Ylioppilaskirjoitukset alkavat keskellä koronakurimusta – Näin Helsinki tarkentaa ohjetta karanteenissa olevien abien kokeista

Karanteenissa olevien, ylioppilaskokeisiin osallistuvien abiturienttien koronatestit käsitellään nopeasti, lupaa Hus. Hus lähetti maanantaina tiedotteen, jonka mukaan karanteenissa olevan abin on mahdollista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaan osallistua ylioppilaskokeeseen, jos hän on täysin oireeton ja jos edellisenä päivänä otetun koronatestin tulos on negatiivinen.

Helsingin kaupungin lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen toteaa, että asia ei ole näin yksiselitteinen. Karanteenissa oleva abi voi osallistua kirjoituksiin vain, mikäli kokeelle on oma tilansa ja valvoja.

Korhonen muistuttaa, että toimivaltainen viranomainen yo-kokeiden järjestämisessä on ylioppilastutkintolautakunta ja Helsingissäkin noudatetaan sieltä tulleita ohjeita.

– Käytännössä kunkin lukion rehtori tekee ylioppilaskokeen päivän aamuna lopullisen päätöksen, onko koululla edellytyksiä järjestää koe karanteenissa olevalle.

– Husin lähettämä ohje tulee oikeastaan käytäntöön vasta sen jälkeen, eli jos koe voidaan järjestää, niin miten se toteutetaan terveysturvallisesti, hän sanoo.

Korhonen toteaa, että tiistaina Helsingin lukioissa on osallistumassa kirjoituksiin yhteensä liki 1 500 abia. Käytännössä omien tilojen osoittaminen mahdolliselle karanteenissa olevalle voi olla hyvin hankalaa, eikä karanteeni välttämättä rajoitu vain yhteen koulun kokelaaseen.

– Ja valvojaa ei voida tällaiseen tilaan määrätä karanteenissa olevan kanssa, vaan kyseessä pitäisi olla esimerkiksi ikkunaseinäinen koppi.

Tällä hetkellä tilanne altistumisten suhteen on Korhosen tiedon mukaan hyvä, karanteenissa olevia on yhden käden sormilla laskettava määrä helsinkiläisabeja.

Korhonen ymmärtää, että kokeen siirtyminen on iso asia yksittäisen henkilön kohdalla, mutta toteaa, että tilanne ei sikäli poikkea aiemmista vuosista, sillä aina voi sattua äkillisiä sairaustapauksia.

Lukioissa on tehty paljon järjestelyjä, että turvavälit toteutuvat, ja rekrytoitu muun muassa ylimääräisiä valvojia, jotta opettajat voivat keskittyä auttamaan kirjoituksissa esimerkiksi Abitti-pulmissa.

Ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. Torstaina urakka jatkuu vieraan kielen kokeella.

Suomessa raportoitiin maanantaina 465 uutta koronavirustartuntaa, eniten tartuntoja tuli ilmi Helsingissä, jossa oli 168 uutta tartuntaa.

Koronatilanne on nyt pahin Husin mittaushistoriassa – Koronatartunnat kasvavat nyt aivan kaikissa ikäryhmissä, teho-osastolla kuolee yhä suurempi osa potilaista

Hus: Näin koronatartuntoja voi ehkäistä kotona – Virus voi lymyillä yleisesti kosketulla kodin pinnalla jopa kolme päivää

Yliopistoilta tiukat ohjeet valintakokeisiin: Korona-altistus vie osallistumismahdollisuuden, lähikontakteja kannattaisi välttää kaksi viikkoa ennen koetta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut