Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Liput puolisalossa ja hautakynttilöitä palamassa, pitkään sinnitellyt ilmailu Malmilla tuli päätökseen – Timon lentokone on yhä hallissa: "Sille ei ole sijoituspaikkaa"

Malmi: Kenttäalue tyhjentyi, mutta kymmenkunta lentokonetta jäi hangaarehin kiistan kohteena olleen vuokra-alueen ulkopuolelle. Enää koneet eivät pääse ilmateitse pois.

Malmin lentokentän kiitotie suljettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Malmin lentokenttäyhdistyksen kaupungilta vuokraama alue kattoi noin 40 hehtaaria, ja kaikki sillä alueella oleva kalusto ja irtaimisto piti muuttaa pois sunnuntaina 14. maaliskuuta.

Yhdistysten liput olivat puolisalossa ja kentän päärakennuksen etuoville oli tuotu useita hautakynttilöitä. Myös lennonjohdon ohjaamossa oli kaksi hautakynttilää.

Ulosotto kävi maanantaina aamulla katsomassa, onko muutto hoidettu. Kentällä nökötti maanantaina vain yksi kone, joka on ilmailijoiden mukaan seissyt siinä pitkään.

– Sen kohdalla selvitimme, jääkö se toistaiseksi siihen vai mitä sen kanssa tehdään. Myös pari konttia käytiin siirtämässä pois aamupäivällä, kertoo kihlakunnanvouti Jussi Räikkönen ulosotosta.

Koneen osalta kaikki on kunnossa ja vouti on sopinut asiat koneen haltijan kanssa.

Lentokoneelleni ei ole tällä hetkellä sijoituspaikkaa.

Räikkösen mukaan Malmin lentokenttäyhdistys oli hoitanut oman osuutensa kuten kuuluukin. Häätö pannaan täytäntöön vasta, kun kentälle jäänyt kone saadaan alueelta pois. Sen jälkeen kenttä luovutetaan kaupungin haltuun.

Kuitenkin kaikki toiminnassa olleet kymmenet koneet siirrettiin alueelta muualle viime viikon aikana. Vaihdellen kenttäalueella on ollut tavallisesti jopa 50 konetta ja ilmaannousujakin päivittäin useita. Nyt kentällä oli hiljaista.

Lennot Malmilla jatkuvat edelleen – Yhdistys on valittanut käräjäoikeuden päätöksestä hoviin

Kenttä on ollut riidan aiheena, koska Helsinki aikoo rakentaa alueelle asutusta, ja siksi lentotoiminta on haluttu lopettaa. Viime vuoden lopulla käräjäoikeus vaatii yhdistystä maksamaan kaupungille 92 000 euron suuruisen sopimussakon vuokrasopimuksen ehtojen rikkomisesta (HU 23.12.2020).

Käräjäoikeus ratkaisi Malmin lentokentän riita-asian – Yhdistykselle sopimussakkoa 92 000 euroa

Malmin lentokenttäyhdistyksessä hallituksessakin toimiva Timo Kasurinen kertoo, että yhdistys on hoitanut kaikki sakot ja vuokrat.

Malmin lentokenttäyhdistyksen lentokentän päällikkö Gun Gustavsson arvioi, että kolmisenkymmentä ilma-alusta jää todennäköisesti yhdistyksen vuokra-alueen ulkopuolella oleviin halleihin.

Halleissa näyttääkin olevan koneita, esimerkiksi Timo Kasurisen itserakentama kone on Malmin lentokentällä hangaarissa, joka ei ole Malmin lentokenttäyhdistyksen vuokraamaa aluetta, eikä siten riidan kohteena. Siksi koneet saivat vielä jäädä, mutta ilmaan ne eivät enää voi nousta.

– Lentokoneelleni ei ole tällä hetkellä sijoituspaikkaa. Eikä se edes käynnistynyt, kun kokeilin sitä pakkasessa reilu pari viikkoa sitten, Kasurinen kertoo.

Hän on yrittänyt saada koneelleen kaupungilta vaihtoehtoista sijoituspaikkaa. Ainoa selkeästi Uudenmaan alueella sijaitsevalla Nummelan kentällä, joka käytännössä on nummelalaisten käyttämä ulkoilualue, jonne Kasurinen ei halua konettaan ulkoilijoiden ihmeteltäväksi. Kaukana Uudenmaan rajalla oleva Hyvinkään kenttä on myös hänen mukaansa täynnä.

Kasurinen sai helmikuussa kaupungilta vastaukseksi, että vesilentokoneiden paikoituksen tai muun yleisilmailutoiminnan järjestäminen ei kuulu Helsingin kaupungin lakisääteisiin tehtäviin, eikä kaupungilla ole suunnitelmia tarjota tällaisia palveluja jatkossakaan.

– Liikenne- ja viestintävirasto on kylvänyt rahaa kaukana Malmilta sijaitseville kentille. Valitettavasti näistä toimenpiteistä ei ole hyötyä omalla kohdallani, eikä näitä voi pitää missään mielessä Malmin lentokentän korvaavina vaihtoehtoina, Kasurinen vastaa kaupungille lähettämässään sähköpostiviestissä.

Hän harmittelee, että harrastajilta viedään elämäntapa ja yhteisö.

– Ei se ole enää sama asia missään Nummelassa tai Hyvinkäällä, hän toteaa.

Ympäristöliike keräsi Helsingissä 20 ehdokkaan yhteislistan – näin liikkeessä suhtaudutaan Malmin kenttään

Ympäristöministeriö hylkäsi Malmin kenttää koskevat valitukset – Malmin lentoaseman ystävät aikoo valittaa hallinto-oikeuteen

Malmin Lentoasemanpuiston ideakilpailu ratkesi – kiitotielle tulossa tapahtuma- ja urheilukenttä

Aloite: Lentotoimintaa Malmilla kaavan vahvistumiseen asti – Kaupunki ei lämpene ajatukselle

Liki 28 000 kannattaa kansanäänestystä Malmin lentokenttäalueen käytöstä

Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Toimialajohtaja: "Entisellä Malmin kentällä lennetään luvattomasti" – Ilmailijat uskovat, että koneet nousevat Malmilta jopa vielä pari vuotta

Helsingissä syntynyt kellobrändi ja Malmin kenttä kytkeytyvät yllättävällä tavalla yhteen – "Lentokoneet ja ilmailu ovat myös inspiraation lähde"