Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mistä saadaan palomiehiä Helsinkiin kun pelastuskoulu lakkautetaan? – Viime vuonna oli ensi kertaa tilanne, että kaikkia virkoja ei saatu täytettyä

Palomiehet: Uusia pelastusasemia ja uhkaa sanktioista, kun toimintavalmiusajat eivät täyty. Silti koulu Helsingissä lopetetaan.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen pelastuskomentajalla Jani Pitkäsellä on iso huoli.

Jätkäsaaressa sijaitseva Helsingin kaupungin pelastuskoulu lakkautetaan vuoden 2023 alussa ja kaikkien Suomen palomiesten keskitetään valtion ylläpitämään pelastuskouluun, Kuopion pelastusopistoon.

– Jos oman pelastuskoulun oppilastuotanto tyrehtyy, me menemme samaan prosessiin kuin kaikki muutkin. Palkkaamme pelastusopiston käyneitä tai jo työssä olevia palomiehiä muualta Suomesta.

Se on Pitkäsen mukaan huono idea.

– Akuutti tarve viiden vuoden sisällä on vajaat 60 uutta palomiestä, jotta pysymme suunnitelmassa parantaa toimintavalmiusaikoja, joita Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on uhkasakolla langettanut. Lisäksi meillä on suuret rekrytointitarpeet.

Pelastusyksikön tulee olla kohteessa tietyn ajan puitteissa. Avi voi muuten määrätä uhkasakon. Rekrytointitarve puolestaan liittyy muun muassa eläköitymiseen ja Helsingin neljään uuteen paloasemaan tulevina vuosina.

– Pelastuskoulun oma oppilastuotanto on mitoitettu niin, että sillä korvataan eläköitymiset ja muu työvoiman liikkuvuuteen liittyvä poistuma, Pitkänen sanoo.

Sisäministeriö kumosi 2018 Helsingin pelastuskoululle myönnetyn oikeuden antaa pelastusalan ammatillista peruskoulutusta.

Periaate on, että valtio vastaa pelastajien koulutuksesta, mutta Helsinki on halunnut hoitaa sitä vuosia omalla kustannuksellaan. Koulu perustettiin vuonna 1972.

Pelastusosaston pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka sanoo, että Kuopion pelastusopiston määrärahoja on lisätty vuosille 2020–2021 vuosittain, jotta koulutusmääriä voidaan nostaa.

– Sisäministeriö ja Kuopion pelastusopisto selvittävät kevään aikana, millaisia järjestelyjä ja resursointia tarvitaan koko maan osalta.

Kohvakka ei tyrmää Helsingin koulun toiminnan jatkumisesta.

– En tyrmää ajatusta etteikö sellaista esitystä voisi tulla. Nyt sellaista ei ole olemassa. Valmistelussa katsotaan, mitkä toimenpiteet ovat, että valtakunnallisesta ongelmasta selvitään.

Pitkäsellä on erityisesti huoli siitä, mistä palomiehiä saadaan jatkossa Helsinkiin riittävä määrä.

Palomiesten palkkataso Helsingissä jopa 300 euroa alhaisempi kuin muualla. Pohjapalkka on 2 002 euroa plus 700–800 euron haittatyölisät. Lisäksi asumiskustannukset Helsingissä ovat korkeammat kuin muualla. Pelastuslaitoksen etuna on hyvä maine.

– Pelastuslaitoksen brändi, stadin brankkari, on arvostettu. Mutta tällä tahdilla saamme korvattua vain normaalin poistuman. Emme saa lainkaan lisäresurssia, jonka tarvitsemme uusille pelastusasemille, Pitkänen toteaa.

Kohvakan mukaan huoli työvoimasta on aiheellinen.

– Ei se turha ole. Huoli on kaiken lisäksi valtakunnallinen.

Helsingin pelastuskoulun lakkauttaminen ja palomiesten palkkaaminen muualta Suomesta saattaa aiheuttaa palkkakilpailun, jossa Helsinki pärjää huonosti, mikäli asialle ei tehdä mitään.

– Jäimme jo nyt viime vuoden rekryissä vajaiksi. Mitä se on sitten jatkossa, Pitkänen sanoo.

Viime vuonna rekryissä avoinna oli 18 palomiehen virkaa, joista 17 saatiin täytettyä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaikkia virkoja ei täytetty.