Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläinen ravintola alkoi myydä ruokaa yllättävässä paikassa, asiakkaita jonoksi asti – "Päästy melkein samoihin lukuihin kuin ennen sulkua"

Noutoruoka: Sulkuaika on saanut yhä useamman ravintolan liittymään Woltiin ja Foodoraan.

Räntää mättää. Mechelininkadulle muodostuu kuitenkin jononpoikanen. Töölöläiset ovat saapuneet lounaalle. Tanja Segergrantz myy ruokaa Kaartin ravintolaan avatusta take away -luukusta. Hanna Michelsson on yksi noutajista.

– Yllättävän hyvin on mennyt. On päästy melkein samoihin lukuihin kuin ennen sulkua. Ei tietenkään siihen, mitä oli vuosi sitten normaaliaikana, Kaartin ravintoloitsija Teemu Mattila kertoo.

Eniten kaupaksi käyvät hänen mukaansa jäähdytetyt take away -annokset, jotka asiakkaat lämmittävät kotonaan tai kotikonttoreissaan.

Koronasulku sai Mattilan tekemään myös investoinnin. Hän hankki ravintolaansa pizzauunin. Uusi kaasutoiminen laite otettiin käyttöön vasta viime viikolla.

Useita ruokarekkoja hylättiin hankeen suositulla parkkipaikalla Helsingissä – "Niihin on murtauduttu ja niitä on sakotettu"

Yhtiön toisessa toimipisteessä Talin golfkentällä toimii niin ikään ulosmyynti – myös 5,5-prosenttisten juomien. Mattila tosin myöntää, että tämä oikeus on paljon pienempi juttu kuin poliittinen jupakka ennen lakimuutosta.

Ruoan ostajat ovat löytäneet Talin ravintolan kioskin, vaikka se on syrjässä pääväyliltä.

– Ulkoilureitit tuovat näinä aikoina asiakkaita, Mattila löytää yhden pienen valonpilkahduksen koronasta.

Helsingin ydinkeskustaan pettynyt ruokarekka iski kultasuoneen lähiössä – asukkaiden rahankäyttö löi yrittäjän ällikällä: "Ihan älytön!"

Helsingistä puretaan huonokuntoinen silta – uusi rakennetaan 1,65 miljoonalla eurolla

Moni ravintola on lopettanut kokonaan ulos- ja noutomyynnin, mutta toisaalta on tullut aivan uusia yrittäjiä. Tämä vahvistetaan kuljetuspalveluita tarjoavista Foodorasta ja Woltista.

Woltin Suomen maajohtaja Henrik Pankakoski sanoo, että ensimmäisen sulkuviikon jälkeen on vaikea tehdä kovin suuria tulkintoja.

– Näyttää siltä, että aktiivisten ravintoloiden määrä on Helsingissä ainakin alkuviikon perusteella jonkin verran pienentynyt. Samalla myös uusia ravintoloita on tullut mukaan.

Foodoran viestintäpäällikön Outi Sjömanin mukaan jotkin ravintolat ovat mukauttaneet listansa sopimaan tilanteeseen.

– Mutta pääsääntöisesti ravintolavalikoima säilyy hyvänä ja monipuolisena. Kuluttajilla riittää rutkasti valinnanvaraa. Foodoraan liittyy jatkuvasti uusia ravintoloita, ja uusia ravintoloita tulee varmasti lisää myös lähiviikkoina.

Pankakoski muistuttaa, että Wolt itse asiasssa tukee nyt ravintoloita.

– Julkaisimme pari viikkoa sitten 340 000 arvoisen tukipaketin tukeaksemme ravintoloita kriisin keskellä. Käytännössä laskimme itse noudettujen tilausten komission nollaan ja annamme jokaisesta kuljetustilauksesta euron enemmän takaisin ravintolalle. Tukipakettimme koskee koko Suomea ja on voimassa kolme viikkoa.

Viime kevään kokemusten perusteella hän uskaltaa ennustaa:

– Ihmiset tilaavat sulun aikana hetkellisesti enemmän ja esimerkiksi lounasaikoina saatamme nähdä tavallista suurempia piikkejä kysynnässä. Oletettavaa niin ikään on, että hetkellinen noste tasoittuu kesää kohti mentäessä ja näemme tulevien viikkojen ja kuukausien aikana vastaavasti myös nopeita myynnin laskuja, Pankakoski arvioi.

Sjöman muistuttaa, että tilaaminen kotiin on ollut muutoinkin voimakkaasti kasvava trendi jo monen vuoden ajan.

– Siinä mielessä puhumme koko ajan kasvusta kasvun sisällä.

Ja sitten on hetkittäin heiluntaa, jota aiheuttavat esimerkiksi markkinointikampanjat ja muutokset säässä. Huono sää tarkoittaa yleensä tilausmäärien kasvua. Sitä oli viime viikko Helsingissä.

Helsingin ydinkeskustaan pettynyt ruokarekka iski kultasuoneen lähiössä – asukkaiden rahankäyttö löi yrittäjän ällikällä: "Ihan älytön!"

HU:n kysely paljasti karut luvut kiinni menevien ravintoloiden määrästä – take away -myynnissä lohduton ongelma

Helsingin pihviravintoloiden todellinen klassikko täyttää 50 vuotta – suosikkiannokseen tehty muutos poisti asiakkaalle kiusallisen ongelman

Tipi huomasi KFC:n logossa hulvattoman yksityiskohdan, jonka jälkeen partamies ei näytä koskaan entiseltä  –  "Kun sen kerran näkee..."