Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Jos Oodin vessoista tuli huumeluola, niin mitäköhän näiden tolppien alle muodostuu" – Murskapalaute arkkitehtien visioille: näin kaupunki kommentoi Helsingin ytimen suunnittelua

Elielinaukio: Arkkitehtikipailun ehdotukset saivat kaupunkilaisilta varsin murskaavan palautteen.

Elielinaukion ja Asema-aukion kehittämiseksi järjestettävän arkkitehtuurikutsukilpailun kilpailuehdotukset ovat nähtävillä.

Alueen uudistus on osa laajempaa rautatieaseman kehittämistä koskevaa kokonaisuutta ja pitää sisällään varsin isoa uudisrakentamista Elielinaukiolle.

Havainnekuvia on kommentoinut jo 2 500 kaupunkilaista. Arkkitehtuurikisassa ehdotuksia on yhteensä viisi, eikä yksikään niistä saa varauksetonta kannatusta. Etenkin ollaan huolissaan Eliel Saarisen suunnitteleman Päärautatieaseman jäämisestä paitsioon, sekä uudisrakentamisen kokoluokasta.

– Tässä nyt kaupunkilaiset pannaan äänestämään viidestä hirveästä ehdotuksesta Elielinnaukion täyttämiseksi. Kuka on ylipäänsä keksinyt, että aukio pitäisi täyttää tällaisilla rakennusmassoilla? eräs vastaaja ihmettelee.

Ehdotus Elielissä uusi liiketalo jatkaa Postitalon, Sokoksen talon ja Kaivokadun liikerakennusten luomaa julkisten palveluiden ja liiketilojen arkkitehtuuria.

– Ainoa ehdotus, joka kunnioittaa olemassa olevaa klassisen kaunista ja hillittyä ympäristöään. Jatkoehdotuksena ehdotan yläosan keventämistä, arvioidaan verkkokeskustelussa.

– Elegantti. Ehdotusten pienimpänä rakennuksena jättää tilaa ympäristölle eikä varjosta katukuvaa niin paljon. Hyvä vaihtoehto, toinen kommentoi.

– Suunnitelman tehneet arkkitehtitoimistot ovat maailman ja Suomen parhaita. Siksi hämmästyttää, miksi kaikki ehdotukset ovat niin tavanomaisia ja mielikuvituksettomia. Ei jälkeäkään Rotterdamin kauppahallin, Oslon opperan tai Amos Rexin luovasta arkkitehtuurinäkemyksestä! kummastelee nimimerkki Uusi kilpailu.

Arkkitehti Mona Schalin: Halutaanko määrää laadun kustannuksella – näin valtava olisi Elielinaukiolle kaavailtu uudisrakennus

– Melkein pelottava, niin kuin avaruusalus olisi laskeutunut Vltavan päälle, kuvailee eräs kommentoija Elielinsaaristo-nimistä ehdotusta, joka tosiaan havainnekuvassa on levittäytynyt Vltavan talon päälle, eikä hän ole ainoa, joka tulee alus mieleen:

–  Saaristoteema ehkä vähän kliseinen. Muistuttaa myös jotain suurta risteilyalusta. Mittakaava paikkaan aivan liian suuri.

– Tämä antaa hyvän perustan jatkolle. Kuitenkin, suunnittelua tehdään nyt väärin päin. Asema-aukio on tässä jäämässä hyvin aukeaksi ja vähän turhaksi, kolmas arvioi.

– Julkinen, kaikille avoin tila arveluttaa aseman luona. Jos Oodin vessoista tuli huumeluola, niin mitäköhän näiden tolppien alle alkaa muodostua. Huolettaa lisääkö alueen turvattomuutta, puntaroi ehdotusta nimimerkki Stadi ilman ahneutta.

Huumausaine- ja puhelinkaupat Oodin vessassa johtivat rajuun puukotukseen – uhri sai vedettyä invavessan hälytysnarusta

Platta-ehdotuksessa Uusi Eliel-rakennus muodostaa esittelytekstin mukaan innovatiivisen tori-kauppahalli-hybridin. Helsinkiläisiä se ei vakuuta:

– AIvan kamala hökötys. Kaikista ehdotuksista epäkäytännöllisin ja paikkaan täysin sopimaton. Kertakaikkiaan kauhea räpellys, tulee tuomio eräältä vastaajalta.

– Ufo laskeutui steissille. Herätkää päättäjät! Älkää pilatko stadin 'kansallismaisemaa'. Lisärakentamisen mittakaava on täysin väärä, korostaa nimimerkki Paljaat jalat stadissa.

Näin puolestaan kommentoidaan portaittaittain kohti Asema-aukiota laskeutuvaa Klyyga-ehdotusta, joka yhdessä Vltavan kanssa muodostaa läpikäveltävän korttelin:

– Klyyga on paras ehdotus näistä viidestä. Massoittelussa otettu parhaiten huomioon rautatieasema ja auringonvalon pääsy kulkuväylille. Porrastus tuo mukavia viheriöitä ja näköalapaikkoja kaupunkilaisille.

– Kun kuitenkin pilaatte aukion, niin tämä on rimaa hipoen vähiten ällöttävä!

Ydinkeskustan pyöräparkista tulee käyttäjille maksuton – "Tällä hetkellä ideana on, että yöaikaan sisäänpääsy vaatii tunnistautumisen"

Albero sisältään niin ikään varsin massiivisen uudisrakennuksen, ja tuo monelle mieleen Triplan tai 1960-luvun:

– Järkyttävä lasikuutio, Triplan pikkuveli. Täysin sopimaton paikkaansa, yksi arvostelee.

– Näitä betonilasikuutioita on jo kaupunki täynnä, eikä yhtään kaivata enää lisää. 60-luvun brutalismia, kommentoi Reiska.

– Ei tuottaisi vahinkoa, mutta ei myöskään toisi mitään arkkitehtuurisesti merkittävää, summaa eräs keskustelija ajatuksensa.

Elielinaukio kuumottaa sijoittajia – Helsingin ytimeen jopa Postitalon verran uutta rakentamista: "Ei ole tällä hetkellä arvonsa mukaisessa käytössä"

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että voittanutta kilpailuehdotusta voidaan kehittää hankkeen edetessä muun muassa huomioimalla yleisöpalautteissa esiin tuodut ideat.

Johtava arkkitehti Perttu Pulkka asemakaavoituksesta kertoo, että kaikki palautteet luetaan huolella läpi ja kootaan kilpailun tuomariston käyttöön, mutta hän ei ota kantaa esimerkiksi siihen, voisiko uudisrakennuksen koko pienentyä jatkossa.

– Tuomaristo päättää voittajasta ja mahdollisista jatkosuosituksista. Lisäksi kaavoituksen edetessä asukkaita ja kaupunkilaisia kuullaan vielä ennen päätöksentekoa. Vielä ei ole mahdollista sanoa, miten palaute vaikuttaa suunnitelmiin valmistelun edetessä, Pulkka lisää.

– Kilpailun tuomariston työskentely on vasta alussa ja kaikki ehdotukset ovat vielä samalla viivalla. Tavoitteena on, että saisimme päätöksen julkistettua 10. kesäkuuta, hän kuittaa.

Kerrokantasi.hel.fi -palvelussa kilpailuehdotuksia voi kommentoida vielä 20 päivän ajan.

”Ei itse tärvellä vetovoimaa” – kävelykeskustakiista muhii puolueissa: vihreiden mielestä viihtyisään oleskeluun satsaavat kaupunkikeskustat menestyvät myös kaupallisesti

Helsinki säästi rakentamisessa 59 miljoonaa euroa – näin se tehtiin

Elielinaukion uudesta ilmeestä aiotaan järjestää arkkitehtikilpailu

Elielinaukiosta puistikko

Päätoimittaja Karri Kannala: Oodin huumeongelmaa ei ratkaista käyttöhuoneilla

Päärautatieasemaa haviteltiin Pasilaan jo sata vuotta sitten – Eliel Saarinen halusi Helsingistä samanlaisen suurkaupungin kuin Berliini

Sukupuolineutraaleista vessoista tulee negatiivista palautetta Oodissa – kirjastojohtaja painottaa hyviä puolia