Ympäristöliike keräsi Helsingissä 20 ehdokkaan yhteislistan – näin liikkeessä suhtaudutaan Malmin kenttään

Uutena kuntavaaleihin lähtevä Ympäristöliike Helsinki jätti tiistaina keskusvaalilautakunnalle yhteislistan, jossa on 20 kuntavaaliehdokasta.

Ehdokkaat ovat liikkeen tiedotteen mukaan tavallisia asukkaita eri kaupunginosista, ja heitä yhdistää halu suojella Helsingin lähiluontoa ja kulttuuriympäristöjä kaupungin kasvutavoitteiden sanelemalta massiiviselta rakentamiselta.

Jopa 80 000 kuutiota kalliota louhittaisiin pois urheiluhallin tieltä Helsingissä – "Nyt on tärkeää kartoittaa kaikki vaihtoehtoiset sijainnit"

Liikkeen perustaja on ennen vasemmistoliittoa edustanut Mika Välipirtti, jota Helsingin Uutiset haastatteli viime syksynä. Tuolloin Välipirtti totesi, että urbaani ja tiivis rakentaminen Helsingissä on saanut selkeän vastavoiman asukkaista, jotka ovat nousseet puolustamaan lähimetsiään, tärkeitä paikkoja ja viheralueita.

– Saimme jo näin lyhyessä ajassa paljon ehdokkaita, ja olen varma, että vaalien siirtäminen tuo meille vielä lisää. Helsingin asukkaat ovat aktivoituneet puolustamaan rakentamisuhan alla olevia viheralueita ja kulttuuriympäristöjä, toteaa Välipirtti tiedotteessa.

Ympäristöliike perustettiin viime marraskuussa. Liike korostaa, että "ehdokkaiden mukaan Helsinkiä, rakasta kotikaupunkiamme, on suunniteltava kestävästi ja ympäristö huomioiden". Rajattoman kasvun ajatukseen tukeutuvan kaavoituksen suuntaa on muutettava. Se edellyttää tavoitteiden asettamista uudelleen.

Kaupunkia on kehitettävä asukkaiden eikä rakennusliikkeiden ehdoilla, ja asukkailla on oltava todellista sananvaltaa lähiympäristönsä asioihin, linjaa liike, joka puoluekentässä kuvaa olevansa "ei vasemmalla, oikealla eikä keskellä", vaan kaikkien kaupunkilaisten asialla.

Ympäristöministeriö hylkäsi Malmin kenttää koskevat valitukset – Malmin lentoaseman ystävät aikoo valittaa hallinto-oikeuteen

Entä miten liikkeen sisällä suhtaudutaan Malmin lentokenttään? Malmi-sagassa yksi seuraava vaihe on se, että ulosottomies on ilmoitetusti menossa paikalle ensi maanantaina katsomaan, että kenttä on tyhjennetty koneista.

Mika Välipirtti kertoo HU:lle sähköpostitse laittaneensa kentästä keskustelun avauksen ympäristöliikkeen ehdokasryhmässä, ja saaneensa sieltä vastauksia.

– Ympäristöliike Helsinki ottaa kantaa Malmin lentokenttäalueen rakentamiseen. Äskettäin tehdyt liito-oravakartoitukset osoittavat, että liito-oravien määrä on lisääntynyt alueella. Koska kyseessä on luonnonsuojelulailla suojattu laji, tämä tulee ottaa huomioon alueen kaavoituksessa. Alueen niityt mahdollistavat usean uhanalaisen lajin esiintymisen ja niityt tulisikin turvata alueen jatkokehittelyssä.

– Alueella tehdyt luontoselvitykset osoittavat, että kaavarunkoa tulisi muuttaa niin, että vähintään 2/3 alueesta jätetään luonnontilaan. Malmin asiasta olisi syytä järjestää kuntalaisille äänestys jossa annetaan asukkaiden päättää alueen tulevaisuudesta, Välipirtti kirjoittaa.

Luontoa puolustava uusi liike pyrkii Helsingin valtuustoon – onko se kantona kaskessa vihreille?

Juhana Vartiainen tähtää Helsingin pormestariksi, eikä kakkospestistä edes keskustella – hän haluaa nähdä kasvua ja kansainvälistymistä: "Kaupunki on rakennettu todella väljästi"

Näin puolueista kommentoidaan HU:n tekemän gallupin tulosta – Kokoomuksen mukaan tilanne ei ole hälyttävä, demareissa uskotaan kahden suuren puolueen aseman murenevan

Kun Helsingin kaupunkisuunnittelusta väännetään, Anni Sinnemäen nimi nousee usein esiin – "Ihmisten totuttua johonkin uudistukseen siihen on yleensä oltu tyytyväisiä"

"Aina se rakentaminen vain sinne työntyy" – Meri-Rastilan metsästä taistellaan jälleen, asukasliikkeen mielestä ranta pitäisi jo rehellisyyden nimissä jättää rauhaan

Puunkaadot alkavat Patterimäessä – korkein hallinto-oikeus hylkäsi luonnonsuojelijoiden ja asukasyhdistyksen valituslupahakemuksen

Paavo Arhinmäki "asuu kaavoittamallaan alueella" ja pyrkii Helsingin pormestariksi – "Ne, jotka maalaavat Itä-Helsingistä kuvaa, jossa autot palavat, eivät yleensä ole täällä edes käyneet"

Suopursua ja liito-oravia Koskelassa – Helsingin lähimetsät ovat helmiä, joissa hämmästyttävän harva käy

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut