Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

75-vuotias leipomo pelastui konkurssilta Helsingissä: Uusi omistaja ei kajoa rakastettuun lihikseen – "Olen ymmärtänyt, että tarina tulee jatkumaan minun jälkeeni"

Perinteen: Eromanga pelastui täpärästi viime syksynä. Uuden omistajan mukaan konkurssi kielii uudistamisen tarpeesta, mutta suosikkituotteeseen ei kajota.

– Moi, lihikset viedään käsistä, sanoo perinneleipomo Eromangan toinen uusi omistaja Otto Lundström puhelimeen ja pyytää nostamaan tuotteiden määrää asiakkaan tilauslomakkeessa.

6 000 lihapiirakkaa. Tuon määrän Kaartinkaupungissa Pohjoisella Makasiininkadulla sijaitsevan Eromangan leipurit pyöräyttävät viikossa. Paikka tunnetaan nimenomaan tuhdeista 200 grammaa painavista lihapiirakoistaan, mutta viime vuonna Eromangan 75 vuotta kestänyt taival meinasi tulla päätökseensä.

Vuonna 1946 leipuri nimeltään Virjo perusti leipomon Kasarmintorin kupeeseen ja nimesi sen Eromangaksi Tyynellämerellä sijaitsevan saaren mukaan. Jo tuolloin lihapiirakat olivat suosittuja ja niitä kärrättiin Sirkka ja Åke Snellmannin pyörittämälle torikahvilalle. Vuonna 1975 Snellmannit ostivat Eromangan ja heidän tyttärensä Anja jatkoi kahvilan tarinaa.

Kampissa varttuneet sisarukset pyörittävät yhä vanhempiensa 50-luvulla perustamaa leipomoa – yhteen asiakkaiden toiveeseen Jenni on sanonut "ei"

Viime vuoden syksyllä kahvila ajautui konkurssiin. Asiasta uutisoitiin laajasti samoin kuin perinneleipomon pelastumisesta.

Otto Lundström ja Gustaf Westerlund ostivat kahvila–leipomon syyskuussa ja palkkasivat takaisin kaikki entiset työntekijät. Monella heistä on pitkä ura Eromangassa. Martti Hyvönen on ollut leipomossa töissä vuodesta 1995.

– Kaikki nämä tehdään käsin, Hyvönen kertoo ja esittelee taikinasta taiteltua marjapiirakan pohjaa.

Kun häneltä kysyy, kauanko yhden piirakan pohjan laskostusten tekemiseen menee, vastaukseksi saa maksimissaan 30 sekuntia. Sen verran rutinoituneesti Hyvösen kädet homman tekevät.

Käsityö vaatii sen, että työntekijät aloittavat jauhojen työstämisen hieman puolenyön jälkeen.

Helsinkiläisten paahtimoiden kahvi hyvälaatuista – tässä yllättävä syy juoda tummapaahtoista kahvia

Perinteet ovat arvokkaita, mutta konkurssi on merkki myös uudistamisen tarpeesta. Näin tuumaa Lundström. Valikoimassa pintansa pitävät lihapiirakka, vegaaniset munkkipossut ja lihalevypiirakka, mutta uusien omistajien myötä mukaan tuli myös kasvistäytteinen piirakka.

– Kun lanseerasimme vegepiirakan, menin Facebookin vegaaniryhmiin kysymään neuvoja. Sieltä tuli vinkkejä. En esimerkiksi tiennyt, että vegaaninen tuote ei saa olla lainkaan kosketuksissa lihatuotteiden kanssa. Meillä on vain yksi pata, missä lihapiirakat paistetaan emmekä pysty mitenkään vaihtamaan öljyjä välissä, joten oli tärkeää olla avoin tästä asiasta, Lundström selittää.

Kahvilan pelastusoperaatio on vaatinut Lundströmiltä paljon ruohonjuuritason tekemistä. Hän on ottanut yhteyttä ruokakauppojen yrittäjiin ja myynyt tuotteita heidän valikoimaansa.

"Tämä on kiva aloitus päivään" – Muovikelmusämpylät vaihtuivat haudutettuihin jyväpuuroihin: aamupalakulttuuri kukoistaa nyt Kalliossa ja Punavuoressa

Tutut 15 vuotta Eromangan tuotteita kuljettaneet kuskit vievät joka päivä uudet kuormat tuoreita leipomuksia ympäri Helsinkiä.

– Kaupat ja tietyt kahvilat ovat tärkeitä. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että eihän kukaan kirjoita kauppalappuun ”osta Eromangan lihis”, vaan asiakas katsoo kaupassa, että ahaa tuossa on lihiksiä, ostanpa niitä, Lundström kuvailee tilannetta.

Huippukokkeja karkaa Helsingin keskustan ravintoloista – tänne he menevät: "Teen tiliä itselleni"

Vakituisia kannattajia Eromangalla on paljon, ja useat heistä ovat vierailleet leipomossa vuosikymmenien ajan ja monessa sukupolvessa. Heidän ja ruokakauppojen yhteistyön myötä toiminta on pysynyt korona-ajasta huolimatta kannattavana.

Epidemia on tuonut toimintaan omia hankaluuksiaan. Leipomon tuotteita ei pakata pusseihin, mikä melkein vei paikalta ruokakauppa-asiakkaan.

– Mietin hetken asiaa ja soitin pääleipurillemme, että jonkun pitää tulla tuntia aiemmin töihin pakkaamaan. Koko jengi pakkasi yhdessä eikä kukaan sanonut vastaan.

Lundström on kuitenkin luottavainen Eromangan tulevaisuuteen ja seuraa tarkkaan, milloin mihinkin asiaan pitää reagoida.

– Tämä leipomo on ollut 75 vuotta pystyssä. Olen ymmärtänyt, että minä tulen olemaan täällä lyhyen ajan ja tarina tulee jatkumaan minun jälkeeni. Me vain päivitämme ja luomme alustaa paremmaksi.

Marianne, 52, perusti gluteenittoman kahvilan Helsinkiin ja sanoo, että ravintolakentän on pian pakko herätä trendiin – "Erään pikkupojan reaktio oli ihana"

Alppilan kengän omistaja Harri Hasa on menettänyt asuntonsa jo kaksi kertaa – nimeää verkkokauppaakin isomman uhan: "Pitää sanoa suoraan että Prisma ja Citymarket"

Suomalais-amerikkalainen Elias, 23, perusti uudenlaisen kaupan Punavuoreen – Laskuri kertoo, montako pulloa asiakkaat ovat säästäneet

S-marketissa työskentelevä Janica leipoo hittituotteen käsin – "Ihmiset eivät vieläkään usko sitä"