Historiallinen huvila on seissyt jo kolme vuotta liki tyhjänä Töölössä – nyt asukkaat haluavat sen käyttöön: "Monilla lämpimiä muistoja"

Vapaa-aika: Kaupunki on aiemmin suunnitellut Pauligin huvilan myymistä ja vuokraamista. Nyt kaupunkilaiset haluaisivat sen omaksi olohuoneekseen.

Töölössä asuva Kirsi Asposalo oli kävellyt monet kerrat Pauligin huvilan ohi Sibeliuksen puistossa, mutta ei ollut koskaan käynyt sisällä.

Kun eräs harmitteli huvilan tyhjillään oloa Töölö-liikkeen someryhmässä ja samoihin aikoihin OmaStadi-ideoiden keräys alkoi, Asposalo päätti ehdottaa huvilan eloon herättämistä alueen asukkaiden yhteiseen virkistyskäyttöön.

– Todella harmillista, että siellä on 500 neliötä käyttökelpoista tilaa, joka on lähes tyhjillään, Asposalo ihmettelee.

Nuoret hätistetään ulos Pauligin huvilasta – "Ihan tyhjäpäistä asioiden hoitoa"

Sen jälkeen, kun Helsingin nuorisopalvelut lähti huvilasta kolme vuotta sitten (HU 27.1.2019), huvilassa on ainoastaan Staran työntekijöiden taukopaikka ja yksi kuntouttavan avotyötoiminnan toimistopaikka.

Huvila on suojeltu kohde, ja sen korjaaminen ja käyttö on säänneltyä. Siksi huvilaa on myös haastavaa myydä tai löytää vuokralaista. Kirsi Asposalo kummastelee, miksi kaupungilla ei ole intressejä saada historiallista huvilaa kaupunkilaisten käyttöön.

Osa ehdotuksen suunnitellusta tiimistä, johon Asposalon lisäksi kuuluvat Irmeli Leeve-Taanila, Pauliina Saares ja Tero Wester, kävivät tutustumassa huvilan sisätiloihin.

– Maallikon silmin näyttää, ettei kunnostus vaatisi aivan hirveästi, että sen saisi käyttökuntoon, Asposalo sanoo.

Töölössä ei hänen mukaansa ole mitään asukastaloa alueen asukkaille. Mahdollisuuksia huvilan käytölle olisi lukuisia. Voisi olla kasvimaata, konsertteja, taidetapahtumia. Myös kaupungin eri organisaatiot voisivat hyödyntää tiloja.

– Kaupunki varmasti miettii tämän ylläpitokustannuksia, ja siksi pohdimme, jos sieltä voisi vuokrata tilaa kahvilatoiminnalle tai yläkerrasta työhuoneita, jota kautta saisi tuloja, Asposalo ehdottaa.

Kun Kirsi Asposalo julkaisi ideansa huvilan käyttöönotosta someen, se sai satoja positiivista reaktiota ja useita kommentteja.

– Vastaanotto on ollut hämmästyttävä. Kun mikä tahansa ehdotus tai hanke laitetaan sosiaaliseen mediaan, joku yleensä vastustaa tai kyseenalaistaa sitä syystä tai toisesta. Tähän ehdotukseen ei ole ollut yhtäkään vastalausetta.

Helsingistä puretaan huonokuntoinen silta – uusi rakennetaan 1,65 miljoonalla eurolla

Moni kommentoija sanoo, että on ihmetellyt ohi kävellessään huvilan tyhjillään oloa. Joku on muistellut harrastaneensa siellä 1960-luvulla kansantansseja.

– Monilla on lämpöisiä muistoja taloa kohtaan.

Pauligin huvila takaisin virkistyskäyttöön -niminen OmaStadi-ehdotus hyväksyttiin jatkokehittelyyn maaliskuun alussa. Syksyllä alkaa hankkeiden äänestys, jossa selviää, mitkä ehdotukset otetaan mukaan osallistuvaan budjetointiin.

Asposalo sanoo, että tavoitteena on, ettei huvila unohtuisi tiettyyn prosessiin, vaan asukkaita osallistetaan sen eri vaiheisiin.

– Toivottavasti jo kesällä saisimme pitää jopa jotain ulkotapahtumia huvilalla. Näin voisimme saada myös asukkailta ideoita ja mielipiteitä sekä sitoutumista hankkeeseen.

Helsinkiläinen ravintola alkoi myydä ruokaa yllättävässä paikassa, asiakkaita jonoksi asti – "Päästy melkein samoihin lukuihin kuin ennen sulkua"

Pauligin huvilalle käyttötarkoitus

Mahdollisuuksia on paljon

Kirsi Asposalo on tiiminsä kanssa ideoinut erilaisia käyttötarkoituksia huvilalle.

Huvilan sisä- ja ulkotiloissa voisi järjestää muun muassa avoimia kulttuuri- ja taidetapahtumia, kursseja ja työpajoja.

Tiloissa voidaan mahdollistaa esimerkiksi harjoittelu- ja harrastetiloja alueen asukkaille.

Huvilaan voisi perustaa myös fasiliteetit kahvilatoiminnalle ja yläkertaan voisi sijoittaa esimerkiksi pienyrittäjille, kuten taiteilijoille vuokrattavia työtiloja.

Pihamaalla voisi harrastaa yhteistä kaupunkiviljelyä.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut