Yksilapsiset perheet vähenevät Helsingissä – vesalalaisperheessä on 4 lasta: "Tuntuu siltä, että aina kun kaupunki säästää, se kohdistuu lapsiin"

Väestö: Kolmen tai useamman lapsen perheiden määrä kasvanut.

Vesalassa sijaitsevan rivitalon pihamaalla käy melkoinen hulina, kun lapset juoksevat lumisateessa.

Einari, 46, ja Sarolta Peuran, 49, perheessä on neljä lasta. Iältään 8-, 14-, 17- ja 19-vuotiaista lapsista kaksi nuorinta ulkoilee talvisessa säässä.

Aarni, 8, ja Lilla Peuran, 14, lisäksi rivitalon pihamaalla ovat lumentulosta iloitsemassa naapurissa asuva Sakarias Hódi, 5, ja hänen ystävänsä Sofia Telaranta, 2.

– Kyllä nelilapsinen perhe on meille suuri rikkaus. Useammasta lapsesta on paljon iloa, sillä vanhemmat lapset näyttävät kasvaessaan esimerkkiä nuoremmille. Lasten varttumista on mukava seurata, Einari Peura sanoo.

Tähän kaupunginosaan syntyi 40-vuotiaiden keskittymä Helsingissä, eikä muutto pois käy edes mielessä – "Pieni kauhu, että istuisi ruuhka-aikana autossa"

Hän toivoo, että Helsingissä arvostettaisiin lapsiperheitä nykyistä enemmän.

– Tuntuu siltä, että aina kun kaupunki säästää, säästöt kohdistuvat lapsiin. Pitäisi muistaa, että lapset maksavat jatkossa meidän eläkkeemme, Peura pohtii.

Kolmessa helsinkiläisperheessä on vähintään 10 lasta.

Peuran perheen kaltaisia nelilapsisia perheitä on Helsingissä kaikista lapsiperheistä noin kymmenesosa.

Noin joka toisessa lapsiperheessä on yksi lapsi. Näiden perheiden suhteellinen osuus on viime vuosien aikana vähentynyt.

– Se johtuu muun muassa siitä, että ensimmäisen lapsen hankkimista on perheissä lykätty eteenpäin. Yhtenä syynä voi olla talouden epävarmuus, kertoo Helsingin kaupungin järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori.

Yhä useampi pariskunta ei siis saa ensimmäistäkään lasta.

Vuoren näkemystä tukee Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuorein arvo- ja asennetutkimus, joka julkistettiin kuluneella viikolla.

Sen mukaan huoli tulevaisuudesta keskittyy etenkin perheellistymisikäisiin eli 18–45-vuotiaisiin naisiin.

– Toisaalta kolmen tai useamman lapsen perheiden määrä on kasvanut maahanmuuton seurauksena, Vuori muistuttaa.

Onni potkaisi Saritan, 37, perhettä upouudella asuinalueella Helsingissä – "Jonossa 20 ihmistä, se on suututtanut"

Vähintään kolmilapsisia perheitä asuu suhteellisesti eniten Östersundomissa, Mellunmäessä, Jakomäessä, Vuosaaressa ja Myllypurossa.

– Isojen perheiden sijoittumiseen vaikuttaa se, paljonko eri kaupunginosissa on tilavia perheasuntoja, Vuori mainitsee.

Pääkaupungissa asuu todella suuriakin perheitä: vähintään seitsenlapsisia perheitä on yhteensä 72. Näistä perheistä valtaosa on somalitaustaisia.

Kolmessa helsinkiläisperheessä on vähintään kymmenen lasta.

Yksilapsisia perheitä on puolestaan eniten pinta-alaltaan pienten asuntojen alueilla, muun muassa Alppilassa, Kalliossa ja Vallilassa.

Kaikkien alle 18-vuotiaiden lasten määrä on pääkaupungissa nyt huipussaan, ja lapsia on enemmän kuin koskaan sitten 1970-luvun alkupuolen.

Tuoreimmat tilastot ovat vuoden 2019 lopusta, jolloin Helsingissä oli lähes 63 000 perhettä, joissa oli alaikäisiä lapsia.

"Mummoharrastus" on nyt trendilaji: Antti, 44, pulahti uimaan keskellä lumipyryä Munkkiniemessä – seuroihin enemmän tulijoita kuin pystytään ottamaan

Vaikka vähintään kolmilapsisten perheiden määrä onkin kasvanut, alle seitsenvuotiaiden lasten määrä on jo kääntynyt laskuun.

– Nopeasti alentuneen syntyvyyden takia alle kouluikäisten lasten määrä on vuodesta 2017 lähtien vähentynyt, Vuori kertoo.

Aikaisemmin nopeasti kasvaneessa kantakaupungissa lasten määrä on vähentynyt, erityisesti eteläisillä alueilla.

Kantakaupungin sellaisilla alueilla, joilla ei ole rakennettu merkittävästi uusia asuntoja, ainoastaan Katajanokalla, Taka-Töölössä ja Alppilassa lasten määrä on edelleen kasvanut.

Ainutlaatuinen projekti alkoi Helsingissä – naiset opiskelevat ala-asteella lapset sylissään

Ilmiö

Syntyvyys Helsingissä heikkenee

Lasten syntyvyys alkoi kasvaa Helsingissä vuonna 2007. Samalla lapsiperheiden poismuutto väheni.

Tätä kehitystä kesti lähes 10 vuotta.

Syntyneiden määrä oli Helsingissä huipussaan vuonna 2015, jolloin syntyi 7 016 lasta.

Vuonna 2019 syntyi jo lähes 700 lasta vähemmän, vaikka 20–44-vuotiaiden naisten määrä kasvoi tänä aikana viisi prosenttia.

Syntyvyys aleni Helsingissä 2010-luvulla niin paljon, että sen merkitys on nyt lasten määrän kehitykselle merkittävämpää kuin muuttoliike.

Lähde: Helsingin kaupunki

Koronakriisi voi leimata nuoria ikäluokkia pitkälle tulevaisuuteen – Asiantuntija näkee samoja piirteitä kuin 90-luvun lamassa: "Vaarana on eriarvoisuuden kasvu"

Perhetalon sulkeminen harmittaa Kontulassa – Toiminta leikkipuistossa ei ole äitien mukaan lainkaan sama asia: "Perhetalo ollut arkena kuin toinen koti"

Helsinkiläinen avustusjärjestö on saanut lahjoituksia valtavasti – Joulupuu-keräyksen saldo jäi tänä vuonna aiempaa vähäisemmäksi

Pähkäily kaupan hyllyillä loppui kun Alina Kangasluoma alkoi tilata ainekset ja reseptit kotiin – "Olen aika huono itse keksimään mitään uusia ruokia"

"Kyllähän tämä ansaitsisi oman postinumeron" – hienostoalue haluaa tehdä eroa Itäkeskukseen, pelkona nimby-leima

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut