Oikeus: Metroasemalla järjestyksenvalvojan kanssa painiskelu ja aseen laukaiseminen kaksi kertaa ei ollut tapon eikä törkeän pahoinpitelyn yritys – tuomioksi 1v8kk

Viime joulukuussa Helsingissä Itäkeskuksen metroasemalla tapahtunut välikohtaus, jossa loukkaantui HKL:n palveluksessa työskennellyt järjestyksenvalvoja, ei Helsingin käräjäoikeuden mukaan täyttänyt tapon yrityksen eikä törkeän pahoinpitelyn yrityksen tunnusmerkistöä.

Järjestyksenvalvoja yritti ottaa kiinni miehen, joka vastusti kiinniottoa voimakkaasti. Tilanne johti painiin, jossa kiinniotettu kaivoi esiin ampuma-aseen, yritti kääntää piippua kohti asianomistajaa ja laukaisi aseen kahdesti. Järjestyksenvalvoja sai käännettyä aseen piipun pois itsestään, mutta kertoi oikeudessa, ettei ensin tajunnut kiinniottotilanteen tuoksinassa "putken" oleva ase. Kuultuaan laukaukset hän huusi muille aseman ihmisille varoituksen aseesta.

Toinen luodeista osui ikkunaruutuun ja toinen suuntautui yläviistoon. Järjestyksenvalvojalle aiheutui tapahtumista keskivaikea mielenterveyden häiriö ja hän sai viiltohaavoja rikkinäisestä lasista käteensä.

Tekijä kiisti muut syytteet, mutta myönsi vaaran aiheuttamisen, vamman tuottamisen ja laittoman uhkauksen. Aseen kohdistamista ei vastaajan mukaan tapahtunut.

Tapahtumista videon kuvanneen sivullisen matkustajan mukaan tilanne näytti siltä, että valvoja piti miestä maassa, joka yritti päästä pois. Todistaja sanoi miettineensä, että ase laukesi vahingossa. Kameravalvonnan tallenteet tukivat todistajan havaintoja ja videota.

Myös käräjäoikeus piti mahdollisena, että ase on lauennut vahingossa. Aseen laukeamisen edellytys on kuitenkin ollut se, että sitä pidelleen miehen sormi on ollut aseen liipasimella.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään vammantuottamukseen, vaaran aiheuttamiseen ja laittomaan uhkaukseen ja lisäksi ampuma-ase- ja huumausainerikokseen. Näistä seuraamus on 1 vuosi ja 8 kuukautta vankeutta. Rikosten vakavuus ja miehen aiempi rikollisuus edellyttävät rangaistuksen tuomitsemista ehdottomana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut