Jääkiekkoseurat huolissaan junioreiden treenimotivaatiosta – "Toiveita on vielä, että pelaisimme"

Jääkiekko: Seurat uskovat peleihin koronasulun jälkeen. Junioreiden harjoittelumotivaation lasku huolestuttaa.

– Paljon ihmisiä pienellä alueella ja runsaasti vaihtoehtoja päästä eteenpäin kiekkoilijana, Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila todistaa.

Helsingissä lätkässä kilvoittelee noin 2 300 lisenssipelaajaa. Koko Jääkiekkoliiton eteläisellä alueella pelaa jääkiekkoa vajaa 9 000 nuorta ja lasta.

– Täällä on pienet etäisyydet, siksi nuorilla on vaihtoehtoja. Ei tarvitse muuttaa toiselle paikkakunnalle, jos kasvattajaseurassa tie pelaajana nousee pystyyn. Kilpailua ja pelipaikkoja riittää, pelaajapolku voi lähteä nosteeseen naapuriseurassa.

Helsingissä on 12 jääkiekon junioriseuraa. Näistä kahdessa pelataan U20 -joukkueissa SM-sarjaa ja yhdessä sarjaporrasta alempaa Mestistä. Aikuisten pääsarjatasolla seuratarjonta vähenee merkittävästi.

– Helsinkiläisiä lahjakkuuksia muuttaa pelipaikan perässä muualle, koska ainoastaan HIFK ja Jokerit tarjoavat työpaikkoja ammattilaisiksi hamuaville.

Espoossa ja Vantaalla pelataan Mestiskiekkoa, jossa ei juuri makseta palkkaa pelaamisesta. Tyttökiekossa on suurin kiekon kasvun mahdollisuus.

– HIFK on tehnyt mainiota työtä viime vuosina tyttö- ja naiskiekon eteen. Vaikka meillä on täällä kohtuulliset olosuhteet harrastaa jääkiekkoa, tulijoita lajiin olisi huomattavasti enemmän. Asukasmäärään nähden meillä ei ole katettua jäätä riittävästi. Tämä näkyy varsinkin tyttökiekossa.

Koronan vaikutuksia jääkiekon harrastamiseen pystyy laskemaan vasta syksyllä. Nyt kilpailut on kielletty 28. maaliskuuta saakka.

– Vielä on toiveita, että voisimme pelata kilpasarjoja kevään aikana. Olemme ymmärtäneet, että valtiovalta suhtautuu myönteisesti lasten- ja nuorten kilpatoiminnan jatkamiseen maaliskuun jälkeen. Kilpailujen jatkuminen keväällä vaikuttaa siihen, mihin suuntaan lisenssipelaajien määrä myöhemmin asettuu.

Jääkiekkoliitossa seurataan tilannetta päivittäin.

– Koronatartunnat nuorten harrastustoiminnassa ovat olleet vähäisiä suhteessa kokonaislukuihin. Kilpailujen sulku harmittaa, kun jääkiekossakin mahdolliset tartuntaketjut ovat helposti seurattavia. Harjoitusryhmät ovat vakiintuneet, näin ne eivät muodosta suurta uhkaa leviämiselle, Antila puhisee turhautuneena.

Kaikki alueen seurat odottavat parhaillaan kuumeisesti miten keskeytetyt kilpailut jatkuvat, vai keskeytetäänkö kaikki sarjat lopullisesti tämän kuun loppuun.

– Toiveita on vielä, että pelaisimme. Vaikka sitten toukokuussa. Hallit ovat silloin auki. Seuroissa pelätään harjoittelumotivaation laskua, kun ei tiedetä jatkuvatko kilpailut vai eivät. Paljon kysymyksiä ja haasteita monella suunnalla, Antila myöntää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut