Helsinkiläispapin moka kääntyi voitoksi ja lennosta napattu idea saattaa nyt levitä muuallekin Suomeen – "Pohdimme ensin, että miten peitellään tämä meidän virhe"

Kirkko: Yhteisvastuukeräys oli mennä penkin alle Haagassa, mutta pastori Sami Lahtinen kiri potin viime vuoden tasolle.

Valtakunnallisen Yhteisvastuukeräyksen startti meni Haagan seurakunnassa ihan ”vihkoon”, ainakin seurakuntapastori Sami Lahtisen mukaan.

– Palasin virkavapaalta ja kirkkoherra Heikki Nenonen unohti kertoa, että olen Haagan seurakunnan Yhteisvastuukeräyksen keräyspäällikkö.

Lahtinen googlasi, mitä keräyspäällikön vastuulle edes kuuluu, ja huomasi, että valmistelu keräykseen olisi täytynyt aloittaa jo viime kesänä.

– Heikin kanssa pohdimme, miten peitellään tämä meidän virhe. Sitten päätimme, ettei peitelläkään. Tein someen ”avautumisvideon” ja kerroin, että olemme pulassa ja tarvitsemme apua ja ideoita, Lahtinen selittää.

Ja niitä alkoi sadella. Yksi ideoista oli pahvihahmotempaus, jota oltiin käytetty esimerkiksi jääkiekkopeleissä.

Lahtinen tarttui ideaan ja nyt Haagan seurakunnan kautta Yhteisvastuukeräykseen osallistuva saa 40 eurolla omalla kasvokuvalla varustetun pahvihahmon kirkon penkille istumaan.

– Keräys alkoi 7. helmikuuta ja tämä tehtiin nyt aika lennosta, suunnitelmat on tehty vähän niin kuin jälkikäteen, Lahtinen myöntää.

Helsinkiläisen kirkon erikoisesta "40 e/naama" -tempauksesta tuli hillitön hitti – näin tuhansien eurojen potti käytetään

Pahvihahmojen suosio yllätti Lahtisen. Hahmoja on ostettu kirkon penkille jo yli sata kappaletta muutamassa viikossa. Keräykseen on tähän mennessä kerätty noin 5 000 euroa, joka on yhtä paljon kuin viime vuonna Haagan seurakunnassa.

Lahtisen pilviä hipovaan tavoitteeseen on kuitenkin vielä matkaa.

– Asetimme kieli poskella tavoitteen 100 000 euroon. Keräyslupaa jatkettiin koronan vuoksi kesän yli, eli keräykseen voi osallistua vielä, Lahtinen ilmoittaa.

Pahvihahmot ovat kirkkoväen ilona nyt, kun koronan vuoksi isoja yleisötapahtumia ei voi järjestää.

Omansa voi hakea pois, kun tahtoo, mutta seurakunta on mielissään, jos pahvihahmot ovat paikalla etäjumalanpalveluksissa ja saarnoissa tuomassa hymyä saliin.

– Hautaan siunaamisen ajaksi otamme hahmot automaattisesti pois. Mutta esimerkiksi kastetilaisuuksissa perheet ovat toivoneet, että pahviseurakunta on paikalla, kun kasteessa ei voi olla kuin vanhemmat ja kummit.

Idea on herättänyt kiinnostusta eri puolilla Suomea. Viimeksi Lahtiseen otti yhteyttä Ikaalisten seurakunta, jolla on 900 hengen kirkko. Sinne pahvihahmoja mahtuisi paljon.

Kuka?

Sami Lahtinen, 39

Asuu Pohjois-Haagassa.

Haagan seurakunnan seurakuntapastori sekä Yhteisvastuukeräyksen keräyspäällikkö.

Tehnyt pappina töitä myös Jääkiekkoliitolle ja Sportfinille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut