Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoontumisrajoitukset eivät enää koskekaan taloyhtiöiden kokouksia – Avi muutti tulkintaansa

Alueelliset kokoontumisrajoitukset eivät enää koske yhtiökokouksia ja muita vastaavia, aluehallintovirasto (avi) tiedottaa. Päätös koskee koko maata.

Yleisötilaisuusrajoitukset eivät avin uuden tulkinnan mukaan koske enää niitä kokouksia, joihin lähtökohtaisesti voivat osallistua vain yhteisön jäsenet sekä kutsuttuina eräät muut.

Avin suunnanmuutoksen takana on eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu.

Avin mukaan se ei voi tartuntatautilain pykälän 58 perusteella päättää kuin yleisten kokousten ja yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Koska taloyhtiöiden kokousten ja muiden vastaavien kokoontumisten osallistumista on rajoitettu, avilla ei ole toimivaltaa kieltää niitä.

Aluehallintovirasto kertoo, että sen aiempi näkemys yleisötilaisuuden käsitteen soveltumisesta myös yhtiökokouksiin ja muiden tahojen kokouksiin perustui oikeusministeriön noin vuosi sitten laatimaan virkamiesmuistioon. Tässä ministeriö katsoi, että esimerkiksi yhdistysten kokoukset, yhtiökokoukset ja vastaavat olisivat yleisötilaisuuksia.

Oikeusasiamiehen mukaan tartuntatautilain pohjalta tehdyt rajoitukset kokoontumisvapauteen rajoittavat perusoikeuksia. Siksi perusoikeuksien rajoituksista ei voi poiketa muuten kuin lailla.

Yksiselitteistä vastausta siihen, mikä on yleisötilaisuus ja mikä ei, ei avin mukaan voi edelleenkään antaa.

Esimerkiksi isojen pörssiyhtiöiden yhtiökokoukset voivat kokonsa, luonteensa tai muun syyn vuoksi olla sellaisia, että ne täyttävät yleisötilaisuuden määritelmän.

Useita satoja osallistujia sisältävä kokous pitää kirjallisesti ilmoittaa poliisille. Tällöin tilaisuus katsottaisiin yleisötilaisuudeksi, jota aluehallintoviraston kokoontumisrajoitukset koskevat.

Rekisteröimättömien yhdistysten kokoukset ovat avin mukaan luonteeltaan niin erilaisia, että yhtä yleispätevää vastausta on mahdotonta antaa.

Viranomaisten kokoukset, kuten kunnanvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien kokoukset, eivät kuulu kokoontumisrajoitusten piiriin. Vahva suositus on, että nämäkin järjestettäisiin etäkokouksina.

Yhtiökokoustenkin on edelleen noudatettava tartuntatautilain pykälän 58 c:n määräyksiä terveysturvallisuudesta. Lisäksi osaa kokouksista koskee saman lain pykälän 58 d linjaus siitä, että osallistujien lähikontaktit pitää pystyä tosiasiallisesti välttämään.

– Kiinteistöliitto toivoo, että muuttuneesta tulkinnasta huolimatta yhtiökokousten turvalliseen järjestämiseen kiinnitetään kärjistyneessä koronapandemian tilanteessa erityistä huomiota, sanoo apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliiton tiedotteessa.

Avi suosittelee edelleen järjestämään vain ne kokoukset, jotka ovat toiminnan kannalta välttämättömiä. Nekin kannattaisi järjestää etäyhteydellä tartuntatautitilanne huomioiden.

Kiinteistöliitto tiedotti viime viikolla oikeusministeriön valmistelevan ehdotusta siitä, että varsinaiset yhtiökokoukset voidaan pitää tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä, kun normaalisti ne on valtaosassa yhtiöitä pidettävä kesäkuun loppuun mennessä. Mahdollisuus jatkoaikaan koskisi muitakin yhtiökokouksia.