy niin, että niistä teineistä kasvaa ihan tavallisia ihmisiä, Rosenborg tähdentää.

Vertaistukea

Kamalat äidit

Kamalat äidit on NNKY:n koordinoimaa vertaistukitoimintaa, joka sai alkunsa 2005 Oulussa.

Ryhmiin voivat osallistua teini-ikäisten lasten äidit. Ryhmät kokoontuvat joka toinen viikko kymmenen kerran ajan.

Vapaaehtoiset vertaisohjaajat käyvät NNKY-liiton Kamalat äidit -toimintamallin koulutuksen.

Tällä hetkellä Helsingissä ryhmiä on Töölössä, Haagassa, Itäkeskuksessa ja Rastilassa.

Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut