Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi etäkesätyön malli pyrkii helpottamaan nuorten kesätyöllistymistä – Viime vuonna 50 000 nuorta jäi koronan takia ilman pestiä

Koronatilanne heikentää nuorten kesätyömahdollisuuksia. Tähän ongelmaan on nyt kehitetty yksi ratkaisu, usean järjestön yhteinen etäkesätyön malli. Sen tarkoitus on helpottaa erityisesti peruskoulunsa päättävien nuorten palkkaamista kesäsetelillä.

Mallin takana ovat Vamlas, Me osalliset, Talous ja Nuoret (TAT), Vastuullinen kesäduuni -kampanja sekä työnantajat.

Järjestöjen tiedotteen mukaan korona vei viime vuonna kesätyöpaikan 50 000 nuorelta. Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Taina Susiluoto on kuitenkin tiedotteessa toiveikas.

– Yrityskyselymme mukaan joka viides yritys aikoo lisätä kesätyöpaikkojen määrää. Tämä on vahva viesti yritysten vastuullisuudesta: tulevaisuuden osaajista halutaan huolehtia vaikeinakin aikoina. Nuorelle kyse on työelämän ratkaisevista ensiaskelista.

Monet kunnat korvaavat valtaosan nuorten palkkakuluista kesäsetelillä, joten teinien työllistäminen on yrityksille erittäin edullista. Työnantaja voi palkata nuoren myös hyödyntämällä Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmaa.

Etäkesätyö voi järjestöjen mukaan tuoda osalle nuorista myös kokonaan uusia mahdollisuuksia. Tavallista kesätyötä voi olla vaikea saada, jos jos esimerkiksi liikuntarajoitteet hankaloittavat siirtymisiä

– Kun töitä voi tehdä kotona, liikuntarajoite ei ole este. Työn hakemisen, samoin kuin rekrytoinnin, voi laajentaa lähialueilta kaikkialle Suomeen, sanovat tiedotteessa Me Osalliset ry:n projektipäällikkö Riikka Ahonvala ja Vamlasin työllisyyskoordinaattori Pia Vaajakallio.

Uusi etäkesätyön malli tukee työnantajia työnkuvan miettimisessä, perehdyttämisessä ja työskentelyyn liittyvien haasteiden ratkaisussa. Näitä taklataan tehtäväesimerkeillä, perehdytysvinkeillä sekä päiväkohtaisella, muokattavalla lukujärjestyspohjalla.

Mallissa oletettu työaika on kaksi viikkoa, yhteensä noin 60 tuntia.

– Diginatiiville sukupolvelle verkon välityksellä toimiminen on usein helppoa, kunhan työnantaja opastaa hänet alkuun ja pitää lankoja käsissään. Toisaalta vuosittaisesta valtakunnallisesta kyselystämme selvisi, että kesätyöltä kaivataan ennen kaikkea kunnon perehdytystä, työyhteisöä sekä työkavereita. Etäkesätyön malli on tässä erinomainen apu, sanoo tiedotteessa Vastuullinen kesäduuni -kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen.