Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onni potkaisi Saritan, 37, perhettä upouudella asuinalueella Helsingissä – "Jonossa 20 ihmistä, se on suututtanut"

Asuminen: Sarita Knuutilan perhe sai himoitun autopaikan huipputiiviisti rakennetusta Sompasaaresta. Kritiikkiä tulee palveluista, kehuja luonnosta.

Töölö, Kruunuvuorenranta vai Kalasataman suunta?

Tätä kysymystä Kalliossa asunut Sarita Knuutila, 37, mietti pitkään ennen kuin muutti puoli vuotta sitten Sompasaareen valmistuneeseen kerrostaloon. Nelihenkinen lapsiperhe asuu 93-neliöisessä asunnossa, jossa on kaksi eri kerrosta.

– Ihastuimme täällä asuntojen pohjiin, jotka ovat järkeviä. Käytävät eivät vie ylimääräistä tilaa ja makuuhuoneet ovat kompakteja, hän kertoo.

Puolen vuoden asumisen perusteella Knuutilalla on Sompasaaresta paljon hyvää sanottavaa, mutta rutkasti myös kritisoitavaa. Kovimmat sanat kohdistuvat pysäköintipaikkojen vähäisyyteen.

– Se on suututtanut. Meillä kävi tuuri ja saimme oman paikan. Mutta tiedän, että tässä talossa on jonossa 20 ihmistä.

Sompasaareen kuhunkin kortteliin rakennettiin autopaikkoja vain noin kaksi kolmasosaa siitä, mihin pysäköintipaikkaohjeet aikanaan velvoittivat. –  Tavoitteena oli pyrkiä irrottamaan autopaikkojen kustannuksia asumisen kustannuksista, sanoo yksikön päällikkö Tuomas Hakala Helsingin kaupungilta.

Sompasaareen valmistuu vielä yksi sellainen asuinkortteli, johon olisi ainakin teoriassa mahdollisuus rakentaa lisää autopaikkoja myös muiden asukkaiden käyttöön. Tämä vaatisi kuitenkin aktiivisuutta taloyhtiöiltä.

– Suunnitelmat ovat jo tosin pitkällä, enkä tiedä onko näin tehty, Hakala sanoo.

Äitiyslomalla oleva Knuutila leikitti 2,5v- ja 11kk-ikäisiä lapsiaan umpikorttelin pihalla keskellä viime perjantain lumimyräkkää.

– Nämä pihat ovat yllättävän kylmiä. Tuuli jää tänne pyörimään.

Knuutilan perheen pihalla on komeat kiipeilytelineet ja vauhdikkaat keinut. Äiti sanoo, että muista lapsiperheistä harva jää kuitenkaan omalle pihalle leikkimään.

– Useimmat menevät Kalasataman puistoon.

Mustikkamaa on toinen lukunsa.

– Hiihtokelien alettua Mustikkamaa on ollut hyvin täynnä. Pidän alueesta, koska se ei ole tekemällä tehty. Luonnossa siellä voi nähdä vaikka ketun.

Luonnon läheisyys kiehtoo myös 28-vuotiasta Thomasta, joka ulkoilutti koiraa korttelien välissä.

– Pidän alueen rauhallisuudesta. Sompasaari on kuin lähiö ydinkeskustan vieressä.

Sompasaaren rantaan on perustettu kuluneen vuoden aikana puolen kymmentä ravintolaa. Paikalle ovat löytäneet Pizza Hutin kaltaiset kansainväliset ketjut ja paikalliset trendiravintolat, kuten Putte’s-pizzeria.

– Täällä on nyt riittävästi baareja ja ravintoloita, Thomas sanoo.

– Kyllä tänne yksi kahvila vielä mahtuisi, Sarita Knuutila pohtii.

Eniten Knuutila kaipaa ruokakauppaa, joka olisi lähellä.

– Tyhjiä tiloja täällä kyllä on. Nyt lähimpään kauppaan on 800 metriä. Tilaamme ruokaostokset netistä.

Knuutila on huolissaan myös päiväkotipaikkojen vähäisyydestä. Hän ei usko tilanteen paranevan.

– Seuraavaksi jännitetään, minkä kokoinen koulusta tulee.

Sompasaari on yksi Helsingin tiiviimmin rakennettuja uusia kaupunginosia. Tätäkin tehokkaampaa rakentamista nähdään kuitenkin lähivuosina Sompasaaren eteläpuolella Nihdissä.

– Nihtiin tulee vielä vähän korkeampia rakennuksia, eikä sisälle jää puistoaluetta. Merenranta toimii puistona, sanoo Tuomas Hakala.

Nihtiin tulee asuntoja noin 3000 ihmiselle eli saman verran kuin Sompasaareen. Esirakentaminen alkaa ensi kesänä ja asuinrakentaminen vuoden vaihteen jälkeen.

Pysäköinnissä Helsinki kokeilee ensimmäistä kertaa markkinaehtoista rakentamista. Nihdissä rakennusyhtiöt saavat itse päättää, kuinka paljon parkkitilaa rakennettaan. Hakala uskoo, että Nihtiin muuttavat ihmiset ovat valmiita maksamaan myös pysäköintipaikoista.

– Nihti tulee olemaan tulevaisuudessa yksi Helsingin halutuimmista asuinpaikoista, Hakala arvioi.