Taide elää nyt uutta kulta-aikaa, sanoo Teemu Mäki – Kuvataiteen talolle löytyi sopiva sijainti: "Vahvistaisi Helsingin profiilia"

Kulttuuri: Sirkus- ja yhteisötaide ovat myös nyt nosteessa.

Taiteella menee nyt Helsingissä paremmin kuin koskaan ennen, sillä taidetta tehdään ja sitä kulutetaan ennennäkemättömän runsaasti.

– Meillä on totuttu siihen, että Albert Edelfeltin ja Akseli Gallen-Kallelan aikaa on kutsuttu Suomen taiteen kultakaudeksi. Minä kuitenkin näen, että se todellinen kulta-aika on menossa juuri nyt, arvioi Suomen taiteilijaseuran puheenjohtaja Teemu Mäki.

– Taide otetaan nyt vakavammin huomioon kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Taiteesta on myös tullut entistä tärkeämpi osa yhteiskunnallista keskustelua, sen sijaan että se kuitattaisiin pelkkänä viihteenä tai koristeena, Mäki pohtii.

Helsinkiin on jo muutaman vuoden ajan suunniteltu Kuvataiteen talon perustamista. Suomen taiteilijaseura on teettänyt kaksi selvitystä talon luonteesta ja mahdollisesta sijainnista.

– Talo luo taidekentälle uudenlaista synergiaa ja keskittää kuvataiteilijoiden palveluja. Se vahvistaa myös Helsingin profiilia kuvataidekaupunkina, Mäki arvioi.

Näillä näkymin Kuvataiteen talon todennäköisin sijaintipaikka on Suvilahti. Viime kesänä hankkeen tueksi perustettiin oma yhdistys.

Taiteen kenttä myös monipuolistuu pääkaupungissa kaiken aikaa. Mäen mukaan yleisöä osallistavan yhteisötaiteen nousu on yksi lupaavimmista kehityskuluista.

– Se voi vapaasti yhdistellä niin kuva- kuin esitystaidettakin. Taiteilijan ja yleisön rajat murtuvat selvästi.

– Myös sirkustaidetta arvostetaan nyt eri tavalla kuin aiemmin. Pelikulttuuria sen sijaan on mielestäni vaikea yhdistää taiteisiin, mutta en missään nimessä halua taklata sitä pois taiteen kentältä, Mäki tunnustaa.

Hän viittaa valokuvataiteeseen, jonka tiimoilta käytiin vielä 1980-luvun lopussa keskustelua siitä, onko valokuva taidetta vai ei.

– Nyt sitä tuskin kukaan enää kyseenalaistaa.

Viime kesänä Mäki aloitti valmistautumisen seuraavaan yksityisnäyttelyynsä, joka pidetään Taidemaalariliiton galleriassa ensi elokuussa.

Toinen Mäen mainitsema ajankohtainen hanke liittyy oopperaan.

Säveltäjä Max Savikangas on tilannut Mäeltä libreton oopperaan nimeltä Ihmisen jälkeen. Teoksen on määrä valmistua esityskuntoon ensi syksynä tai vuonna 2022.

– Se on science fiction -ooppera, joka kertoo ihmisen häviämisen jälkeen ilmestyvistä olennoista. Olennot keskustelevat siitä, pitäisikö ihmislajia yrittää herättää henkiin vaiko ei, Mäki mainitsee.

Tuleva ooppera on yksi harvoista olemassa olevista scifi-oopperoista. Lähin vastaava Mäen mieleen tuleva teos on ruotsalaisen Karl-Birger Blomdahlin säveltämä Aniara.

Kuka?

Teemu Mäki

Suomen taiteilijaseuran puheenjohtaja vuodesta 2018.

53-vuotias, aloitti uransa kuvataiteilijana.

Laajentanut toimintaansa muun muassa kirjallisuuden, esitystaiteen ja tutkimuksen suuntaan.

Valmistui taiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta 2005.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut