Mikä huoltotyö kuuluu kerrostalossa osakkaalle, mikä taloyhtiölle? – Juristin mukaan erityisesti yksi kylpyhuoneen eriste hämmentää

Kun asunnonomistaja tekee kylpyhuoneeseen remontin, hän usein yllättyy joutuessaan maksamaan itse laattojen alla olevan vesieristyksen uusimisen. Kuvituskuva. Moises Garibay /Arkisto

Minna Harmaala

Se, mikä kerrostaloasunnon huoltotyö kuuluu osakkaalle ja mikä taloyhtiölle, herättää jatkuvasti kysymyksiä.

Rakennusyhtiö JM Suomen juristi Kaisu Terkki kertoo tiedotteessa, että erityisesti yksi asia yllättää monet kerta toisensa jälkeen: kuka korvaa kylpyhuoneen laattojen alla olevan vedeneristeen uusimisen, kun asunnon omistaja päättää tehdä remonttia.

– Useimmissa yhtiöissä vedeneriste kuuluu yhtiön kunnossapitovastuulle ja mikäli vedeneriste syystä tai toisesta rikkoutuu, kuuluu sen uusiminen kustannuksineen yhtiön vastuulle. Kuitenkin osakaslähtöisessä remontissa vedeneristeen uusiminen kustannuksineen kuuluu osakkaalle, mikäli vedeneriste on ehjä ja toimii asianmukaisesti. Tämä hämmentää monia.

Moni kyselee juristilta myös esimerkiksi peilikaapin korjaamisesta, sälekaihtimien huollosta, ikkunoiden ja ovien tiivisteistä, laatta- ja silikonisaumoista sekä kodin laitteiden rikkoutumisesta johtuvista pintamateriaalivahingoista.

– Nämä kaikki edellä mainitut kuuluvat osakkaalle, ja välillä se pääsee yllättämään. Karkeasti jaoteltuna osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta (kuten seinä-, katto- ja lattiamateriaalit, keittiön ja kylpyhuoneen kalusteet, valaisimet, kodinkoneet). Yhtiö on puolestaan vastuussa muun muassa rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä (kuten lämmitys-, sähkö-, vesi-, ilmanvaihto- ja viemäri). Myös piha-alueen kunnossapito, kuten lumityöt, on yhtiön vastuulla. Mikäli yhtiössä ei ole määrätty kunnossapitovastuun jakautumisesta yhtiöjärjestyksessä, määräytyy vastuu asunto-osakeyhtiölain mukaisesti, Terkki toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa kiinteistötekninen kehitys on siirtänyt monia kunnossapitovastuita osakkaalta taloyhtiölle.

Viime vuosien suurin muutos on ollut se, että ilmanvaihdon suodatinten vaihto ja pesualtaiden hajulukkojen puhdistus ovat siirtyneet osakkaalta taloyhtiölle.

Terkki muistuttaa myös, että joitakin vikoja ei saa missään tapauksessa itse korjata, vaan työhön tarvitaan aina ammattilainen. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkö- ja putkityöt.

– Muutenkin nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että mikäli on epävarma, kannattaa ennemmin soittaa huoltoon kuin lähteä itse kokeilemaan.

Muistilista

Mitä vastuita osakkaalla, mitä taloyhtiöllä?

Nämä kuuluvat yleisimmin osakkaalle

Huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapito (kuten seinä-, katto- ja lattiamateriaalit, keittiön ja kylpyhuoneen kalusteet, valaisimet, kodinkoneet)

Peilikaapin korjaaminen

Sälekaihtimien huolto

Ikkunoiden ja ovien tiivisteet

Laatta- ja silikonisaumat

Kodin laitteiden, kuten astianpesukoneen, rikkoutumisen aiheuttama pintamateriaalivahinko.

Nämä kuuluvat yleisimmin taloyhtiölle:

Rakenteisiin tulevat viat

Eristeet ja perusjärjestelmäviat, kuten lämmitys-, sähkö-, vesi-, ilmanvaihto- ja viemäri

Piha-alueen kunnossapito, kuten lumityöt.

Lähde: JM Suomi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut