Apinat tylsistyvät hiljaisessa Korkeasaaressa – "Nyt kun ihmisiä liikkuu vähemmän, eläimet ovat kiinnostuneita, kun kuka tahansa osuu näköpiiriin"

Eläimet: Eläintarhassa on hiljaista ja koronasulku jatkuu.

Berberiapinat ovat seurallisia ja sosiaalisia, ja muutama yksilö kiinnostuu aina, kun joku kävelee aitauksen ohi. Annika Sorjonen/Korkeasaari
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kun ihminen kävelee aitauksen ohi, villihevoset, kamelit ja apinat tulevat aidan viereen. Korkeasaaren eläimet ovat muiden tapaan eläneet erilaista arkea koronavuonna.

– Nyt kun ihmisiä liikkuu saarella vähemmän, eläimet tuntuvat olevan kiinnostuneita, kun kuka tahansa ihminen osuu näköpiiriin, Korkeasaaren kuraattori Ville Vepsäläinen kertoo.

Korkeasaari on ollut kokonaan kiinni marraskuun lopusta lähtien. Sisätiloja on pidetty avoinna vain jonkin aikaa loppukesästä ja syksyllä.

– Matelijoiden sielunelämää on vaikeampi tulkita, että mitä mieltä ne ovat olleet ihmisten puuttumisesta, Vepsäläinen toteaa.

Sen sijaan esimerkiksi apinat ovat tyypillisesti tykänneet seurata lasin takaa vierailijoita ja ottaa ihmisiin kontaktia ilmeillä ja eleillä. Myös kissaeläimet seurailevat ihmisten liikkeitä.

Eläimet ovat eläintarhaan syntyessään tottuneet ihmisvilinää ja sen ääniin, mutta nyt eläintarhassa on ollut hiljaista. Vaikka talvikausi on hiljaisempi kuin kesä, Vepsäläisen mukaan eläintarhassa liikkuu tavallisesti esimerkiksi venäläisiä ja japanilaisia turisteja.

Matelijoiden sielunelämää on vaikeampi tulkita.

Siksi eläintarhan väki on pohtinut sitä, pitäisikö saaren portit avata tilanteen salliessa aluksi vain rajoitetulle määrälle.

– Me voimme tarvittaessa rajata eläintarhan asiakasmäärän turvalliseksi ja varmistaa, ettei ruuhkia pääse syntymään. Saari on noin 22 hehtaarin kokoinen ja parhaimmillaan kesäkautena siellä voi olla tuhansia ihmisiä, Vepsäläinen kertoo.

Aluksi saari oli tarkoitus avata alkuvuodesta, mutta sitten koronatilanne paheni. Saaren väki toivoo, että ovet voitaisiin avata kesäksi.

– Aluehallintoviraston antama ohjeistus ei ulotu eläintarhojen ulkotiloihin asti, mutta koska olemme osa Helsingin kaupunkikonsernia, kaupunki voi omalla päätöksellään pitää eläintarhan kokonaisuudessaan suljettuna tarpeelliseksi katsomansa ajan, Korkeasaaren tiedottaja Mari Lehmonen kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut